Kampreferat: FCK vs. AaB

Med en fantastisk scoring af indskiftede og debuterende Elrio van Heerden i dommerens overtid, lykkedes det F.C. København at bevare muligheden for selv at afgøre det danske mesterskab med blot en spillerunde tilbage. Den lille sydafrikaner blev dagens helt store helt, da han udlignede Thomas Augustinussens føringsmål fra første halvleg til slutresultatet 1-1. 30.971 tilskuere i PARKEN blev vidner til en til tider nervøst afviklet affære, der dog bød på massere af chancer i begge ender, med det ikke uretfærdige uafgjorte resultat som kendsgerning.

Efter torsdagens pokalfinale rejstes der store spørgsmålstegn angående Hans Backes startopstilling til dagens kamp mod AaB grundet skader og ikke mindre end tre karantæner til henholdsvis PC, Møller og Nørregaard. Fredag afgjordes det, at Michael Silberbauer blev sin skade kvit, mens søndagens sidste test af Álvaro og Martin Albrechtsen faldt så fordelagtigt ud at begge var blandt Backes elleve startende.

Hos AaB konstateredes en enkelt udskiftning i forhold til torsdagens pokalbrag. Ud var gledet Allan K. Jepsen, mens Martin Pedersen indtrådte i hans sted som venstreback.

Inden årets sidste hjemmekamp i PARKEN var det tid til at tage afsked med Erik Mykland, der vender hjem til Norge efter denne sæson. Mykland, der i øvrigt kunne overvære en meget flot tifo fra Nedre C, ønskes al held og lykke med fremtiden med et samtidigt stort tak for alt. Også Álvaro og Ole Tobiasen ønskes tillykke med henholdsvis kåringen til årets spiller valgt af Fan Clubben og 100 kamps- jubilæummet.

Op til dagens match har debatten hvorvidt AaB ville spille sig helt ud i dagens kamp kørt lystigt i medierne. Lad os bare slå fast med det samme - AaB'erne gav den alt hvad den kunne trække i dagens kamp, hvilket understregedes af en formidabel indledning af nordjyderne, hvor David Nielsen i den grad burde have bragt sit hold foran allerede efter fire minutter, men den tidligere FCK'er fik slet ikke ram på en tværbold, der dansede farligt mellem venner og fjender hen langs Kihlstedts mållinie. Efter Nilsens kiks havde først Ericsson og dernæst Augustinussen gode muligheder for en overraskende føringsmål, men det blev ved skrækken for Kihlstedt og Co.

For F.C. Københavns vedkommende indledtes opgøret omvendt meget nervøst. Savnet af midtbanemotoren Hjalte Nørregaard var åbenbart større end forventet og det kombineret med visheden om kampens store betydning satte sit præg på det københavnske spil, der helt manglende den vante boldkontrol og det spilstyrende element.

Første afslutning af hjemmeholdet kom efter 16 minutters spil. Her gled en generelt godt spillende Bisgaard igennem, men hans udmærket forsøg fra distancen formåede en af AaB'ernes helt store spillere i dag, Jimmy Nielsen, at parere til hjørnespark.

Bissens chance skabte lidt mere tro på det offensive og langsomt spillede københavnerne sig ind i opgøret, selvom det stadig virkede lidt tilfældigt, hvad der opstod af muligheder til hjemmeholdet. En af disse burde dog havde givet scoring, da en lang bold blev smidt op til Álvaro. Elegant tæmmede brasilianeren bolden i luften med brystet, samtidig med at han retningsbestemte tæmningen, men ganske fri i feltet skød den ellers så farlige angriber bolden på stolpen.

Den store chance blev dog hurtigt afløst af en kæmpeforskrækkelse i den anden ende. Her modtog Augustinussen bolden på en god stikning fra midtbanen og efter at have afdriblet Kihlstedt var det sådan set bare at trille læderet i mål, men til al held sendte den tidligere U-21 landsholdsspiller bolden befriende i sidenettet.

Som halvlegen skred frem tippede vægtskålen på det spillemæssige mest til den københavnske side, men det uden at holdet, trods gode initiativer af især højresiden med Lars Jacobsen og Michael Silberbauer, nåede frem til den endegyldige chance.

