Nyt fra Manchester

Nyt fra Manchester

Her i den første af en række af artikler, kigger FCK.DK på vores kommende modstander i UEFA Cuppen, nemlig det ”andet” traditionsrige hold fra Manchester: Manchester City Football Club.

Manchester City F.C. blev stiftet i 1880 under navnet Gorton Saint Marks og skiftede navn til Manchester City i 1894. De startede tilværelsen i den engelske 2. division, men rykkede hurtigt op i den bedste række og vandt deres første pokal i 1904. Klubben havde en del succes i 1930’erne med en FA Cup-sejr i 1934 og klubbens første engelske mesterskab i 1937.

Der gik over 20 års før Citys næste pokalsejr i 1956 var i hus: En FA Cup-finale som var mest berømt for Citys målmand Bert Trautmann, der valgte at spille videre (det var ingen indskiftninger i 1937) selvom han havde - uden at vide det - brækket sin nakke!

Derefter fulgte en sort periode med blandt andet nedrykning til 2. division før trænerne, Joe Mercer og Malcolm Allison, løftede klubben til nye højder. Efter oprykningen, vandt City mesterskabet i 1968 med spillere som Colin Bell og Mike Summerbee på holdet, og det næste år vandt de FA Cuppen og klubbens eneste europæiske titel, nemlig Cup Winners Cup i 1970.

 

En af de mest nævneværdige kampe i denne periode - set med City-briller - var Citys 1-0 sejr over naboerne Manchester United på Old Trafford i 1974 - et resultat som sikrede nedrykning for ærkerivalerne fra United…

Byens Hold

Manchester City har ikke vundet en ”rigtig titel” siden klubbens Liga Cup-sejr i 1976, og klubben har i en del år levet i skyggen af deres succesrige naboer fra den anden side af byen. Men til trods for klubbens magre resultater, har City altid haft en stor fanskare, og i de sidste år har klubben drillet United lidt ved at markedsføre sig selv lokalt som ”Byens Hold”.

Nye tider

I 2007 valgte de største aktionærer i klubben at sælge deres aktier til et selskab ejet af den tidligere statsminister fra Thailand: Thaksin Shinawatra. Han gik i gang med at købe de mindre aktieejere ud, og i august 2007 blev han formand for klubben og placerede sine sønner som direktører. Thaksin gik i gang med lidt ”power shopping” i et par transfervinduer, og brugte over 30 millioner pund på spillere og en ny højtprofileret træner i skikkelse af den tidligere engelske landsholdstræner, Sven-Göran Eriksson.

I september 2008 blev klubben solgt igen for omkring 200 millioner pund til et Abu Dhabi Investeringsfirma ejet af Sheik Mansour Bin Zayad Al Nahyan. De nye ejere var hurtige til at understrege deres intentioner, da de købte Robinho fra Real Madrid for en engelske transferrekord på 32.5 million pund på den sidste dag i sidste sommers transfervindue.

Alle holder øje med City

Det har været en lidt skuffende sæson indtil videre med en 3-0-sejr over Arsenal og en 2-0 udebanesejr over Schalke 04 i UEFA Cuppen som nogle af de få højdepunkter, hvor holdet har manglet stabilitet i især Premier League. De er også ude af FA Cuppen efter et pinefuldt 0-3 hjemmebanenederlag til 1. divisionsbundholdet Nottingham Forest. De lyseblå går nu ind i en vigtig periode i sæsonen, hvor de møder mange af de hold som de pt. slås med om pladserne i midten af ligaen.

Lidt over halvvejs igennem det nuværende transfervindue er Manchester City den klub i Europa som alle holder øje med på grund af den markante udmelding fra den pressede cheftræner Mark Hughes om 4-5 topklasseforstærkninger. De har allerede sikret sig den engelske landsholdsspiller Wayne Bridge fra Chelsea, og alle regner med at klubben præsenterer flere verdensnavne indenfor de næste par uger.

Der har været mange store spillere nævnt i den engelske dagspresse inklusiv Roque Santa Cruz, Craig Bellamy fra West Ham, Yaya Toure fra Barcelona og ikke mindst - den nyeste på rygtebørsen - Kaka fra AC Milan. De vil ikke alle sammen være spilleberettiget til vores kampe mod dem, og vi skal, som alle andre, bare vente med spænding og se hvad de næste par uger vil bringe.  

I næste artikel kigger vi på klubbens nuværende spillertrup og deres form frem til hjemmekampen den 19. februar.