Dybt at falde, højt at flyve – fladt at lande…

Fantastisk kulisse i PARKEN
Det klassiske møde mellem de to storklubber i dansk fodbold fik i ugens løb tilføjet en ekstra dimension, som begge dog godt kunne have været foruden… mens mestrene skuffede på Cypern og måtte ”nøjes” med Europa League-deltagelse, så smed Brøndby en flot føring væk i Berlin mod slutningen og missede ligesom OB en plads i det samme gruppespil.

Så der var noget at revanchere for begge klubber, og lad det være sagt med det samme – spillemæssigt fik hjemmeholdet en gevaldig revanche, men 1-1-resultatet havde gæsterne absolut mest grund til at være tilfredse med.

Ståle Solbakken måtte igen se bort fra ankelskadede Santin, men tog Jesper Grønkjær med fra start i stedet for Vingaard. Ellers var der genvalg til de andre 10, der indledte kampen på Cypern. Da de to hold løb på banen – i øvrigt for sidste gang via spillertunnelen midt på A-tribunen, da den flyttes til hjørnet ved den nye Super Best-tribune – blev de mødt af en fantastisk kulisse med 27.586 feststemte fans på lægterne.

Brøndby havde nyerhvervelsen Martin Bernburg med fra start, og både han og holdkammeraterne blev møde med en øredøvende pifte-koncert hver gang de havde bolden i kampens indledning. Mens de to hold ofte har set hinanden lidt i begyndelsen af de indbyrdes dueller, så var der denne gang fuld knald på fra første fløjt – det var intenst, det var hektisk, det var højt tempo, og der var masser af dueller rundt om på banen.

Ailton sprudlede
Og det viste sig hurtigt, at det var hjemmeholdet, der havde fat i den lange ende, anført af en sprudlende veloplagt Ailton, der trak et gult kort på Bischoff efter 6 minutter og siden diskede op med lækre detaljer og godt blik for medspillerne. Det nød bl.a. Hjalte og N’Doye godt af i det første kvarters tid, og brasilianeren kom også selv frem til et par afslutninger, men der var dog ingen af dem, der for alvor fik testet Stephan Andersen.

Testet blev han dog kort før den halve time, da Oscar Wendt sendte et frispark – igen begået af Bischoff mod Ailton – ind foran mål, hvor N’Doye nåede højest og headede hårdt ned i græsset, og Stephan Andersen kunne først få fat i den efter den havde krydset målstregen. Dommer Peter Rasmussen mente imidlertid, at N’Doye havde begået frispark på sin vej frem mod hovedstødet, og han dømte frispark til gæsterne i stedet for scoring.

Det var i perioder spil til ét mål, og styrkeforskellen lignede til forveksling den, man så da de to hold mødtes i PARKEN i maj – dog med den ikke uvæsentlige forskel, at løverne dengang fik bolden i nettet fire gange, mens afslutningerne i dag ikke stod mål med det fejende flotte spil, der blev leveret ude på banen.

Efter et Wendt-hjørne forsøgt Zanka med et spektakulært spark bag over eget hoved, og N’Doye fik en pænt stor mulighed på en kontra, som Hutchinson iscenesatte, da han stjal bolden fra en uopmærksom Mike Jensen.

Solid københavnsk dominans
Brøndby’s chancer? Tja… Mike Jensen havde et langskud lige på Jesper Christiansen midt i halvlegen, og små 10 minutter før pause slap Bernburg fri af Zanka i venstre side af feltet, men Jesper Christiansen nåede godt ud og blokere, da han afsluttede fra spids vinkel.

Nye lækre detaljer af Ailton gav N’Doye endnu en skudchance i feltet, men afslutningen var ikke hård og præcis nok. Det var den dog kort efter, da senegaleseren fik bolden af Pospech og trykkede af, hårdt og fladt, men Stephan Andersen røg ned til sin højre side og fik vippet bolden til hjørne med en fornem parade.

Ailton-scoring efter fint forspil af N'Doye
Man begyndte efterhånden at tvivle på, at det mesterlige og til tider power play-lignende angrebsspil skulle blive belønnet med en scoring – men det blev det fire minutter før pausen. Wendt sendte en lang bold frem i venstre side, N’Doye brugte kroppen godt til at vriste sig fri af Bischoff, og så tog han et langt træk ind i feltet, og lige inden Andersen nåede ud i ham, prikkede han bolden på tværs til Ailton, der let kunne løfte den ind i netmaskerne.

En 100 % fortjent føring efter forrygende 45 minutter, hvor den eneste indvending skulle være, at de hvidblusede ikke havde været en tand skarpere i afslutningerne.

Duncan bragte balance i regnskabet
Brøndby kom bedre ud efter pausen og havde bolden mest de første 4-5 minutter, men bedst som man glædede sig over, at forsvar og midtbane stod solidt og tacklede på de helt rigtige tidspunkter, så fik de alligevel udlignet. Mikael Nilsson tog turen med op i feltet, og da Zanka ikke fik tacklet ordentligt, afsluttede han fladt, men Jesper Christiansen reddede i første omgang med en fodparade. Returen røg dog lige ud til Duncan, der sendte den i nettet inden forsvaret nåede at tackle ham.

Ikke helt efter spil og chancer, men det er efterhånden set før, at modstanderne ikke skal bruge ret mange chancer på at få bolden i netmaskerne. Og alle mål tæller som bekendt lige meget!
Udligningen gav gæsterne yderligere vind i sejlene, og Mike Jensen testede Jesper Christiansen med et giftigt langskud, som målmanden dog fik afværget. Også Mikael Nilsson forsøgte sig fra distancen, men efter et kvarters tid tog hjemmeholdet teten igen. N’Doye og Pospech havde gode forsøg, og Ailton havde også en listig afslutning der gik forbi, men Brøndby stod godt og lavt med holdet og gjorde det svært at komme til.

Der blev længere og længere mellem Brøndby-kontraerne, mens hjemmeholdet tålmodigt masede på, men uden at komme frem til de helt oplagte muligheder. Med godt et kvarter igen sendte Ståle Vingaard og Nordstrand ind for Grønkjær og Hjalte for at spille med en midtbane-diamant med Nordstrand som den offensive midt/hængende angriber.

Dramatiske - og triste - slutminutter
Trods mange gode opspil og optræk til farligheder, så blev det dog ved ”lige-ved-og-næsten”, indtil syv minutter tid, da N’Doye blev spillet helt fri i højre side af Hutchinson og Nordstrand. Men han drønede bolden over mål og mente selv, at det var fordi Jan Frederiksen nåede at tackle ham – men intet hjørne.

Slutminutterne blev både hektiske og dramatiske. Oscar Wendt tvang Stephan Andersen til at give hjørne på en flad afslutning, og Ailton brysttæmmede en stikning fra N’Doye og fyrede af, men tæt forbi mål. Nordstrand spillede N’Doye fri i feltet med hælen, men han tøvede en brøkdel af et sekund for længe og blev tacklet. Hutchinson headede på mål i overtiden, men over… og belønningen udeblev, trods en heroisk og flot indsats, hvor løverne i den grad rejste sig oven på skuffelsen i Nicosia.

Tilmed sluttede kampen rigtig, rigtig trist, da Bischoff på en Brøndby-dødbold tordnede ind i Jesper Christiansen, der tog en ordentlig lufttur og landede forkert på højre albue, der formentlig er brækket. Tilmed tabte Røde Kors-personalet båren, da de skulle bære den stærkt lidende målmand ud, og Johan Wiland fik de sidste 20-30 sekunders spilletid, inden Peter Rasmussen fløjtede af.