Træning på Nummer 10

Ugen der gik (6/2020)

BUSINESS AS USUAL
De tre kampe i Portugal gav en sejr, en uafgjort og et nederlag - og ja, vi tabte den uafgjorte efter straffer, men for sammenligningens skyld kalder vi den her for uafgjort. Vi har nemlig lavet en "ligegyldig" oversigt over, hvordan det er gået på træningslejrene de sidste fem år:

Point på træningslejre

Det "ligegyldige" går selvfølgelig på, at kampene ikke handler om resultatet, ligesom når vi spiller turneringsfodbold. Men oversigten viser f.eks., at vi kun én gang (vinteren 16) vandt alle kampe, og at vi kun én gang (sommeren 19) tabte alle kampe.

Den samlede statistik lyder på 10 sejre, 8 uafgjorte og 14 nederlag og en målscore på 34-35. Det er andre tal, end vi er vant til i Superligaen, men det er jo ingen resultatmæssig katastrofe. Man skal selvfølgelig også have modstanderens styrke med i betragtningen (og vores egen), men den kan være svær at vurdere i træningskampe. På papiret mødte vi vel overkommelig modstand i år med Astana som de på papiret stærkeste, men det var den eneste kamp vi vandt. Og for et par år siden tabte vi 0-5 til FC Zenit, men slog Shakhtar Donetsk en uge senere.

I vinteren 2014 (som ikke er med på oversigten) vandt vi alle tre kampe på træningslejren, men tog så hjem og indledte Superligaen med blot én sejr i seks kampe! I vinteren 2015 tabte vi til Dynamo Moskva og Jablonec, men slog Mlada Boleslav, og det forår kørte vi mesterskabet hjem. Og i 16/17-sæsonen tabte vi også to af tre træningskampe både sommer og vinter, men kørte alligevel mesterskabet hjem i stor stil.

Så det underbygger bare, at det ikke så meget er på resultaterne, at man skal vurdere udbyttet af træningskampene.


FIN HJEMREJSE
Træningslejren sluttede med finalen i Atlantic Cup mod AGF, og næste formiddag var der afgang med bus til Faro, hvorfra truppen denne gang havde en direkte SAS-forbindelse til København og slap for mellemlanding i Lissabon. Inden afgangen var spillerne dog lige en tur i hotellets fitnesscenter og lave lidt "morgengymnastik" inden den 3-4 timer lange flyvetur, der heldigvis ikke blev påvirket af den storm, som senere aflyste både fly og fodboldkampe rundt om i Europa.


DE ENKELTE ÅRGANGES FCK-ERFARING
For et par uger siden talte vi i statistik-podcasten med Kristian Hougaard og Jan Eliassen om udviklingen i, at vi har spillerne i kortere tid og dermed hurtigere end før skal bygge nye hold op. Kristian har efterfølgende lavet denne oversigt, der på fornem vis illustrerer - og nuancerer - udviklingen.

FCK-kamperfaring

Han har for hver eneste FCK-kamp beregnet, hvor mange FCK-kampe som spillerne i startopstillingen havde tilsammen i gennemsnit. Det er alle de sorte prikker, og den nederste vandrette akse viser sæsonerne år for år.

Den røde linje viser et løbende gennemsnit, og de vandrette blå streger viser gennemsnittet for hver sæson. De lodrette streger svarer til sæson-adskillelserne. Øverst står vores slutplacering sæson for sæson.

Af oversigten kan man f.eks. se

  • at da vi vandt mesterskabet i 2001 havde vi det hidtil mest erfarne FCK-hold (men husk - det er kun spillernes FCK-erfaring, ikke den enkelte spilleres samlede erfaring)
  • at næste gang holdet "toppede" erfaringsmæssigt var fra 2009-11, hvor vi vandt tre mesterskaber i træk og "toppede" i Champions League i 2010
  • at den næste top kom omkring mesterskabet i 2013 - og den seneste top var holdet, der vandt The Double i 2016 og 2017

Men man kan gøre mange andre interessante refleksioner. F.eks. vandt vi også guld i 2003 med en ret lav FCK-erfaring.

Det bliver også meget tydeligt, at det "koster" at have succes i form af at spillerne bliver attraktive for udenlandske klubber. Der er f.eks. et meget markant fald i FCK-erfaring efter 2017-sæsonen, hvor vi jo i 2017/18 havde den resultatmæssigt ringeste sæson i mange år med et hold med meget lav FCK-erfaring.

Men se også, at bedst som kurven begyndte at stige - og vi vandt guld i 2019 - så faldt den igen, så vi igen måtte begynde denne sæson med en meget lav FCK-erfaring. Ser man godt efter, så stiger den hen mod vinterpausen, og det skal den selvfølgelig også helst. Det er spillere som Grytebust/Kalle, Bartolec, Nelsson, Stage, Daramy, Pep Biel og Santos, der begynder at få flere og flere kampe på FCK-CV'et.


DEN FØRSTE TRÆNING I KULDEN
Inden mandagens reserveligakamp mod OB var de spillere, der ikke skulle i kamp, ude på træningsbanen, og på vores Instagram kunne man spotte en "ukendt" keeper i spillet til to mål. Det var såmænd den 17-årige U19-keeper Mohammad Hassan, der var indkaldt til at stå sammen med Kalle, fordi både Grytebust og Stephan skulle spille reserveliga om eftermiddagen. Han kom til Talentafdelingen fra FC Nordsjælland for et år siden og stod også en enkelt reserveligakamp i efteråret, da vi spillede 1-1 mod Lyngby.

Mohammad Hassan