25 år siden: Videre i Europa

For 25 år siden skulle vi til finske Pori og prøve at vende 0-1-nederlaget fra den første kamp mod FC Jazz.

Efter de første 45 minutter på Porin Stadion var der ikke meget, der tydede på, at det ville lykkes. Trods flere store afbrændere spillede vi lidt for nervøst og forkrampet, men konstaterede samtidig, at finnerne ikke bød på den store modstand.

Otte minutter efter pausen kom vi dog i gang på et heldigt mål af Michael Johansen. Helt ude ved højre sidelinje strøg han forbi et par finner og smækkede bolden ind over, og den sejlede over forsvaret og keeperen og ind i det fjerneste sidenet.

Morten Nielsens syv minutter: ind og score og ud med en skade
Selv om vi fortsat var klart bedst, skulle vi hen til otte minutter før tid, inden vi knækkede finnerne. Morten Nielsen, der fem minutter før havde afløst Michael Johansen, opsnappede en bolden i Jazz-feltet efter et fladt Højer-frispark fra højre side, og han lagde fikst bolden over til sin venstre fod og sparkede den ind uden for keeper Koivistoinens rækkevidde.

Morten Nielsen scorer til 2-0

Vores nye kantspiller, der var kommet fra Lyngby i sommerpausen, havde misset de tre seneste kampe på grund af en skade, men desværre fik han kun syv minutter på banen. Kort efter målet vrikkede han nemlig om på foden og måtte udskiftes, men da havde han gjort arbejdet med det vigtige 2-0-mål.

Nu havde finnerne brug for to mål på otte minutter, og de kom også - men i den forkerte ende, set med jazz-briller.

Jazz-opløsning
Først strøg Kim Mikkelsen afsted i højre side og fandt en helt fri Per Frandsen inde på midten, og fra kanten af feltet chippede han køligt bolden over den fremstormende keeper.

Kim Mikkelsen og Per Frandsen jubler

På billedet jubler Kim Mikkelsen og Per Frandsen, og Frandsen spillede jo normalt med nr. 15, men dengang skulle man stille op med nr. 1-11 i europæiske kampe, jf. matchfacts fra kampen nedenfor, hvor vi dog mangler numrene på et par af reserverne.

Tre minutter senere spillede Lars Højer Allan Nielsen fri på midten af banen, og han løb uhindret ned og rundede keeperen og sparkede bolden i tomt mål.

”Hvordan kunne I tabe til dem i Parken?” spurgte journalisterne forundrede efter det, der udviklede sig til en københavnsk legestue mod en klart overmatchet modstander, der ikke skabte en eneste chance i kampen.

Cheftræner Keld Kristensen konstaterede nøgternt: “Selvfølgelig er en 4-0-sejr på udebane bemærkelsesværdig, men helt tilfreds er jeg alligevel ikke. Vi misbrugte alt for mange chancer i første halvleg og udnyttede ikke effektivt nok overvægten i spillet.”

Men en tålmodig og koncentreret indsats rakte til samlet avancement fra UEFA Cup-kvalifikationsrunden, som indbragte klubben 368.000 kr. i UEFA-startpenge. Yderligere 368.000 kr. ventede i første runde, hvor de slovakiske mestre Slovan Bratislava hverken blev den nemme modstander, vi havde håbet på, eller en kassekamp,

Næstved hjemme i Superligaen
Først ventede dog to hjemmekampe i Superligaen mod Næstved og Lyngby, og den ellers så kritiske sportspresse talte om, at vi nu var ved at være ude af den krise, som blev udråbet efter den første uge i sæsonen, hvor vi tabte 2-5 i Aalborg, 0-1 til FC Jazz og 2-3 hjemme til Fremad Amager.

Siden fik vi nemlig 3-3 i Silkeborg efter at have været bagud 1-3, og det blev – sammen med Jazz-sejren i Finland - betegnet som et vendepunkt.

En kamp til glemmebogen
Men i den efterfølgende hjemmekamp mod Næstved tydede ikke meget på, at pilen pegede opad. I en kamp til glemmebogen på en trist og grå eftermiddag var forsvaret igen vores store problem og gav alt for mange chancer væk mod de grønblusede sydsjællændere, der kom med en række eks-FCK’ere i Nicolai Wael, Anders Bjerre, Jørgen Juul Jensen samt Christian Bank, der kun nåede et par TOTO Cup-kampe for os som U23-spiller.

Næstved havde i modsætning til os fået en rigtig god sæsonstart. Efter de i foråret var nede i kvalifikationsligaen, før de sikrede deres forbliven i Superligaen, var de ubesejret efter de første tre runder.

En af vores bedste på dagen, Per Frandsen, bragte os dog foran efter et kvarters tid, da han scorede sit tredje superligamål i fire kampe ved at udplacere Claus Fallentin i Næstved-målet med en præcis inderside fra kanten af feltet. Frandsen var først nu ved at finde kampformen, for han ankom fra Lille blot en uge inden sæsonpremieren og havde slet ikke fået spilletid i deres træningskampe.

Med Allan Nielsen i karantæne efter den omdiskuterede udvisning i Silkeborg manglede der dog noget energi og dynamik på midtbanen, for desuden var Morten Nielsen, Michael Johansen og Iørn Uldbjerg alle på skadelisten.

Allerede midt i 1. halvleg udlignede Alex Nielsen, der alt for nemt trak ind fra kanten og kom på skudhold. Brian Flies, der for første gang stod over for sin tidligere klubkammerater, nåede for sent ned til det flade skud ved nærmeste stolpe, så bolden smuttede mellem hans hænder.

Mens Næstved var bedst før pausen, fik vi efterhånden overtaget i 2. halvleg, men pasningsspillet kom aldrig rigtigt i gang, og det var småt med chancer i begge ender. Per Frandsen havde dog et nærgående hovedstød efter et Kim Mikkelsen-indlæg fra baglinjen, og et kvarter før tid leverede Fallentin en flot refleksredning på et hårdt Michael Giolbas-skud fra kanten af feltet.

Tredjesidst i tabellen - endnu
1-1-resultatet betød, at vi havde indledt sæsonen med først to nederlag og derefter to uafgjorte. Trods den lille fremgang lå vi tredjesidst af de ti hold, á point med AGF på 9. pladsen og et point foran Ikast på sidstepladsen.