Enorm skuffelse

Mareridt i Middelhavet
Som ventet var det en meget larmende lydkulisse fra de 22.000 fanatiske tilskuere i Nicosias dejlige og lune sommeraften, hvor løverne for første gang stillede op i de nye, marineblå udebanedragter. Med Santin ukampdygtig og Grønkjær ude af stand til at spille en hel kamp, valgte Ståle Solbakken at stille med samme 11, som i lørdags udspillede og besejrede FC Midtjylland.

De fik den absolut værst tænkelige start, da cyprioterne efter mindre end to minutter bragte sig i spidsen efter en chokscoring. Zewlakow chippede elegant bolden over forsvaret, og Wendt og Vingaard glemte helt at markere Kosowski, der kom stormende ind fra deres højrekant, og så kunne han uhindret brysttæmme bolden og hamre den ind med venstrebenet fra nært hold uden chance for Jesper Christiansen.

Men det skulle blive værre… det var nemlig kun optakten til en mareridtsagtig indledning på kampen, hvor hjemmeholdet fuldstændig styrede begivenhederne i en snes minutter, hvor gæsterne løb temmelig rådvilde rundt uden at kunne finde fodfæste i kampen.

Efter 18 minutter gik det galt igen. APOEL skiftede godt fra højre til venstre og løvernes midtbane nåede ikke at sideforskyde, og så smuttede venstrebacken Ilia fra Pospech, der desperat prøvede at tackle ham på kanten af feltet, men kom for sent så cyprioten fløj ind over hans ben og tumlede omkuld til lyden af dommer Plautz’ fløjte. Straffe, advarsel til Hutchinson for protester, og stensikker scoring af Michail.

N'Doye-reducering tændte et lys i mørket
Men så vågnede løverne af mareridtet og afslørede, at det cypriotiske forsvar absolut ikke holdt samme høje klasse som deres offensivspillere. Vingaard sendte Wendt til baglinien i venstre side, og hans indlæg passerede på tværs af feltet og studsede op til N’Doye, der headede en livgivende reducering ind tæt ved den ene stolpe.

Set med hjemmeholdets øjne må det have været pænt deprimerende at lukke gæsterne ind i kampen på den noget nær første aktion overhovedet i den ende af banen, men med 2-1 var det pludselig F.C. København, der stod med Champions League-billetten i hånden.

Kampen gik herefter ind i en mere rodet og ujævn fase, hvor cyprioterne stadig havde bolden mest, men hvor løverne fik dæmmet op for det værste presspil. Zewlakow var dog nærgående med et hovedstød efter Charalambides havde snydt Pospech på kanten, men Ailton viste også tænder, da han trak sig fri i APOEL-feltet og fyrede af mod det ene målhjørne. APOEL-keeperen Chiotis hev desværre den første af mange superredninger frem og afværgede.

Bedst som man sad og drømte om de 2-2, der ville tvinge APOEL til at score yderligere to gange, så blev det umuliggjort af en scoring til 3-1… Zemlakow slog et giftigt indlæg fra højre side, og bolden lå perfekt mellem Jesper Christiansen og forsvaret, og Michail kunne kaste sig frem på kanten af det lille felt og pande bolden i nettet.

Højdramatisk før pausen
Der var dog stadig fem minutter til pause, og de skulle blive højdramatiske! Først kom Zanka godt op til et Oscar Wendt-hjørne og headede kraftfuldt bolden forbi Chiotis, men på selve målstregen headede en forsvarer bolden væk. Mestrene fastholdt angrebet, og på ny kom Zanka i fokus, da han gik op i en luftduel med Chiotis, som ikke kunne få fat i bolden, og liggende på græsset fik Zanka i stedet raget den ind over målstregen til 3-2 – troede man, men dommer Plautz dømte frispark til Chiotis, så ingen scoring…

Så kunne pulsen næppe komme højere op, men heldigvis var der et kvarter til at puste lidt ud og få rettet de åbenlyse mangler i spillet. Det viste sig da også at være et forvandlet FCK-mandskab, der kom ud til 2. halvleg og indledte med et  godt og tungt pres på hjemmeholdets lidet overbevisende forsvarsformation.

Massivt københavnsk pres i 2. halvleg
Efter 5 minutters spil kom Ailton i duel med keeper Chiotis først på et Pospech-indlæg, men bolden strøg lige forbi mål, og minuttet efter fik Kvist en god skudmulighed fra ca. 10 meter, men måtte se Chiotis afværge sit udmærkede forsøg med endnu en fantastisk refleksredning.

Efter godt et kvarter lavede Grønkjær - der havde afløst Vingaard i pausen - en af sine specialiteter og trak godt ind fra venstre side forbi et par modstandere, inden han fyrede af med højrebenet, men Chiotis snuppede den med en enhånds-redning. Øjeblikket efter driblede Ailton sig godt fri i feltet, men ramte desværre ikke bolden rent, da han skulle trykke af, og så kunne Chiotis også nå ned og sikre sig den bold.

APOEL-spillerne trak sig længere og længere tilbage på banen – tvunget af det københavnske stormløb – og satsede ikke meget fremadrettet, og de gange de vovede sig frem, blev de effektivt bremset. Sionko kom på banen i stedet for Hjalte Nørregaard for at bringe yderligere kræfter til det fremadrettede spil, og løverne sled og stred møjsommeligt og tålmodigt for at fremtvinge den reducering, der kunne sikre samlet avancement mod et APOEL-mandskab, hvor flere af spillerne døjede med kramper.

Den altafgørende 2-3-reducering udeblev
Men det var bare ikke løvernes aften. Trods adskillige gode forsøg på at komme frem til de afgørende afslutninger, så lykkedes det ikke at kopiere den cypriotiske effektivitet fra de første 45 minutter, hvor de kynisk tog vare på de chancer, der bød sig.

Nordstrand afløste Ailton, og mod slutningen blev alle mand kastet frem - selv Jesper Christiansen - i et sidste forsøg på at fremtvinge den afgørende 2-3-reducering, men forgæves.

Med skuffelsen malet i ansigterne måtte københavnerne forlade arenaen med bøjede hoveder, og selv om der nu venter et attraktivt Europa League-gruppespil, så er der ingen grund til at skjule den skuffelse det er at misse det allerfineste Champions League-gruppespil.