F.C.København vandt 1-0 over Kalmar FF

Russisk tophold venter tirsdag aften

Modstanderen i tirsdagens finale er det russiske storhold FC Spartak Moskva. Russerne mødte i deres pulje IFK Göteborg, Rosenborg BK og Molde FK, og kvalificerede sig til finalen med seks point.

Af Jan Eliassen
FC Spartak Moskva mødte i deres første kamp i Copa del Sol IFK Göteborg. Svenskerne bragte sig to gange foran, men begge gange kom FC Spartak Moskva tilbage i kampen med hurtige udligninger. Kampen endte 2-2, og Spartaks to mål blev scoret af brasilianske Welliton og nigerianske Emmanuel Emenike. Den efterfølgende straffesparkskonkurrence blev vundet af Spartak Moskva, og dermed var de første to point sat ind på kontoen.

I det næste opgør fik Spartak Moskva kun et enkelt point, selv om det ellers længe lignede tre point til russerne. Emenike havde bragt Spartak foran 1-0, men i kampens overtid fik Rosenborg udlignet til 1-1, hvilket så betød, at Spartak igen måtte ud i en straffesparkskonkurrence – og det blev en af de lange af slagsen, for første mand til at svigte fra 11-meters pletten var skytte nummer 18, og da ”synderen” var Kudriashov fra Spartak, så var det Rosenborg der vandt og fik de to point.

Rosenborg havde vundet deres første kamp og lå til at vinde puljen, men nordmændene sluttede af med at tabe med 0-1 til IFK Göteborg, og det gav Spartak Moskva chancen for en plads i finalen. Det krævede en sejr over Molde FK, og den mulighed forspildte russerne ikke, men bookede en plads i finalen efter en sikker 3-0 sejr. De tre mål blev sat ind af Artem Dzyuba og to gange Welliton.

En klub med mange mesterskaber
Spartak er stiftet helt tilbage i 1922, og er en af de mest succesfulde fodboldklubber i Rusland og i det tidligere Sovjetunionen. Inden Sovjetunionen blev ”skilt ad” nåede Spartak Moskva at vinde 12 mesterskaber samt 10 pokalfinaler, og da Rusland fik sin egen liga i 1992, så fik Spartak også nærmest patent på mesterskabet, da de vandt ni ud af de første 10 mesterskaber – de har dog ikke vundet det russiske mesterskab siden 2001-sæsonen. Spartak har også vundet tre russiske pokaltitler, men også her skal man et stykke tilbage for at finde den seneste triumf, da den blev vundet tilbage i 2003.

I den aktuelle stilling i den russiske Premier League, der ligger Spartak Moskva på 4. pladsen med 57 point, samme pointtal som CSKA Moskva, og blot et enkelt point efter Dynamp Moskva på 2. pladsen. Der er dog et stykke op til førerholdet fra Zenit St. Petersburg, der topper ligaen med 66 point. Spartak Moskva er desuden fem point foran FC Anzhi Makhachkala, holdet som F.C. København spillede 1-1 mod i torsdags.

Aldrig før Spartak Moskva
F.C. København har aldrig tidligere mødt FC Spartak Moskva, men Løverne har ved et par lejligheder mødt modstandere fra byen Moskva. I efteråret 2007 vandt F.C. København på udebane med 1-0 over FC Lokomotiv Moskva i Europa Cuppen, og året efter var Byens Hold så oppe imod FC Moskva i kampen om en plads i gruppespillet i UEFA Europa League. Denne dyst trak Løverne sig sejrrigt ud af, efter at have vundet med 2-1 i Moskva og efterfølgende spillet 1-1 hjemme i PARKEN.

Danske hold har otte gange mødt FC Spartak Moskva i de europæiske turneringer, og indtil videre er det kun blev et til en enkelt sejr (Silkeborg IF vandt med 2-0 i 1980). De resterende syv opgør er fordelt på en uafgjort og seks sejre til Spartak Moskva.