Lukas Lerager

Viktoria Plzen - et år siden sidst

På fredag er det næsten præcis et år siden, vi også spillede træningskamp mod Viktoria Plzen i Østrig. Den 14. juli 2023 vandt tjekkerne 3-2 i en kamp på 3 x 45 minutter på Grenzlandstadion Kufstein, hvor vi også spiller nu på fredag med kickoff kl. 16.00.

Sidste vi mødtes, benyttede vi hele 24 spillere, men det bliver næppe tilfældet på fredag, hvor vi kun spiller 2 x 45 minutter. Men planen er i hvert fald, at de to nyankomne forsvarere – Munashe Garananga og Rodrigo Huescas – skal i kamp, og det er jo en af mange gode grunde til at åbne appen (eller tv.fck.dk) lidt før kl. 16 på fredag, hvor vi streamer kampen.

I denne artikel ser vi nærmere på vores tjekkiske modstander, men fokuserer primært på sidste sæson, og resten kan du (gen)læse i denne optakt fra sidste sommer.

Jordan Larsson
Jordan Larsson scorede vores første mål mod Plzen for et år siden. Foto: Mathias Sørensen, FCK Media


Plzen i ligaen og pokalen
I foråret blev Plzen for anden sæson i træk ”kun” nummer tre i ligaen, mens de store Prag-klubber, Sparta og Slavia, sloges om mesterskabet, og her løb Brian Priskes daværende mandskab igen med guldet (siden er han jo skiftet til Feyenoord, og Lars Friis har taget over).

Før Plzens tredjeplads i 22/23, var de ellers sluttet i Top 2 i ni af de 10 foregående sæsoner (kun en femteplads i 20/21 skiller sig ud), men ser nu ud til at være distanceret lidt af Sparta og Slavia.

I 22/23 var Plzen 17 point fra andenpladsen, og sidste sæson var de 15 fra - men stadig med stor afstand ned til Banik Ostrava, som blev nummer fire begge sæsoner.

Siden Slovan Liberec blev mestre i 11/12, har Sparta, Slavia og Plzen delt titlerne mellem sig, og det regnskab fører Plzen dog stadig:
Viktoria Plzen: 5 mesterskaber
Slavia Prag: 4 mesterskaber
Sparta Prag: 3 mesterskaber

Det kniber mere med pokalen, hvor Sparta og Slavia hver har vundet to af de seneste fem sæsoner – med Slóvacko som en overraskende vinder i 2022.

Plzen har kun en enkelt pokaltriumf fra 2010, men i foråret var det på, da de nåede finalen og tabte knebent 1-2 til Sparta Prag. Et Plzen-selvmål ti minutter før tid blev ellers indhentet i slutminutterne, selv om Plzen blev reduceret til ti mand, men i tillægstiden afgjorde Sparta kampen og sikrede The Double.

Orri Óskarsson
Orri Óskarsson reducerede til 2-3 kort før tid i kampen sidste år. Foto: Mathias Sørensen, FCK Media


Plzen i Europa
Siden vi mødte Plzen i Champions League-playoff i efteråret (og tabte 1-3 hjemme og 1-2 ude), har tjekkerne præsteret flot på den europæiske scene med fire Champions League-gruppespil og fire Europa League-gruppespil, og i Europa League desuden en 1/16-finale og tre 1/8-finaler.

Derfor var det ikke overraskende, at de også leverede fint sidste sæson, da de gik direkte i Conference League-gruppespil og – som det første tjekkiske hold nogensinde – vandt alle sine seks kampe (mod FC Ballkani fra Kosovo, FC Astana fra Kazakhstan og Dinamo Zagreb fra Kroatien).

Siden eliminerede de Servette i 1/8-finalerne (0-0 både ude og hjemme, hvorefter Plzen vandt 3-1 i str.konk.), men tabte til Fiorentina i 1/4-finalerne. Her blev det også 0-0 i begge kampe, selv om Plzen i den anden kamp i Firenze blev reduceret til 10 mand midt i 2. halvleg. I den forlængede spilletid scorede italienerne dog to gange og endte senere med at nå Conference League-finalen, som de tabte til Olympiacos.

I 24/25-sæsonen indtræder Plzen i Q3 til Europa League takket være tredjepladsen i ligaen, og de står til at være seedet i både Q3 og i playoff.

FCK-fans på tribunen i Kufstein
FCK-fans på tribunen i Kufstein for et år siden. Foto: Mathias Sørensen, FCK Media


Plzens pre-season
Holdet, som stadig trænes af den erfarne Miroslav Koubek, har spillet fem kampe mod fem forskellige nationaliteter af blandet styrkeforhold:
22.06 7-0 Petrin Plzen (Tjekkiet)
26.06 2-1 Banská Bystrica (Slovakiet)
29.06 6-0 Lafnitz (Østrig)
05.07 2-0 Karlsruhe (Tyskland)
09.07 1-2 Qarabag (Aserbajdsjan)

Vores kamp i morgen er deres sidste, inden det går løs i den tjekkiske liga næste lørdag med en udekamp mod oprykkerne fra Dukla Prag.

Viktor Claesson
Claesson blev skadet efter 10 min. af kampen sidste år og missede vores fem første kampe. Foto: Mathias Sørensen, FCK Media


Truppen
Der er røget en del spillere ind og ud, men stadig mange tilbage fra det hold, vi mødte for et år siden. Dog ikke to af målscorerne, dels den tidligere Brøndby-angriber Jan Kliment, som nu er i Sigma Olomouc, og dels den stærke forward Tomas Chory, som er solgt til Slavia Prag.

Blandt deres nye spiller bemærker man blandt andet, at Christophe Kabongo – som de har hentet i belgiske Lommel – er kommet ind og har scoret i de seneste træningskampe, og de har også hentet en interessant brasiliansk angriber, Ricardinho, i bulgarske Levski Sofia.

Plzen havde i øvrigt tre spillere med i den tjekkiske EM-trup, der forlod turneringen efter en sidsteplads i gruppespillet. Centerforsvarer Robin Hranac var fast mand i tre-back-kæden, men var uheldig med et selvmål i 1-1-kampen mod Portugal, da tjekkerne førte 1-0.

Pavel Sulc spillede fra start mod Portugal, mens nyindkøbet fra i vinter, Lukas Cerv, ikke kom på banen.

Hranac har endnu ikke været i aktion i Plzens træningskampe, men Cerv og Sulc fik en halvleg mod Qarabag i tirsdags.

Se kampen i appen og på tv.fck.dk
Ligesom vores øvrige kampe i preseason kan du streame Plzen-kampen i FCK-appen og på tv.fck.dk, hvis du er sæsonkortholdet, kort- eller billetabonnent eller har FCK+ abonnement.

Er du i området, kan du også komme ind og se kampen – læs mere her i Tilskuerinfo.