Det gjorde AaB'erne til gengæld med fem minutter tilbage, hvor de effektivt lukrerede på lidt for sløset forsvarsspil af københavnerne. Således fik Lundberg uhindret lov til at slå et indlæg mod fjerneste stolpe, hvor både Tobiasen og Augustinussen dukkede op. Desværre mistimede Tobiasen sit opspring, hvilket blev kontant afstraffet, da Augustinussen efterfølgende headede læderet ind bage en sagesløs Kihlstedt.

Scoringen til 1-0, der også var pausestillingen, var som sådan ikke ufortjent selvom hjemmeholdet efter en nervøs start fik spillet sig noget op, men desværre ikke med effektivitet i afslutningerne.

Og netop det ineffektive blev dagsordenen for langt størstedelen af anden halvleg. Fra starten af denne lagde F.C. København et forventeligt gigantisk pres på AaB'erne, men en indikator af trængslerne afslørede Jimmy Nielsen bare et minut inde i halvlegen, da han med en feberredning afværgede Silberbauers mere end kompetente afslutning i fuldt løb inde i feltet.

I de efterfølgende ti minutter taltes ikke mindre end otte mere eller mindre kvalificerede afslutninger fra københavnske fødder, men hele tiden var afslutningerne for upræcise, en AaB-fod eller en Jimmy Nielsens handske i vejen.

I virvaret af disse chancer var det dog ved at gå helt galt i den anden ende. Her sløsede Tobiasen med en tilbagelægning der spillede Lundberg fri, men Kihlstedt gik på fornemmeste vis ud og fik afværget katastrofen.

Med et kvarter spillet blev en uskarp Todi hevet ud til fordel for Bergvold, hvilket medførte at Bech blev smidt op i front. Det forstærkede det københavnske tryk for en stund, men i takt med at tiden strøg mod ende blev de københavnske tiltag mere og mere febrilske. Således indtrådte et spille- og chancemæssigt københavnsk vakuum, der heldigvis som tingene udviklede sig kunne beskrives som stilhed for stormen.

Og denne storm indledtes ti minutter før tid. Her udkæmpede Álvaro og Trond Andersen et bravt luftslag, der kostede begge en bule i panden, men midt i virvaret strøg bolden samtidig få centimeter udenom Nielsens tomme mål uden at der var dømt frispark eller spilstop forinden.

Øjeblikke efter forhindrede AaB's bedste mand, Jimmy Nielsen, den københavnske udligning da han med to vanvittige kanonredninger afværgede en dobbeltchance splittet ud på først Álvaro og dernæst Jacobsen, der begge trykkede hårdt af helt inde ved mål. De forspildte chancer kunne tydeligt sporedes ud på lægterne, hvor folk i en blanding af skuffelse og afmagt indså alvoren, der samtidigt blev forstærket af meldinger fra Valby, hvor titelkonkurrenterne Brøndby førte med 3-0.

Med fire minutter tilbage blev Bisgaard pillet ud for en debuterende Elrio van Heerden. Og magen til debut skal man i den grad lede længe efter. Med blot få minutter på banen og få minutter til det endelig slutfløjt modtog den lille sydafrikaner således bolden fem meter udenfor feltet fra Álvaro. Og minsandten om ikke van Heerden som det mest naturlige i verden med et velplaceret skud drejede bolden udenom både forsvar og Jimmy Nielsen og ind i nettet til en helt formidabel udligning, der kan vise sig at få helt afgørende betydning for placeringen af det danske mesterskab anno 2004.

Dermed ligner det unægtelig en fortsættelse af sidste års eventyr, omhandlende Hjalte Nørregaards legendariske scoring mod Brøndby, mens dette års kapitel tager sit udgangspunkt i 65 kg sydafrikansk guld ved navn.... Elrio van Heerden!

Med det ene point i dag kan F.C. København dermed selv klare paragrafferne i årets sidste kamp, der afvikles på lørdag i Farum, hvor allerede SAS Liga-sikrede FC Nordsjælland tager i mod.