Per Poulsen

25 år siden: Et skridt nærmere pokalfinalen

For 25 år siden lignede en sejr i pokalturneringen den mest realistiske - og i hvert fald korteste - vej til europæisk fodbold i efteråret 1995, men det krævede samlet sejr over topholdet AaB.

Meldingerne inden kampen var de sædvanlige, når det skal afgøres over to kampe:

”På hjemmebane skal vi skaffe os et godt udgangspunkt, det vil sige en sejr. 1-0-sejr vil være udmærket,” sagde Benny Johansen.

”Vores udgangspunkt er som altid, at vi vil vinde, men det primære er, at vi ikke taber i Parken, så vi derefter kan afgøre sagen i returopgøret 3. maj,” sagde AaB-træner Poul Erik Andreasen,hvis mandskab toppede tabellen men "kun" havde indledt Superligaforåret med én sejr og tre uafgjorte.

Vi stillede samme hold som fire dage før spillede 2-2 hjemme mod AGF, mens AaB havde udpeget Jes Høgh som anfører i stedet for knæskadede Søren Thorst.

Vi fik en udmærket start på kampen, men uden at komme til de helt store chancer mod et AaB-hold, der mest satsede på kontraer i kampens første fase. Halvlegens første store tilbud fik gæsterne midt i halvlegen, da Jens Jessen spillede Jan Pedersen helt fri i feltet, men Per Poulsen reddede fornemt med en fodparade.

Det skulle vise sig at blive den første af en perlerække af store redninger fra den 42-årige keeper, der naturligvis godt kunne tænke sig at afslutte sin lange og fornemme karriere med en pokalsejr.

Ti minutter før pausen indtraf en omdiskuteret episode, som givetvis fik betydning for kampens udvikling. Tvillingerne kombinerede godt på AaB’s halvdel, og angrebet endte med at Lars Højer vippede en høj bold ind i AaB-feltet. Lars Thomsen og Thomas Gill misforstod hinanden, så Lønstrup i stedet headede bolden i en blød bue over Gill og mod det tomme mål. Jes Høgh nåede tilbage og lossede bolden væk, men linjedommeren stod godt placeret og vinkede straks bolden inde, og dommer Lars Gerner fulgte hans vink og dømte mål.

Jes Høghs redningsforsøg

Inden pausen nåede Lars Højer også at give AaB-lejren sved på panden med et direkte frispark fra 35 meter, men skuddet hamrede mod netstiverne bag målet.

AaB kom ud til en 2. halvleg med en markant mere offensiv tilgang, men alligevel burde Lønstrup være blevet dobbelt målscorer. Libero Michael Mio tog et stærkt soloraid langt op på AaB’s halvdel, og Martin Johansen spillede Lønstrup helt fri i højre side af feltet, men han bankede bolden langt forbi.

Ellers var vores spil for lidt fremadrettet og for meget på kryds og tværs, og selv om Frandsen og Martin sled bravt i det oppe foran, var de jo ikke deciderede forwardtyper, som man kunne spille boldene op på. Men netop de to fordoblede føringen, bedst som det ellers trak op til en nordjysk udligning: på et perfekt skruet hjørne fra Martin, hoppede Frandsen højest og pandede bolden hårdt og præcist ind i det ene målhjørne!

Per Frandsen

Men så satte AaB for alvor power på og begyndte at producere chancer på samlebånd. På en lang fremlægning fra Høgh smuttede Erik Bo Andersen alene igennem og afsluttede mod det lange hjørne, men Per Poulsen reddede fornemt til hjørne. Kort efter tæmmede Erik Bo et indlæg fra Jan Pedersen og fyrede fladt af med venstre, men igen var Per Poulsen på plads.

Lars Højer fik en enkelt frisparksmulighed mere i den anden ende, men denne gang dykkede dødbolden ned i nettaget, og vi koncentrerede os efterhånden kun om at holde stand bagude. Men det holdt hårdt!

Jens Madsen spillede Peter Rasmussen lige uden for det lille målfelt, hvor han satte indersiden på bolden, men på en eller anden måde nåede Poulsen ned og holdt skuddet! ”Poulsen, Poulsen!” lød det taktfast fra tribunerne, som allerede havde glemt hvordan de hånede ham fire dage forinden, da han ikke nåede ned til et århusiansk langskud.

"Den ene dag er man helt, og den næste dag skal der ikke mere end en knold til, før man ser helt vanvittig ud. Det er nu ikke noget, jeg går og spekulerer på, det er historie," sagde Poulsen bagefter til Berlingske.

Per Poulsen

Thomas Gill ville dog også være med I den anden ende, og da indskiftede Morten Nielsen gled godt igennem AaB-forsvaret og satte Uldbjerg op, så reddede nordmanden glimrende, men måske også lidt heldigt.

3-0 havde næsten også været for meget af det gode, og den dag i dag undrer aalborgenserne sig nok stadig over, hvordan de undgik at score. En flyvende Per Poulsen afværgede et direkte Jes Høgh-frispark, et kanon-langskud fra Jan Pedersen sad lige på Poulsen, og en forsvarsfejl gav Peter Rasmussen en kæmpe skudchance på kanten af feltet, men Per Poulsen kastede sig gennem luften og greb ham ud!

Per Poulsen

Vi holdt hele vejen hjem og kunne nu se frem til returkampen 3. maj med lidt større sindsro, end før vi gik på banen! I den anden semifinale spillede AB (fra den næstbedste række) og OB 0-0 i Gladsaxe efter en tæt og jævnbyrdig fight

Skærtorsdag den 13. april 1995, kl. 15.00 i Parken. Giro Cup, semifinale, 1. kamp
F.C. KØBENHAVN-AAB 2-0 (1-0)
35.: 1-0 Christian Lønstrup
58.: 2-0 Per Frandsen
7.713 tilskuere. Dommer: Lars Gerner.

F.C. København: 1 Per Poulsen - 2 Ole Tobiasen, 17 Michael Mio Nielsen, 3 Diego Tur - 5 Lars Højer, 4 Morten Falch, 6 Christian Lønstrup (76.: 14 Morten Nielsen), 11 Michael Johansen, 8 Iørn Uldbjerg - 10 Martin Johansen (76.: 16 Carsten V. Jensen), 15 Per Frandsen

Ikke benyttet: 18 Karim Zaza

AaB: Thomas Gill – Torben Boye (81.: Thomas Krüger), Jes Høgh, Lars Thomsen – Jens Jessen, Calle Facius, Thomas Thomasberg (46.: Jens Madsen), Henrik Rasmussen – Jan Pedersen, Erik Bo Andersen, Peter Rasmussen