Ben Rosen

Ben Rosen fortæller om den fysiske træning i pre-season

Forude venter seks ugers hårdt arbejde for at stå skarpest muligt til forårsprogrammet, som vi indleder søndag den 20. februar i Parken mod OB.

En pre-season består altid af en række forskellige aktiviteter, som involverer alle i staben, og i starten handler det meget at få spillerne i gang rent fysisk efter ferien.

Vi har derfor talt med fysisk træner, Ben Rosen, om hans forberedelser, og hvad der venter spillerne i de kommende uger.

”Spillerne er lige mødt ind efter vinterferien, men pre-season begyndte vel i virkeligheden, så snart den seneste kamp var fløjtet af?”

”Ja, vi sluttede året hjemme mod Slovan, og i de første 4-5 dage af spillernes vinterferie havde de helt fri, men herefter begyndte de på de individuelle programmer, som vi havde lavet til dem.”

”Programmerne var tilpasset deres fysiske situation i forhold til skader og belastning og så videre, og de bestod generelt af løb og lidt styrketræning, men ikke noget med bold.”

”De programmer har spillerne kørt i de sidste 3-4 uger, og lørdag var alle samlet for første gang på Nummer 10 til en meget let omgang træning for lige at få kroppen i gang, og så begynder arbejdet for alvor på mandag.”

Træning på Nummer 10
Træning på Nummer 10. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


”Vi sluttede tidligere i december og starter senere i februar, så de er bedre tid til forberedelserne i år?”

”Ja, det er en lidt længere pre-season end tidligere, og vi overvejede også, hvornår vi skulle begynde efter nytår. Vi kunne have ventet til midt i næste uge eller til næste mandag, men vi vurderede, at det var bedst at gå i gang nu, hvor det også næsten er en måned siden, vi spillede den seneste kamp.”

”Vi skal også være ekstra forsigtige i forhold til Covid-situationen, så vi reducerer smitterisikoen mest muligt, så vi har justeret nogle ting i hverdagen i forhold til at holde afstand, når vi er indendørs og så videre.”

”Er der en plan B, hvis Covid forhindrer os i at tage på træningslejr i Portugal i starten af februar?”

”Ja, men det er ikke mit bord, det er der andre, der tager sig af. Det ændrer heller ikke på selve den fysiske træning, selv om det selvfølgelig er bedre at træne under varmere forhold end herhjemme og på bedre baner. Men det må vi se på, når tiden nærmer sig.”

”Hvad venter der så i de nærmeste uger her hjemme i kulden?”

”Vi lægger ud med to hårde dage, hvor vi kører et dobbeltprogram med udendørs træning om formiddagen og styrketræning om eftermiddagen, og herefter en lidt lettere dag, hvor kroppen kan restituere.”

”Vi prøver generelt at planlægge træningen i blokke på cirka fem dage, som vi afslutter med en kamp, enten en intern kamp eller en træningskamp.”

Program for januar
Vejledende program for januar.


”Vi følger i princippet det samme mønster på træningslejren, hvor planen er at spille en kamp den 5. februar og igen den 10. og 11. februar.”

”Vi slutter af med kampe to dage i træk, hvor vi vil spille med to forskellige hold. Det er vigtigt i pre-season, at alle får tilstrækkeligt med kampminutter i benene, og på dette tidspunkt skal alle gerne kunne spille 90 minutter. Og når vi så kommer hjem fra Portugal den 12., er der kun en uge til forårspremieren mod OB.”

”Så i de første træningskampe bliver det som sædvanlig to forskellige hold i de to halvlege?”

”Ja, præcis, der spiller de fleste kun 45 minutter, og så øger vi det langsomt, jo længere vi er henne i pre-season. Det samme gælder belastningen i træningen, den øger vi også hen ad vejen.”

”Der er selvfølgelig meget fokus på det fysiske i starten, men vi træner med bold allerede fra mandag. Der er også øvelser uden bold, men generelt arbejder vi meget med bolden, så vi udvikler dem som fodboldspillere mere end som rene atleter.”

”Og med det arbejde, spillerne har lavet i vinterferien, bør de ikke have mistet så meget, så vi ikke skal bruge alt for lang tid på at få dem op på niveau.”

Træning på Nummer 10
Træning på Nummer 10. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


”Vi havde mange skader i efteråret og sluttede med 12 ukampdygtige spillere mod Slovan. Betyder det noget i forhold til, hvordan du tilrettelægger den fysiske træning i pre-season?”

”Egentlig ikke. Altså ud over, at alle endnu ikke er klar til at træne med fra mandag, som for eksempel Boilesen og Ankersen, der blev opereret i begyndelsen af december."

”Vi analyserer altid alle skader grundigt, men der er ikke et generelt mønster i skadetyperne. Hvis vi f.eks. havde haft fire-fem baglårsskader kunne vi måske bedre udlede noget og justere i træningen, men skaderne er kommet af mange forskellige årsager. De har også både ramt spillere, der har spillet mange kampe, og spillere, der har spillet få kampe, så her er der heller ikke noget mønster.”

”Men uanset hvor mange skader vi har, så arbejder vi hver dag på at optimere alt det vi laver, så vi bedst muligt forebygger og undgår skader. Vi ser hver dag på hver enkelt spiller, og hvordan vi individualiserer den fælles træning for den enkelte spiller."

"Planlægningen af træningssessionerne er et stort puslespil for at få det hele til at passe bedst muligt sammen, og året rundt bruger vi mange timer på det. Det er et stort arbejde, men det er vi nødt til, så det ser jeg ikke som noget problem. Men når det er sagt, så kan nogle skader alligevel ske når som helst,” slutter Ben Rosen.