Fem flashbacks fra Viborg: Sene afgørelser og farlige føringer

I år fylder F.C. København 30 år, så vi vender af og til et par sider i vores historiebog - og vi har denne gang valgt fem flashbacks fra udekampe i Viborg: tre, som vi afgjorde i de sidste minutter, og to, hvor et af holdene tabte efter den farlige føring på 2-0.

4.247 tilskuere

"Her på internetredaktionen tror vi dog på, at F.C. Københavns spillere har lært af onsdagens lektie," skrev vi på hjemmesiden i en svunden tidsalder, hvor vi ligefrem havde en "internetredaktion"!

"Onsdagens lektie" henviste til, at vi fire dage tidligere tabte 0-5 hjemme i en CL-kval.returkamp mod slovenske ND Gorica, efter at vi havde vundet 2-1 dernede i den første kamp.

I Viborg, hvor Magne Hoseth debuterede og Tobias Linderoth spillede sin første Superligakamp, så det længe ud til, at vi rejste os og kom videre - selv i den usædvanlige udebanedragt med hvide trøjer og sorte bukser. Efter pausen var Hjalte Nørregaard tæt på at udbygge vores 2-0-føring til 3-0, men i stedet scorede viborgenserne tre gange i den sidste halve time, og vi stod stadig med to point for de første tre Superligakampe.

5.314 tilskuere

Tre et halvt år senere var rollerne byttet om, da vi vendte 0-2 til sejr. Vi havde også hårdt brug for pointene, hvis vi skulle følge med AaB i toppen af tabellen, for dagen før havde de vundet 1-0 i Brøndby og var dermed seks point foran os. Med sejren holdt vi snor i dem, men siden trak de fra, så vi havde mere besvær med at holde FCM bag os i kampen om sølvet, hvilket dog lykkedes.

Viborg havde dog også hårdt brug for en sejr, for de lå i bunden og endte også med at rykke ned. De havde bl.a. FCK-lejesvenden Morten Bertolt med på en kompakt midtbane, ligesom Rurík Gíslason også spillede for viborgenserne dengang. Men lige lidt hjalp det, for efter en sløj københavnsk indledning, vågnede vi op, da de grønblusede nette to gange på fem minutter.

Især Ulrik Laursen sukkede over hjemmeholdets andet mål: "Jeg er træt af at skulle dirigere bolde i mål for modstanderen!" Den stærke fynske stopper var også uheldig et par uger før, da vi tabte 1-2 i Esbjerg, så man begyndte at mistænke, at modstanderne sigtede efter Laursen for at narre Jesper Christiansen inde mellem stængerne.

Selv om vi udlignede ti minutter efter pausen, faldt sejrsmålet faldt først kort før tid, og Grønkjær var ikke ligefrem uheldig, da hans afslutning gik gennem benene på både en forsvarer og keeper Alvbåge!

José Junior jubler - Ulrik Laursen er vist stadig lidt irriteret

Torsdag den 4. maj 2006, kl. 19.00
VIBORG FF-FCK 0-1 (0-0)
81.: 0-1 Marcus Allbäck
9.353 tilskuere

Allerede den 1. april 2002 sikrede en pokalsejr i Viborg (to mål af Lønstrup og Peter Møller i de sidste fem minutter), og i september 2003 sikrede vi det ene point, da Peter Nielsen udlignede til 2-2 i 89. minut.

Men vores flashback går til den uhyre vigtige udekamp i maj 2006, for Marcus "Mackan" Allbäcks sene sejrsmål gav os en dobbelt matchbold i kampen om endnu et mesterskab: det skabte nemlig seks points forspring inden de to sidste kampe, og en målscore, der var syv mål bedre end Brøndbys på andenpladsen.

"Vi ville holde tempoet i kampen til det sidste og det gav også resultat. Det var en kanon bold fra Tobbe som han chipper til mig, og jeg rammer den helt rent," sagde Mackan bagefter med henvisning til Tobias Linderoths fornemme assist til den liggende helflugter. På Viborgs trænerbænk sad i øvrigt Tobias' far, Anders Linderoth, som var meget tæt på at krone en flot sæson med bronzemedaljer, men måtte nøjes med en fjerdeplads. Dermed tangerede klubben sin bedste Superliga-placering nogensinde, efter de også blev nr. 4 i 1999/2000.

Hvad vi ikke vidste, da vi jublede over sejren i Viborg, var at vi ville tabe de to sidste kampe - men det gjorde ikke noget. Allerede i næstsidste runde, hvor vi tabte 0-1 i Odense, så tabte Brøndby nemlig også i Horsens, og dermed var mesterskabet en kendsgerning, inden vores sidste hjemmekamp mod Silkeborg.

Torsdag den 8. maj 2014 kl. 18.00
VIBORG FF-FCK 0-2 (0-0)
81.: 0-1 Nicolai Jørgensen
85.: 0-2 Thomas Kristensen
4.701 tilskuere

Også denne kamp var sindssygt vigtig, for efter to point i tre kampe havde vi tabt terræn til AaB og FC Midtjylland, der inden de tre sidste runder havde otte point mere end os. Det lignede en umulig opgave at indhente nogen af dem - men det var det ikke!

Vores to sene mål i Viborg holdt liv i håbet, og tre dage senere sikrede Bolaños en 3-2-sejr i Herning på hovedstød i sidste minut, hvorefter vi i sidste runde indhentede midtjyderne, da de tabte i Haderslev. De sølvmedaljer smagte bedre end mange andre! Til gengæld endte Viborg også denne sæson med at rykke ned (sammen med AGF), og allerede inden kampen var de fem point fra en plads over stregen.

I Viborg fik Nicolai Jørgensen comeback efter lidt over tre måneders skadepause, da han blev indskiftet midt i 2. halvleg, og han sørgede for det vigtige 1-0-mål. Bagefter kunne han ikke helt huske, om vi havde vundet 2-0 eller 3-0...

Søndag den 24. april 2016, kl. 16.00
VIBORG FF-FCK 1-1 (1-0)

9.: 1-0 Jonas Kamper
89.: 1-1 Thomas Delaney
4.437 tilskuere

Sejren i 2014 er den seneste, vi har vundet i Viborg - men vi har også kun mødtes to gange siden derovre, og begge er endt uafgjort.

I april 2016 kan man ikke sige, at en sejr var "livsvigtig", for efter 25 runder førte vi komfortabelt ligaen med 9 point - og havde lige sendt Brøndby ud af pokalsemifinalerne med endnu en Nicolai Jørgensen-scoring, da vi vandt 1-0 derude efter 1-1 hjemme.

Viborg var rykket op igen sammen med AGF og havde mere at kæmpe for, da de kun var fire point over nedrykningsstregen, og efter Kampers tidlige føringsmål lignede det en hjemmesejr, da de fik et lidt tyndt straffe efter pausen. Men Robin Olsen "læste" Jeppe Curth og snuppede hans skud fra 11-meter pletten.

Siden pressede vi massivt på og brændte flere chancer, så det var ikke ufortjent, da Nicolai Jørgensen i næstsidste minut nåede højest på et Ludwig Augustinsson-hjørne, hvorefter Delaney kastede sig ned, nærmest på baglinjen, og headede bolden ned i græsset og op i målet tæt på stolpen. Det faldt ikke i god jord hos hjemmeholdet, hvor amerikaneren George Fochive kort efter lossede Delaney ned og fik rødt kort.

Senest mødtes vi i Viborg den 2. oktober 2016 og spillede 0-0 (trods flere store FCK-chancer), og da Viborg rykkede ned efter den sæson, er det først nu, vi skal derover igen.