Jubel efter scoring

For syvende gang ud af ni kan vi gå videre fra Europa League-gruppen

I aften afslutter vi vores niende gruppespil i Europa League/UEFA Cup, og for syvende gang har vi inden sidste spillerunde stadig chancen for at gå videre til 1/16-finalerne.

Vores målsætning om europæisk gruppespil er opfyldt i 13 af de seneste 14 sæsoner med fire Champions League- og 9 Europa League-gruppespil.

Når først vi har nået et gruppespil, er det næste mål selvfølgelig at slutte blandt de hold, der går videre, og ser vi isoleret på Europa League, har vi syv ud af ni gange formået at bevare spændingen til sidste spillerunde. Kun i 2011 og 2014 havde vi helt udspillet vores rolle, inden den sidste kamp.

Fem gange har vi 100 % selv kunnet afgøre det, og vi løste opgaven tre af gangene (2008, 2009 og 2017), mens det kiksede i 2007 og 2012. Desuden kiksede det sidste sæson, hvor vi var afhængige af resultatet i den anden gruppekamp.

Europa League gruppespil

I resultat-kolonnen betyder grøn, at vi gik videre, og rød, at vi ikke gjorde.

I vilkår-kolonnen betyder

  • grøn, at vi selv kunne afgøre det
  • blå, at vi også var afhængige af andre
  • rød, at vi ikke havde chancer for avancement inden sidste gruppekamp

Glæder og sorger
Aberdeen-kampen var og er stadig en stor skuffelse, når vi "bare" skulle have det ene point og så endte med en ordentlig øretæve. Til gengæld var det nogle af vores største europæiske udebane-præstationer, da vi de næste to sæsoner vandt i Brugge (på Santins mål efter en times tid) og i Prag (N'Doye 2 og Grønkjær). Sejrene sikrede vores første europæiske kampe efter nytår i form af 1/16-finaler mod henholdsvis Manchester City og Marseille.

Steaua-kampen i 2012 var også en stor skuffelse, for efter en sløj 1. halvleg, var vi bedre efter pausen og kom endda en mand i overtal. Men da Steaua kom foran ca. 20 minutter før tid, skulle vi op og score tre gange, men fik kun en sen udligning ved Igor Vetokele.

Vores seneste avancement fra Europa League-gruppespillet kom midt i vores meget problematiske 2017-efterår, hvor vi haltede langt efter i Superligaen, men alligevel hentede de nødvendige point i gruppespillet og sikrede en 1/16-finale mod Atlético Madrid, som senere vandt turneringen.

>> Læs her, hvad der helt præcist skal til, for at vi går videre i aften