Pierre Larsen

Avarta-historie med gamle FCK-kendinge

År efter år møder vi stort set de samme klubber i Superligaen, som derfor ikke behøver den helt store præsentation, men heldigvis byder Sydbank Pokalen ofte på nye bekendtskaber - og denne gang med en hel del FCK-referencer.

Historien
Boldklubben Avarta blev stiftet i januar 1953 under navnet Rødovrevejens Boldklub, men tog senere på året navnet Avarta. De første år spillede klubben på Rødovre Stadion, inden de i 1960 flyttede til det nuværende Espelunden, som officielt hedder Tømrermester Jim Jensens Park.

Klubben rykkede for alvor frem i rækkerne i slutningen af 60'erne, hvor de på få sæsoner gik fra serie 3 til serie 2 til serie 1 og op i Sjællandsserien. I 1978 tog de det næste skridt op i Danmarksserien, og i 1980 nåede de op i 3. division. (Som dengang var den tredjebedste række, hvor hver division bestod af 16 hold).

DBU havde indført betalt fodbold i 1978, og Avarta steg på vognen i 1981 og endte året med at vinde 3. division og rykke op i 2. division. Samtidig mistede de dog en spiller til B1903, som vi også fik fornøjelsen af i vores første sæson: Pierre Larsen!

Avarta fik kun én sæson i den næstbedste række, før de for første gang nogensinde prøvede at rykke ned. Klubben havde dog en talentfuld ynglingeårgang med bl.a. Jørgen Juul Jensen, som siden skiftede til B1903 - og også var med i de første halvandet år af FCK-tiden.

I 1988 var Avarta igen i 2. division, og året efter spillede de for første gang i Københavns Idrætspark, da de tabte 0-2 til KB og tabte 2-0. Da havde Avarta hentet Jørgen Juul Jensen tilbage efter nogle sæsoner i B1903, men han blev kun et år, før han skiftede tilbage til B1903. Senere samme år tabte de i øvrigt også 0-4 til KB i pokalen, hvor 19-årige Piotr Haren scorede alle fire mål.

Nogenlunde samtidig med at Superligaen blev indført, så rykkede Avarta ned i den tredjebedste række (2. division), men i 1996 var de tilbage i den næstbedste række, dvs. 1. division. Glæden blev dog kortvarig, og efter tre nedrykninger i træk dumpede Avarta helt ned i Danmarksserien.

Bortset fra en enkelt op- og nedrykning midt i 00'erne, formåede de først igen at etablere sig i 2. division fra 2008/09, men her har de til gengæld ligget siden.

FCK-relationer
Ud over Pierre Larsen og Jørgen Juul Jensen havde B1903-spilleren Nikolaj Randrup også en fortid som Avarta-spiller, men Randrup var dog ikke med, da B1903-truppen blev til FCK-truppen i 1992.

Senere FCK-spillere som bl.a. Morten Bertolt og Martin Bergvold har også en fortid som ungdomsspillere i Avarta, inden de skiftede til KB og FCK. I Avarta var de bl.a. - med Martins far, John, som assistenttræner - med til at vinde drenge-DM i 1998 ved at besejre AGF i finalen.

Martin Bergvold


Vores tidligere træner, Michael Schäfer, var cheftræner i Avarta i 2003, og Saban Özdogan har også en fortid i Avarta, hvor Hjalte Nørregaards bror, Lauge, i også spillede mange sæsoner, så Hjalte har også tilbragt en del timer ude i Espelunden.

Martin og Jacob Albrechtsen spillede begge i Avarta for nogle år siden, hvor Benny Gall var træner og havde Thomas Risum som målmandstræner.

Og, som nævnt i denne optakt, har flere nuværende Avarta-spillere en fortid i vores talentafdeling - og der er givetvis flere gennem årene, som vi ikke har fået med i denne opremsning.

Avarta-spilleren Riffi Haddaouis historiske mål for FCK
Det er vel kun ret og rimeligt, at Avarta i aften spiller en hjemmekamp på vores hjemmebane, for vi har også engang har spillet hjemmekamp på deres hjemmebane!

Det var den famøse TOTO Cup-kamp mod Lausanne i sommeren 1993, hvor hele vores førsteholdstrup var på turné i USA, så vi måtte låne os frem med bl.a. nogle Avarta-spillere, bl.a. førnævnte Nikolaj Randrup og en anden eks-B1903'er, Henrik Imre Jensen, samt angriberen Riffi Haddaoui.

Haddaoui blev dermed den eneste ikke-FCK'er, der har scoret for FCK (bortset fra selvmål) - og i øvrigt havde han tidligere i 1993 scoret for Avarta mod FCK i en træningskamp, som vi vandt 3-1.

>> Læs historien om Lausanne-kampen i Espelunden

Langt ude...
Hvis man bevæger sig ud i periferien af nørderi og tilfældige ordsammenfald, så har vores tidligere cheftræner Kim Brink og tidligere direktør Karsten Aabrink også relationer til Avarta. Eller i hvert fald til ordet Avartas oprindelse.

I det 12. århundrede kaldte man hele området Rødovre/Hvidovre for Haverthi, Hawerthi eller Hauerth - eller stavet uden H, f.eks. Averchi eller Aworthæ. Ordene kan spores tilbage til ordet Aword, som betyder "en indhegnet plads ved åen" eller en "å-brink"...


Kilder: avarta.dk, superstats.dk, danskfodbold.com