Fodbold for os - Bytoften IF og Gladsaxe Skole

Fodbold for os - børnefodbold i Bytoften før skolen starter

Hver torsdag morgen kl. 6.45 mødes omkring 20 drenge og piger fra Gladsaxe Skole til 'Fodbold for os' - en times fodboldtræning, som IF Bytoften har arrangeret sammen med skolen.

IF Bytoften, som har sin træningsbane lige ved siden af skolen, har været samarbejdsklub i F.C. København siden 2015, og ”Fodbold for os” er en af flere ideer, som udspringer af et længere samarbejde mellem klubben og F.C. Københavns Klubsamarbejde.

En udløber af klubbens børnestrategi
Klubbens formand Thomas Dreyer er selv med ude på træningsbanen sammen med lærere og pædagoger fra skolen og fortæller her om baggrunden for 'Fodbold for os'.

”Ideen opstod via den strategi og det børnesyn, som vi i løbet af året har lavet sammen med F.C. København, og som handler om at fokusere på det enkelte barn og også børn med udfordringer i hverdagen.”

”Via vores træning i klubben har vi kunnet se, at de børn, som måske har en svær skolegang eller en svær hverdag og ikke kan få tingene til at fungere, ofte også er dem, der mistrives til fodbold. Derfra kom ideen til at lave noget sammen med skolen, som ikke kun er for drenge og piger, der i forvejen spiller fodbold, men for alle i foreløbig 1. til 5. klasse.”

”På den måde vil vi gerne hjælpe dem til at få en god start på skoledagen, for motion og bevægelse er med til at åbne for deres læringsmuligheder og kan give dem et overskud fra morgenstunden til at komme nemmere gennem dagen,” siger Thomas Dreyer.

Fodbold for os - Bytoften IF og Gladsaxe Skole
IF Bytoftens formand Thomas Dreyer træner Fodbold for os. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


Efter en times træning på fodboldbanen følges eleverne over på skolen, hvor der er arrangeret fælles morgenbord, så de også på den måde får en god start på dagen.

Projektet gør en forskel
Projektet er endnu ret nyt, men Juli Broby, mor til en af drengene, kan allerede mærke en forskel derhjemme.

”Jeg kan mærke en dreng, der er glad for at stå op om morgenen, selv om klokken er halv seks,” fortæller hun, mens hun overværer træningen fra sidelinjen.

”Jeg ved ikke endnu, om der er en forskel ovre i skolen, men det er nok en proces. Men han er i hvert fald glad hver eneste morgen og i skolen og er klar til at lære.”

”Så jeg synes, det er en supergod ide og et fint projekt, hvor han også glæder sig til, at der er sørget for morgenmaden. Jeg kan kun opfordre andre til at gå ind i det med åbne arme og ja-hatten.”

”Det kan godt være, at man har et barn, der er morgentræt og svært at få op, men det kan være, det ændrer sig, når de ser hvad de får ud af det herovre. Der er supergodt sammenhold og det er en rigtig god måde at starte morgenen på,” siger Juli Broby.

Fodbold for os - Bytoften IF og Gladsaxe Skole
Fodbold for os. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


F.C. Københavns rolle
”I februar spurgte Anders Hall (leder af FCK’s klubsamarbejde, red.), om vi ikke skulle i gang med noget herude, og siden har vi været gennem en lang og god proces, hvor FCK har været med til at udvikle en strategi om børnefodbold i Bytoften,” siger Thomas Dreyer.

”Jeg tror ikke, at vi havde stået med det her projekt i dag, hvis FCK ikke havde været med fra start. Det har været meget motiverende, og jeg kan kun sende de varmeste anbefalinger herfra, hvis andre også gerne vil i gang.”

"Bytoften har virkelig rykket meget på kort tid, efter vi gik i gang med arbejdet i starten af året," siger Anders Hall Toft.
"Også selv om de ikke har nogen ansatte i klubben og indtil videre kører det hele med frivillige. Men vi har netop været til et møde i kommunen for at søge økonomisk støtte til, at klubben forhåbentlig kan ansætte en børneudviklingstræner på halv tid i første omgang."

På klubbens egne præmisser
"Men det er klubben selv, der kører det, mens vi støtter op, hvor vi kan," understreger Anders Hall Toft.

"Bytoften har selv defineret deres mål og strategier samt hvilke indsatser de vil lave, som f.eks. det konkrete projekt 'Fodbold for os'."

"Det giver både mulighed for mere træning for dem, der spiller i forvejen og gerne vil spille mere, og det giver nye børn en mulighed for at begynde at spille. Og måske kommer der også gang i noget tirsdag morgen, hvor man kan gøre noget for andre børn, for det skal ikke være one size fits all," siger Anders Hall Toft.

Få mere at vide
Hvis du er interesseret i at høre mere om 'Fodbold for os' kan du kontakte Thomas Dreyer på mail dreyer.thomas@yahoo.dk - og vil du høre mere om FCK's klubsamarbejde kan du kontakte Anders Hall Toft på aht@fck.dk

>> IF Bytoftens børnemanual

>> F.C. Københavns klubsamarbejde

Fodbold for os - Bytoften IF og Gladsaxe Skole
Fodbold for os. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK