Morten Falch

25 år siden: Et skridt frem og Fremad tilbage

Nu gik det lige så godt!

Efter en skidt sæsonstart i efteråret 1994 kom vi med tre Superligasejre i træk mod Brøndby, Næstved og Silkeborg samt 1-1 mod Slovan Bratislava, som vi kunne og burde have besejret. Men træerne voksede ikke ind i Sundby.

Den 16. oktober 1994 drog vi for første (og sidste) gang over broerne til Sundby Idrætspark for at møde Fremad Amager, som allerede én gang i sæsonen havde slået os 3-2, da vi mødtes i Parken i 2. spillerunde.

Det gjorde de igen.

Her 25 år efter, er de stadig det eneste hold, vi aldrig har taget point fra i Superligaen. Vi har så heller ikke mødt dem siden efteråret 1994, men det kan man jo ikke se i statistikbøgerne, så derfor må vi hellere lige nævne det her ;-)

Med vores tre sejre på stribe var vi kravlet op over nedrykningsstregen og lå nr. 7 efter de første 11 runder, mens Fremad til gengæld lå sidst med tre sejre og otte nederlag. I fem hjemmekampe havde de slået Ikast 3-2 og tabt de øvrige, og ugen før vores møde havde de tabt 0-4 til netop Ikast på udebane.

Vores forsvarende sølvvindere var med andre ord pænt store favoritter mod oprykkerne, der ikke havde været i den bedste række siden en kort visit i 1980. Siden var de gået konkurs et par gange, men var altså nu tilbage på den øverste fodboldhylde.

4.150 tilskuere var mødt op i Sundby Idrætspark, og forhåbentlig var alle kommet helt på plads, da Claus Bo Larsen fløjtede kampen i gang. Det var vores forsvar imidlertid ikke, for Fremad scorede 34 sekunder efter, at tvillingerne havde givet bolden op.

Martin og Michael Johansen - bolden er fed, og støvlerne er fede.


Wingbacken Kenneth Christiansen fik bolden ved midterlinjen og tog et alt for langt træk, men nåede alligevel halvt op på vores banehalvdel og prikke bolden fremad, før to gulblusede (!) nåede at tackle, og så var Christian Clem helt fri og udplacerede Per Poulsen.

Den 21-årige norske OL-landsholdsspiller scorede også, da Fremad slog os i august, og i juni 1993 opnåede han faktisk en enkelt TOTO Cup-kamp i FCK-trøjen, da vi tabte 1-4 i Polen til Pogon Szceczin. Han var dog kun med som lånespiller mellem et klubskifte fra Lyngby til Frem, og siden endte kom han altså til Fremad, inden han i 1995 skiftede til Brøndby og kort efter måtte stoppe karrieren som 22-årig på grund af skader.

Syv minutter senere bragte Michael Johansen dog balance i regnskabet, da han trak ind i Fremad-feltet fra højre hjørne og med et præcist hug – naturligvis et knastørt - bankede bolden ind ved den ene stolpe.

Michael Johansen
Michael Johansen jubler efter sin udligning


Efter 20 minutter tog Kenneth Ekstrøm et godt rush på Fremads højre kant og fandt Mukremin Jasar inde foran, men hans hovedstød var ikke hårdt og velplaceret nok til at passere Per Poulsen. Det var dog os, der havde mest spil, men der gik lidt for ofte småbold i den, når vi forsøgte at trænge gennem hjemmeholdets solide defensiv.

Per Frandsen kom dog til en ganske stor chance midt i halvlegen, men sendte bolden tæt forbi den fjerneste stolpe. Han havde også et flyvende hovedstød på stolpen, hvor der dog blev vinket offside på Martin Johansen, som dog ikke lignede en, der havde indflydelse på spillet.

Per Frandsen
Per Frandsen forstod ikke umiddelbart offside-kendelsen


Fremad levede på det, der i 90’erne stadig hed kontraer og ikke omstillinger, og det gav bonus. Et langt udspark fra keeperen endte hos Mukremin Jasar, som en snes meter uden for vores felt blev nedlagt af Diego Tur. Jimmi Lüthje tog frisparket lynhurtigt, og inden vi nåede at komme på plads, hamrede Mukremin bolden i kassen fra 20 meters afstand.

