Ståle Solbakken

Ståles status (del 1)

Her kan du læse et redigeret uddrag af den trup- og transferstatus, som Ståle gav i den seneste FCK-podcast, hvor han indledte med at sætte nogle ord på den generelle situation på et transfermarked med store økonomiske udfordringer på grund af Covid-19.

Et låst og svært transfervindue
"Det har været et meget låst og svært transfervindue, hvor der er mange flere udlån, og hvor lønningerne er faldt i en del ligaer. Der er færre store overgangssummer, så det er sværere at lave handler på den normale måde. Det har gjort, at nogen spillere fritstilles, men der er mange på markedet, der gerne vil skifte, men som måske har højere løn, hvor de kommer fra. De vil gerne spille fodbold, men de vil også gerne have, at lønnen følger med, så det er en svær kombination."

"For FCK's vedkommene er jeg OK tilfreds Vi fik tidligt en boksangriber, Kamil WIlczek, på plads for en relativt lav overgangssum, og vi fik en kontinuitetsbærer retur i form af Peter Ankersen, der netop kom lidt ud af det blå. Han var villig til at gå på kompromis med lønnen, så det blev muligt for os, og det tror jeg ikke, det havde været uden Coronasituationen."

"Så kom Zanka i de sidste timer mandag aften. Jeg har jævnligt talt med Zanka, også om andre ting, og da jeg snakkede med ham fredag, så det stadig umuligt ud, fordi der var mange andre bejlere. Men vi arbejdede videre på det i løbet af mandagen, og jeg talte med ham igen ved halv syv-tiden i landsholdslejren, og så holdt vi hovedet koldt, for vi har hverken penge eller intentioner om at betale noget af lønnen til Zanka. Men da han kom rigtig godt ud af det, samtidig med at vi betaler en låneafgift, som vi kan leve med samt eventuelle bonusser, hvis vi har succes. Så selv om det længe så umuligt ud, faldt det på plads fem minutter over halv tolv..."

Markedet har gjort, vi stadig arbejder på, at Oviedo og Varela kan finde nogle klubber, men det bliver jo sværere og sværere, for nu er der færre markeder åbne. Men der er dog heller ikke så længe til vinter-transfervinduet åbner."

"Summa summarum har vi arbejdet budgettet en del procenter ned, og med 2-3 afgange mere - det er planerne, at Thomsen, Oviedo og Varela skal videre, forhåbentlig allerede i januar - så har vi reduceret ret kraftigt.

Mange spillere vil vokse
"Det sidste halve år har været et meget komplekst halvår. Vi præsterede måske noget af det bedste, vi har gjort i Europa, mod Celtic, Istanbul og United, men hvor vi hverken har haft fysikken eller den kollektive styrke over tid, som har præget FCK's historie. Den må vi have tilbage, og jeg tror, at mange af de spillere, som er kommet det sidste år, vil vokse kraftigt efter det, de har været igennem. Jeg har en stor tro på, at langsomt men sikkert kan nå at få det hele på plads."

"Nu er vi i en situation, hvor vi ikke har ret mange kampe resten af året, så vi må se at bygge os op fysisk og mentalt. Vi får også mere tid på træningsbanen til at få det taktiske at sidde under huden."

Et kig ned i kompleksiteten
"Det er ikke nogen undskyldning, men vi har ikke haft nogen preseason. Vi vidste, at da vi slog Istanbul ud, blev alle planer lavet om, og vi fik kun 12 dages ferie, hvor gruppen i forvejen ikke havde det største overskud. Så er vi samlet tre dage inden en landsholdspause, og herefter er der tre dage til den første kamp. Vi var slet og ret ikke klar."

"Ser man tilbage på sidste sæson, er Mo den unge spiller, der har spillet flest kampe i Superligaen gennem tiderne i forhold til hans alder. Kaufmann kom og blev kastet lige ind i det og fik meget stort ansvar i begyndelsen på grund af skader, og han har et helt andet grundlag nu og kan kæmpe med Jonas og Kamil og pushe dem hårdt. Jens Stage fik også en rigtig hård start med mange kampe, og Victor Nelsson stod der længe som en jernmand, men har haft en downperiode nu, hvor han ikke har haft ferie og overskud."

"De skulle have haft mere hjælp fra mange af de etablerede, men vi var aldrig i nærheden af at have de etablerede på banen samtidig. Derfor kunne de hverken hjælpe hinanden eller de unge eller holdet, og der blev et andet hierarki på og uden for banen, Nogen kom måske også ind og var ikke helt sig selv endnu, så holdet fik aldrig sat sig, og så svingede præstationerne meget fra kamp til kamp. Vi spillede rigtigt gode kampe og rigtigt dårlige kampe og lidt midt imellem. I stedet for at have et højt bundniveau, som vi så kunne toppe i enkeltstående kampe, sådan som det altid har kendetegnet FCK. Det må vi tilbage til, så vi ligesom i Europa kun lukker nul eller et mål ind i Superligaen."

- - - - -

Læs anden del i morgen, hvor Ståle bl.a. uddyber ønsket om at få mere speed i holdet samt fortæller, at trænerstaben længe havde overvejet at bruge Pep Biel på den centrale midtbane, hvor han spillede i søndags.

>> Hør hele podcasten her