Europæisk aften

Før FCK-Sparta Prag

Torsdagens gæster fra Prag er Tjekkiets største klub, ganske som de også var den største klub i Tjekkoslovakiet dengang Tjekkiet og Slovakiet hang sammen som et land.

Af Jan Eliassen

At det er den største klub kan også ses i antallet af titler, for i pokalskabet står der 24 mesterskabstrofæer fra Tjekkoslovakiet samt 10 fra Tjekkiet, og de er så i selskab med 12 tjekkoslovakiske pokaltitler samt fem pokaler for vundne pokalfinaler i Tjekkiet. Alt i alt står der altså 51 pokaler for vundne nationale titler, og det er vel ikke så ringe endda. Det skal dog nævnes, at et par af de første titler er vundet så tidligt i historien, at de ikke er officielle nationale mesterskaber … men det ændrer ikke ved Sparta Prags placering som Tjekkiets største klub.

Men de senere år er det ikke gået helt som ønsket. Dels har Sparta Prag ikke vundet det tjekkiske mesterskab siden 2006/07, og dels har det gjort ondt, at de to seneste mesterskaber er blevet vundet af de evige lokalrivaler fra Slavia Prag. I 2007/08 vandt Slavia med tre point forspring ned til Sparta, og i sidste sæson var der så seks point mellem Slavia og Sparta på 2. pladsen. En lille trøst er det dog, at Sparta Prag har vundet tre ud af de fire sidste pokalfinaler, der for øvrigt havde Zdenek Pospech på holdet, da de i 2007 slog FK Jablonec med 2-1 i pokalfinalen.

I denne sæson kan der siges to ting om Sparta Prag. De lukker ikke mange mål ind – og så spiller de meget ofte uafgjort. Der er spillet ni runder af den tjekkiske Gambrinus Liga, og Sparta Prag har vundet tre kampe, spillet seks uafgjorte og endnu ikke tabt – og det med en samlet målscore på 8-3.

Med kun otte scorede mål, så siger det næsten sig selv, at det ikke er en spiller fra Sparta Prag der topper den tjekkiske topscorerliste – og det er det da heller ikke. To mand i Sparta Prag er hver noteret for to scoringer i ligaen, det er den 17-årige Vaclav Kadlec og den 20-årige Bone Wilfried. Sidstnævnte må nok betrages som den farligste spiller i Sparta Prag, hvilket også kunne ses, da Sparta Prag kvalificerede sig til Europa League ved at besejre slovenske NK Maribor med 2-0 og 1-0, for her scorede Bone Wilfried alle tre mål. 

Gamle klubkammerater

F.C. Københavns to tjekker har begge spillet i Sparta Prag. Libor Sionko spillede 95 kampe for Sparta Prag for 1999 til 2004, og Zdenek Pospech fik 145 kampe for Prag-klubben fra 2005 til 2007, og derfor vil det sikkert være et sjovt gensyn for de to tjekker atter at møde – og selvfølgelig helst slå - deres gamle klub.


DOMMERNE

For anden gang i denne sæson skal F.C. København stifte bekendtskab med UEFA’s nye tiltag, nemlig de seks dommere fordelt på den almindelige hoveddommer, to liniedommere, en 4. dommer og det nye element - to assistent dommere.

Af Jan Eliassen

Første gang F.C. København prøvede 6-dommer løsningen var mod CFR 1907 Cluj. De rumænske spillere og tilskuere var sikkert meget tilfredse med tiltaget, men ikke mange københavnere var specielt imponerede, men om det reelt var på grund af selve nyskabelsen – eller måske bare en knapt så god dommer – skal være usagt.

Nu kommer der som sagt en ny omgang med de to ekstra dommere, og denne gang er alle mand fra Estland.

Kampens hoveddommer er den 31-årige Hannes Kaasik. Han har dømt internationalt siden 1. januar 2006, og har ikke tidligere været i nærkontakt med F.C. København. Hannes Kaasik har dog dømt dansk en enkelt gang, det var her i august måned, hvor han i Odense dømte kampen mellem OB og Rabotnicki. OB vandt kampen med 3-0, og fynboerne vandt også kampen om flest gule kort med 2-1.

F.C. København har en gang tidligere spillet en kamp under ledelse af en estisk dommer. Det var den 23. august 1994, hvor Oleg Timofeev dømte kampen mellem FC Jazz fra Finland og F.C. København. Løverne havde lidt overraskende tabt hjemmekampen med 0-1, men i returkampen, som altså blev dømt af Oleg Timofeev, vandt F.C. København med 4-0 på scoringer af Michael Johansen, Morten Nielsen, Per Frandsen og Allan Nielsen.

De to liniedommere er Marko Leevand og Hannes Reinvald, mens det er Jaan Roos der er 4. dommer. De to assistent dommere er Sten Kaldma og Kristo Tohver. Alle mand er som tidligere nævnt fra Estland.