Kanontifo til Derby

Sagt før: FCK-Brøndby

125 gange har vi mødt Brøndby i Superliga, pokal og Royal League og for at finde flashbacks til, hvad der blev sagt før nogle af kampene, har vi indstillet tidsmaskinen til at køre 10, 20 og 30 år tilbage.

30 år siden: Søndag den 24. april 1994, FCK-Brøndby 2-1
“De ved jo selv, at de skal have oprejsning for 0-5-dukkerten i Silkeborg, og de kender kampens store betydning," sagde cheftræner Benny Johansen til Politiken.

Han henviste til, at vi ugen før led vores hidtil største liganederlag mod et stærkt spillende Silkeborg-hold, som også endte med at snuppe mesterskabet for næsen af os på sidste spilledag.

Det lå dog lidt ude i fremtiden, for dette Derby lå dog allerede i 25. af de 33 spillerunder, hvor vi og Brøndby lå på en delt tredjeplads med fire point til Silkeborg, dengang en sejr kun gav to point.

"Taberen er måske helt ude af striden om DM-guldet, så der er virkelig noget at slås for. Og jeg er overbevist om, at det bliver en underholdende dyst for et stort publikum på vel mindst 15.000 mennesker,” fortsatte Benny Johansen.

Han blev også blev spurgt, hvorfor han foretrak unge Christian Lønstrup i stedet for den mere erfarne Kenneth Wegner, som i stedet spillede på U23-holdet.

“Jeg foretrækker i øjeblikket Christian Lønstrup, der er mere fremadrettet i sit spil, en libero, frem for Wegner, der løser rollen som en sweeper, der sjældent går med frem. Hvornår - og om - der igen bliver brug for Kenneth Wegner i foråret, kan jeg ikke sige noget om,” svarede Benny Johansen.

>> Læs om Derbyet og se highlights her

Vi vandt Derbyet 2-1 på et sejrsmål af Peter Møller godt et kvarter før tid, og også dengang skulle FCK-angribere høre meget for måltørker. Han havde nemlig været på banen i syv kampe, heraf fem fra start, uden at score.

Politikens Niels Rasmussen skrev, at “Der er nu basis for at trykke T-shirts med indskriften ‘Jeg så Peter Møller score for FCK” og tilføjede, at det endda var med højrebenet, “som ellers kun bruges til nedkøling af sodavand”.


20 år siden: Torsdag den 13. maj 2004, FCK-Brøndby 1-0
Med fire Superliga kampe igen lå vi nr. 2, men i et travlt forår, hvor vi også var klar til pokalfinalen mod AaB, så kom vi lige fra et hårdt 1-2-nederlag i Herning, hvor vi tabte for kun anden gang i de seneste 18 kampe (i alle turneringer)

Brøndby havde på det tidspunkt ikke vundet i Parken i seks år siden 24. maj 1998, men vi kom med et ungt hold med en del spillere, som ikke havde prøvet kampe som denne foran over 40.000 tilskuere.

Der kom helt præcist 41.005, hvilket kun blev overgået én gang siden til Derbyet 30. april 2006, hvor der kom 41.201.

“Derfor bliver den her kamp også en afgørende eksamen for de unge spillere, som her i foråret har fået chancen og gjort det godt for os," sagde cheftræner Hans Backe til Politiken.

"Det bliver interessant at se, hvordan de klarer den udfordring, men én gang skal jo være den første for alle, og jeg føler, at alle har den nødvendige ballast.”

En af de unge spillere, som fik sit store gennembrud op i dette forår, var Jesper Bech, som efter fem mål i fem kampe sagde følgende til Andreas Kraul, som dengang skrev for Politiken:

“Jeg tror, jeg kommer til at tænke rigtig meget over, hvordan det bliver i løbet af dagen, for selv om man siger til sig selv, at det bare er en kamp i Superligaen, så passer det jo ikke. Mine første boldberøringer bliver nok også sådan lige til at komme i gang på, men ellers håber jeg, at kulissen bare vil være med til at give mig et ekstra kick.”

Derbyet blev afgjort på et mål af Álvaro Santos ti minutter efter pausen - og det kan du læse mere om her.

Lars Jacobsen og Álvaro Santos
Lars Jacobsen og Álvaro Santos. Foto: Birger Vogelius

 
10 år siden: Søndag den 4. maj 2014, FCK-Brøndby 1-1
“Det er længe siden, at Brøndby har været en del af topstriden, hvilket giver en ekstra dimension til kampen."

Sådan lød det fra Johan Wiland inden kampen, der lå i fjerdesidste runde, hvor både vi og Brøndby delte tredjepladsen med ni point op til topholdet AaB.

Og det er jeg sikker på, at vi kommer til at mærke både på banen og på tribunerne. Der bliver tænding på fra første fløjt, og som spiller er sådanne kampe de mest fantastiske kampe at spille, så jeg glæder mig enormt meget,” sagde Wiland til fck.dk.

Hans landsmand Pierre Bengtsson glædede sig også meget:

“Det er sådanne kampe og omgivelser, jeg allerhelst vil spille i, og som jeg helt sikkert vil huske og tænke tilbage på, når jeg en dag lægger støvlerne på hylden.”

Måske er det også en af de kampe, som Thomas Delaney vil tænke tilbage på en dag, for han sikrede et vigtigt point ved at udligne til 1-1 i 92. minut.

Og ellers er vi i hvert fald mange, der altid vil huske kampen for den vanvittigt flotte kanontifo, som forlængst er gået over i tifo-historien. Den var også udtryk for, hvad der blev "sagt før" Derbyet!


Vi skal også lige have Delaneys udligning med - fra nærmeste hold: