Mathias Zanka

Zanka hyldes før kickoff: 300 kampe for løverne!

Mathias Zanka Jørgensen spillede i mandags sin kamp nr. 300 for løverne, og det bliver naturligvis markeret i eftermiddag, hvor han får overrakt blomster før kickoff.

Her får du historien om, hvordan det hele begyndte samt en gennemgang af de ni sæsoner, som det har taget ham at nå 300 kampe for løverne - afbrudt af to udlandsophold fra 2012-14 og 2017-20.

2007-08: 19 kampe, 3 mål
I sommeren 2007 skiftede den 17-årige Zanka fra B.93 til F.C. København.

Mathias Zanka skifter til FCK
Carsten V. Jensen byder det unge B.93-talent velkommen. Foto. FCK.DK


I foråret havde han været til prøvetræning i Arsenal, som var interesserede i at hente ham, men han valgte at blive i København, som tilbød ham at gå direkte ind i førsteholdstruppen med nr. 25 på ryggen.

Truppen talte i forvejen rutinerede centerforsvarere som Brede Hangeland, Michael Gravgaard og Mikael Antonsson, og i 2008 fortalte Zanka til FCK Balls:

“Det var jo det, jeg ville. For mig var det vigtigste bare at få lov til at træne med førsteholdstruppen, fordi jeg vidste, jeg kunne lære en masse af det. Jeg havde regnet med, at det måske ville tage et år eller noget, før jeg fik spilletid.”

Zanka fik uofficiel debut den 7. juli, da han fik de sidste 20 minutter af en træningskamp, hvor vi slog Kaiserslautern 3-0 i Østrig. Han var i truppen til sæsonpremieren den 18. juli i Farum, men forblev på bænken, og tre dage senere blev han meniskskadet i en reservekamp ude mod AB.

Mathias Zanka Jørgensen
Zanka ser til fra sidelinjen under en træning i Parken i midten af august 2007. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


Efter et par måneder på sidelinjen var han klar til debut den 26. september 2007, da han blev indskiftet kort før tid i en pokalkamp i Fredericia, og tre dage senere fik han Superligadebut, da han fik det sidste kvarter mod Lyngby i Parken.

I sin tredje kamp fik han europæisk debut, da han blev indskiftet fem minutter inde i den forlængede spilletid af returkampen mod RC Lens, efter at Gravgaard var blevet udvist.

"Hans første boldberøring kom, efter han havde fejlbedømt bolden, fordi græsset var vådt. Han reddede hurtigt situationen, og det brøl, der genlød i Parken, gav ham følelsen af, at 'være landet'. Da han næste gang var i boldberøring, genlød et kæmpe brøl fra publikum. De to situationer var alt, der skulle til. Derefter havde han følelsen af, at intet kunne gå galt." (Fra FCK Balls nr. 9).

Den 31.10.07 startede han inde for første gang i en pokalkamp i Varde, hvor han også scorede sit første mål (til slutcifrene 4-0), og i foråret 2008 spillede han otte kampe fra start, mens Gravgaard var skadet.

Med 2-1 over Lens sikrede vi os for andet år i træk europæisk gruppespil. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


2008-09: 34 kampe, 0 mål
I efteråret 2008 spillede Zanka regelmæssigt ved siden af Ulrik Laursen, indtil Mikael Antonsson kom tilbage efter en hjerteoperation i slutningen af oktober. Zanka var dog også med, da vi i november leverede en stærk præstation i UEFA Cup-gruppespillet ved at klare 1-1 ude mod Valencia efter en sen udligning af César Santin.

og så står den 1-1. Santin jages af en glad Zanka
Santin og Zanka jubler efter udligningen i Valencia. Foto: FCK.DK


I foråret 2009 fik Zanka også en del kampe i konkurrencen om pladserne med Laursen og Antonsson, og Zanka fik bl.a. sin første pokalfinale - og sejr - da vi slog AaB 1-0 den 21. maj.

Zankas første pokaltitel. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


2009-10: 34 kampe, 5 mål
Zanka spillede fast de første måneder af sæsonen, men fik problemer med knæet og måtte gennem en operation, der holdt ham ude det meste af efteråret. I foråret 2010 generobrede han pladsen ved siden af Antonsson, da Ulrik Laursen blev skadet, og Zanka scorede bl.a. i fjerdesidste runde i Brøndby, da vi tog et stort skridt mod mesterskabet med en 2-0-sejr.

Foto: Lars Møller, Sportsagency.dk
Foto: Lars Møller, Sportsagency

 

Zanka
Zanka fejrer mesterskabet i 2009-10-sæsonen. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


2010-11: 38 kampe, 2 mål
Zanka indledte sæsonen som tredjevalg bag Antonsson og nyankomne Sölvi Ottesen, men da islændingen brækkede armen i i et Derby, slog Zanka til og var siden fast mand - også i vores fantastiske Champions League-gruppespil mod bl.a. Barcelona.

"Bare rolig, jeg har styr på dem". Foto: Jasper Juinen, Getty Images


Foråret 2011 blev indledt med Champions League 1/8-finalerne mod Chelsea og sluttede i stor stil med et helt suverænt mesterskab, så Zanka og holdkammeraterne kunne løfte trofæet for tredje sæson i træk.

Mathias Zanka
That calls for a Carlsberg! Oscar Wendt håber, der er lidt tilbage til ham... Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


2011-12: 17 kampe, 0 mål
Ståle og et halvt hold havde sagt farvel, og den endnu kun 21-årige Zanka var en af de unge, som Roland Nilsson skulle bygge et nyt hold op omkring og også udnævnte til anfører. Men ak - 10 minutter inde i en udekamp i Lyngby den 10. september, landede Zanka forkert efter en duel med Peter Madsen og pådrog sig en alvorlig knæskade, der holdt ham ude indtil langt ind i forårssæsonen.

Zanka endte på sidelinjen i det meste af 2011-12-sæsonen. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


Allerede den 22. februar blev det dog offentliggjort, at Zanka efter sæsonen skiftede til PSV Eindhoven. Han var klar til comeback i løbet af april og fik enkelte kampe, bl.a. da vi slog AC Horsens 1-0 i pokalfinalen, mens mesterskabet gled os af hænde og endte i Farum, så det på ingen måde blev en mindeværdig sæson for Zanka.

2014-15: 42 kampe, 2 mål
To år efter afrejsen til Holland, var Zanka tilbage i København - og som du kan læse her, prøvede vi at hente ham allerede i vinter-transfervinduet, og så var der også lige noget med en Sviatchenko-handel, der ikke blev til noget.

Zanka er tilbage!
Ståle og Johan Lange præsenterer Zanka. Foto: FCK.DK


Vi måtte nøjes med sølv i Superligaen, men vandt endnu en pokalfinale ved at slå FC Vestsjælland 3-2.

Zanka og Delaney fejrer pokalen
Zanka og Delaney fejrer pokalen. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


2015-16: 40 kampe, 4 mål
Fundamentet var lagt, og nu kunne vi for alvor fejre nye triumfer med den første af to gange The Double. Zanka havde fået Erik Johansson ved sin side, og de markerede sig hurtigt som et af de allerbedste stopperpar nogensinde i dansk fodbold. Bortset fra et par karantænedage spillede Zanka alle kampe fra start til slut, og det eneste malurt i bægeret var, at vi for første gang siden 2006 kiksede det europæiske gruppespil.

Zanka
Endnu et mesterskab til samlingen! Foto: Lars Rønbøg, Getty Images.

 

2016-17: 51 kampe, 2 mål
Endnu en succesfuld sæson med Zanka ved roret i det centrale forsvar, og denne gang lykkedes det også at kvalificere os til Champions League-gruppespillet efter en gyser på Cypern!

En sen Santander-udligning mod APOEL sikrede CL-gruppespil. Foto: FCK.DK


Efter Delaney blev solgt i vinterpausen, overtog Zanka anførerrollen og fik således æren og fornøjelsen af at løfte både pokalen og mesterskabstrofæet efter den forrygende sæson, hvor vi ikke tabte i Superligaen, før mesterskabet blev definitivt sikret i Farum i femtesidste runde.

Pokaloverrækkelse
Zanka hæver pokalen efter finalesejren over Brøndby. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images

Efter to fantastiske Double-sæsoner rejste Zanka igen udenlands til en kontrakt med Huddersfield Town, der netop var rykket op i Premier League. Med en stærkt spillende Zanka i forsvaret overlevede klubben den første sæson, men rykkede ned i 2018/19-sæsonen, hvorefter Zanka skiftede til Fenerbahce. I foråret 2020 var udlejet til Fortuna Düsseldorf.

Zanka
Zanka besøgte Parken til et Derby i november 2017. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


2020-21: 25 kampe, 1 mål
Mange F.C. Københavnere glemmer aldrig den 5. oktober 2020, da Zanka blev præsenteret tyve minutter før midnat på en lejeaftale fra Fenerbahce! En aftale, som alle troede var gået i vasken, indtil det faldt på plads i sidste øjeblik.

Zanka trøjetryk
Trøjen med nr. 25 tilhørte igen Zanka! Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


Zanka spillede alle kampe fra start til slut, indtil han mistede pladsen i et par kampe i foråret 2021, hvorefter han kom tilbage og senest har spillet de seneste fire kampe inden dagens Derby.

Det er endnu uvist, hvad der sker efter denne sæson, når lejeaftalen med Fenerbahce udløber, men 300 kampe med løven på brystet er og bliver en fantastisk milepæl. Det fortjener en helt særlig hyldest til en helt særlig FCK-personlighed!

>> Se også FCK TV's jubilæumsinterview med Zanka