Inden pausen fik vi frispark ude ved sidelinjen midtvejs på Fremads halvdel, men hvor andre ville slikke sig om munden ved udsigten til et langt indkast, så strammede Lars Højer snørebåndet på højre støvle og tordnede bolden mod det fjerne målhjørne, hvor Jim Grundahl måtte anstrenge sig for at vifte skuddet til hjørne.

Efter pausen havde vi stadig bolden, men sløsede også et par gange i opspillet, så Fremad fik et par gode muligheder for at øge føringen, men skarpheden manglede. Ca. 20 minutter før tid var marginalerne virkelig ikke med Lars Højer, da vores to indskiftede, Iørn Uldbjerg (comeback efter 7 ugers skadepause) og Morten Nielsen, spillede sig igennem i venstre side, og sidstnævnte fandt Højer i Fremad-feltet, hvor han firsttimede bolden på stolpen, endda med venstre fod.

Lars Højer
Lars Højer ærgerer sig - igen.


Også Morten Falch sendte et udmærket forsøg tæt forbi i vores stigende pres på en udligning mod et Fremad-mandskab, der var ved at være lidt trætte. Men Kenneth Christiansen var ikke trættere end at han kunne opsnappe en løs bold midt på vores halvdel og snyde 3-4 mand på vej ned i feltet, inden han udplacerede Per Poulsen.

Mod slutningen sled Carsten V. Jensen sig til baglinjen i højre side og lagde godt på tværs, hvor Højer var først på bolden mellem venner og fjender og reducerede med en inderside-flugter.

Tættere kom vi ikke, trods en sidste, hektisk slutspurt, der efterlod et par Fremad-tilhængere med nedbidte negle, men de lokale holdt tappert stand, og alt i alt var det nemt, men urimeligt at indvende noget mod deres sejr.

Claus Bo Larsen og Michael Giolbas
28-årige Claus Bo Larsen fortæller Michael Giolbas, at nu er det slut


”Vi er altid tændt, når det gælder FCK. Deres offensive spillestil uden den voldsomme fysik ligger til os, og vi føler på forhånd, at det er en opgave, der kan løses,” sagde Kenneth Christiansen bagefter med et citat, der kunne være tyvstjålet fra mange andre omklædningsrum i midt-90’erne.

Men da efteråret var omme, var vi alligevel klar til slutspillet, mens Fremad Amager måtte i nedrykningsspil og endte med at forlade Superligaen igen. Så lad os give Benny Johansen det sidste ord fra denne søndag i Sundby:

”Når man rækker et fightende hold som Fremad Amager en finger ved at stå og sove, som mine spillere gjorde – ja, så mister man hele hånden. Det var simpelthen dumt. Men fight alene gør det ikke. Fremad savner såvel taktiske som tekniske kvaliteter til at kunne blive oppe.”


>> Her finder du 94-95-sæsonens tidligere kampe


Søndag den 16. oktober 1994, kl. 15.00 i Sundby Idrætspark. Superligaen, 12. runde
FREMAD AMAGER-F.C. KØBENHAVN 3-2 (2-1)
1.: 1-0 Christian Clem
8.: 1-1 Michael Johansen
37.: 2-1 Mukremin Jasar
77.: 3-1 Kenneth Christiansen
87.: 3-2 Lars Højer
4.150 tilskuere. Dommer: Claus Bo Larsen
Advarsler: Lars Bo Larsen og John Andersen, Fremad Amager, og Morten Falch, F.C. København

F.C. København: 18 Per Poulsen - 4 Morten Falch, 6 Christian Lønstrup, 3 Diego Tur - 5 Lars Højer, 12 Michael Giolbas, 7 Allan Nielsen (66.: 8 Iørn Uldbjerg), 16 Carsten V. Jensen - 11 Michael Johansen, 15 Per Frandsen, 10 Martin Johansen (46.: 14 Morten Nielsen).

Ikke benyttet: 1 Brian Flies

Fremad Amager: Jim Grundahl - Kenneth Christiansen, Jacques Pignot, Kenneth Ekstrøm, Thomas Hansen - John Andersen (87.: Søren Nielsen), Dennis Heine, Jimmi Lüthje, Lars Bo Larsen - Christian Clem, Mukremin Jasar (88.: Aziz Corr).

Ikke benyttet: Henrik Zarp