Kampreferat: AaB vs. FCK

Der var stuvende fuldt på Aalborg Stadion denne søndag aften, hvor de regerende mestre jagtede revanche for sæsonens hidtil eneste nederlag på dansk grund – en jagt, som måtte foregå uden den sædvanlige indpisker Tobias Linderoth, som afsonede karantæne. Det samme gjorde dog AaB’s ditto Rasmus Würtz samt deres svenske angriber Rade Prica. Ståle Solbakken havde – som i Odense, hvor Tobbe senest stod over – valgt Michael Silberbauer til den centrale midtbane sammen med Hjalte Nørregaard. Hans normale plads blev overtaget af Atiba Hutchinson, mens formstærke Martin Bergvold fik chancen fra start på venstrekanten, og Jesper Grønkjær indledte kampen på bænken.

Kun én gang siden 1999 har AaB været i stand til at besejre F.C. København på egen bane, men om det var denne statistik, der tyngede hjemmeholdet fra kampens start skal være usagt. I hvert fald stod de meget langt tilbage på banen fra kampens start og måtte se gæsterne tage teten fra første fløjt. Trods spilovertag lykkedes det dog ikke at komme frem til noget, der lignede en chance mod det kompakte AaB-defensiv.

Efter et kvarters tid måtte der en hårfin off side-kendelse til, da Nomvethe forsøgte at sende Jeppe Curth af sted langt oppe på banen. I stedet fik Marcus Allbäck kort efter et frispark, da Danny Califf lidt klodset gik i ryggen på ham midt på AaB’s banehalvdel, og det sendte Hjalte Nørregaard godt indover med et indadskruet spark. Jimmy Nielsen fik ikke bokset ordentligt væk, og bolden landede hos hans gamle klubkammerat Michael Silberbauer, der med venstrebenet sendte bolden i kassen tæt ved den ene stolpe.

Det gjorde naturligvis ikke gæsterne mindre selvsikre, og AaB’erne blev stadig holdt helt fra fadet, når de nærmede sig FCK’s straffesparksfelt. Fem minutter efter scoringen fik Hjalte endnu en frisparksmulighed en halv snes meter uden for feltet, da Hutchinson var vandret over i venstre side, hvor han blev nedlagt af Nomvethe. Denne gang sparkede han imidlertid lige på Jimmy Nielsen.

Berglund burde have fordoblet føringen
Kort før den halve time måtte Danny Califf indkassere en advarsel for at underløbe Fredrik Berglund i et kontraløb, men heller ikke dette frispark førte efterfølgende til noget. I det 35. minut forsøgte Bergvold sig udefra med højrebenet, og det listige, men ikke særligt hårde spark var ved at snyde Jimmy Nielsen, der valgte at give hjørne. AaB-forsvaret fik clearet, men Brede Hangeland insisterede på at heade den tilbage i feltet, og i andet forsøg lykkedes det så godt, at han spillede Fredrik Berglund fuldstændig fri foran mål – men med noget der hverken var en tæmning eller en afslutning missede han den oplagte mulighed til at fordoble føringen.

Resten af halvlegen kom københavnerne stort set ikke frem til afslutninger, men et par minutter før pausen havde Hjalte dog et udmærket hjørne fra venstre side, som skruede godt ind i det lille felt, men heller ikke denne gang nåede de høje folk op og fik afsluttet. AaB fik derimod arbejdet sig bedre ind i kampen og havde mere boldbesiddelse end i indledningen. Men først i allersidste minut var de ved at spille sig fri til noget, der kunne have givet Jesper Christiansen sved på panden, da et par hurtige kombinationer var ved at bringe Nomvethe på skudhold i feltet. Men sydafrikaneren faldt i nærkamp med Lars Jacobsen, og til AaB’ernes store fortrydelse vinkede Vollquartz afværgende for det straffe, de råbte på.

Grønkjær ind fra 2. halvleg
Ståle Solbakken benyttede pausen til at sætte Jesper Grønkjær på banen i stedet for Berglund, og Erik Hamrén benyttede den til at kræve mere fremadrettet spil af sine spillere. Det fik han også, men AaB’erne var dog heldige med ikke at komme yderligere bagud efter blot 2 minutter, da Hutch fik lov at stå temmelig fri i feltet efter et frispark fra Oscar Wendt i højre side. Canadieren fik dog kun lige snittet bolden, og Jimmy Nielsen fremtryllede en fin refleksredning.

Lidt efter var Grønkjær ved at snyde Jimmy Nielsen med et listigt indlæg fra venstre side, som havde retning ind under overliggeren, men den gik dog forbi mål.

Efter omkring 10 minutters spil var Hutch i fokus i den anden ende, da AaB’erne mente, at han havde lidt for godt fat i Michael Jakobsen under et AaB-hjørne. Jakobsen faldt i hvert fald omkuld, men man kan jo næsten ikke tro om den altid noble og fair spillende canadier, at han skulle have lavet noget ulovligt…

Kampen var nu helt lige, men med den lille forskel, at gæsterne kunne lukrere på den tidlige føring, mens AaB var tvunget til at satse mere og mere. Det gav plads til en god FCK-kontra, hvor Grønkjær strøede en bold ud i venstre side til Oscar Wendt, og hans gode indlæg var Allbäck lige ved få hovedet på, men heller ikke denne gang lykkedes det at vinde en luftduel i AaB-feltet.

AaB forsøgte mest at komme igennem i deres højre side, hvor en veloplagt Nomvethe var en konstant udfordring for Oscar Wendt og det øvrige forsvar, men indtil 20 minutter før tid blev det aldrig rigtig farligt – men så nåede Gravgaard kun at snitte et Nomvethe-indlæg, og bolden røg ned til Mattias Lindström, der resolut fyrede af, men Hjalte Nørregaard fik lige akkurat snittet den, så den strøg lige over trekant-sammenføjningen.

FCK tættere på 2-0
Herefter kom William Kvist ind i stedet for Bergvold og tog højre midtbane, mens Hutch gik over i venstre side. Med et kvarters tid igen var den unge Jens-Kristian Sørensen tæt på at heade et hjørne ind, men han fik kun snittet den, så den gik ved siden af, og frustrationen bredte sig på og uden for banen, hvor Grønkjær gjorde sig upopulær blandt sit gamle hjemmepublikum efter et par små-bataljer med Michael Jakobsen og Fredrik Winsnes. Men nogen skulle jo lige vise flaget, når Tobias Linderoth nu ikke var med…

Med 10 minutter igen forsøgte først Kvist og siden Allbäck sig med et par gode langskud, men ellers skete det ikke alverden før i Vollquartz’ overtid, da Grønkjær trak godt på tværs af banen og ind i feltet, hvor han med venstrebenet knaldede bolden på stolpen. Således sluttede det nærmere på 0-2 end 1-1, og selv om AaB viste meget vilje og energi i 2. halvleg, lykkedes det aldrig for alvor at true de regerende mestre.

Silberbauers enlige scoring var nok til, at mestrene endnu engang kunne tage fra Aalborg med fuldt udbytte og dermed bevare forspringet på 3 point inden næste lørdags topbrag  i PARKEN mod F.C. Midtjylland.