Mens vi venter

Klassiske F.C. København-kampe

"Man glemmer ikke, den første gang"


Brøndby IF - F.C. København den 13. juni 1993 kl.15.00

Resultat 2-3 (1-2)
Tilskuere: 18.270
1-0, Ole Bjur (14.)
1-1, Iørn Uldbjerg (18.)
1-2, Martin Johansen (28.)
2-2, Morten B. Nielsen (58.)
2-3, Martin Johansen (90.)

Dommer: Peter Mikkelsen

Holdet
Året før klubbens stiftelse i juli 1992, var B1903 sammen med Lyngby det stærkest spillende hold i Superligaen. B1903 havde på Gentofte Stadion Danmarks bedste hjemmebanestatistik, og holdet var kendt for en flot bevægelig spillestil. En god blanding af erfarne ældre spillere - Ivan Nielsen, Pierre Larsen og Michael Manniche - og "frække" unge som f.eks. Martin og Michael Johansen, Lars Højer og Iørn Uldbjerg, brillerede i UEFA Cuppen mod Aberdeen, Trabzonspor og ikke mindst mod Bayern München (6-2 hjemme!). I den hjemlige liga førte de turneringen i lang tid men skuffede til sidst ved at tabe til Kent Karlssons Lyngby på sidste spilledag. Også i pokalen var det lige ved og næsten, da B1903 tabte i finalen til AGF i Århus (PARKEN var pga. ombygning ikke kampklar).

Klubbens første sportsdirektør, Frank Mathiesen, siger: "Det var selvfølgelig dejligt at vi kunne begynde i F.C. København-regi med en godt sammensat trup, men man skal huske på, at vi ikke havde nogle udenlandske spillere, og kun 20 spillere var til rådighed. Stort set alle spillere kom fra B1903, mens vil supplerede truppen med Anders Bjerre og Morten Falch fra KB."

Mark Strudal kom til klubben i vinterpausen, men han fik ikke så meget spilletid da Benny Johansen fortsatte succesen med Michael Manniche og Martin Johansen i angrebet. I målet var Palle Petersen i gang med sin sidste sæson. I forsvaret i Bennys 3-5-2 formation spillede Kenneth Wegner eller "Løns" som sweeper bag Piechnik og Ivan Nielsen som markeringsspillere. (Brian Kaus kom ind i forsvaret efter Piechnik blev solgt til Liverpool efter vinterpausen). På højre side af midtbanen spillede Lars Højer typisk mens Pierre Larsen var sammen med Jørgen Juul i midten. "Ulle" spillede på venstre side mens Michael Johansen spillede i en mere fri rolle foran midtbanen.


F.C. København anno 1992


Sæsonen
F.C. Københavns første kamp nogensinde blev spillet på Østerbro Stadion den 1. juli 1992 mod Grasshoppers fra Schweiz i Toto Cuppen. F.C. København vandt den kamp 2-1 og spillede seks kampe på 18 dage før sæsonen - en forholdsvis barsk begyndelse. Holdet var åbenbart ikke negativt påvirket af de mange Toto-kampe og startede Superligaen tre uger senere med 12 kampe uden nederlag (men med seks uafgjorte Superligakampe i træk: Klubrekord). Klubben spillede også UEFA Cup fodbold i denne periode, og vandt samlet 10-1 over finske Mikkeli før vi mødte vores overmænd i Franske Auxerre, som gav vores nye klub dets første nederlag med 5-0 ude og 0-2 i PARKEN.

Lars Højer husker: "Vi følte at vi havde fortjent mindst en pokal i vores sidste sæson med B1903, så vi var en flok sultne spillere da vi startede i F.C. København. Det var lidt mærkeligt i starten da vi trænede ude på KB's anlæg, og vi kunne mærke at der var en del KB'ere som havde det svært med os. Men så snart vi begyndte at vinde kampe kunne vi mærke en ændring, og da vi til sidste kørte i bus gennem byen efter vi havde vundet mesterskabet var vi overrasket over de mange mennesker på gaden som fejrede os - det første mesterskab var utrolig vigtigt for klubben?uden tvivl".

København fortsatte i suveræn stil i den hjemlige liga og tabte kun én kamp før vinterpausen. En halvering af points reducerede marginen ned til de følgende klubber: Brøndby, OB og AaB, men "FC", som Benny Johansen startede med at kalde klubben, var også stærkt kørende i foråret. Før den næstsidste kamp mod Brøndby var situationen sådan at F.C. København selv kunne afgøre det i sidste runde med uafgjort mod Brøndby, mens en sejr ville sende DM-trofæet til København.

Kampen: Brøndby - F.C. København 13. juni 1993
F.C. København fik allerede i sin første sæson et ry for at være et hold der spillede underholdende fodbold, mens Brøndby havde mistet en del stamspillere (bla. John Faxe Jensen, Kim Christofte og Ronnie Ekelund), og var i gang med at bygge et nyt hold op efter deres mislykkede Interbank-eventyr.

Michael Johansen: "Vi spillede fremadrettet fodbold med bolden på jorden. Selvfølgelig var der nogen der mente, at der blev nipset lidt for meget, men det var jo alligevel det der var sjovt at se på. Det er i hvert fald det jeg har hørt efterfølgende når jeg snakker med nogen om hvordan der blev spillet fodbold?dengang!"

Solen skinnede som den plejede at gøre da F.C. København var på besøg på Brøndby Stadion i juni måned og kampen var total udsolgt: 18.270 tilskuere. F.C. Københavns fans var som sædvanlig placerede bag det ene mål. (I PARKEN var fansene stadigvæk placeret på nedre A-tribune - nu FC Company Club. Der var over 150 medlemmer i FCK Fan Club og De Unge Løver som var startet i vinteren 1992/1993 havde 45 medlemmer).

Kampen startede med F.C. København i mest boldbesiddelse, men det var Brøndby som kom først på måltavlen. Efter 14 minutter sprintede Ole Bjur fri i højre side og fik en aflevering fra Tommy Schramm, som han placerede fladt uden chance for Palle Petersen i FCK-målet - 1-0. To minutter senere knaldede "Ulle" bolden ind under overliggeren fra 18 meter efter et hjørnespark, hvor forsvaret ikke fik ekspederet den ordentlig væk. Efter 29 minutter scorede Martin Johansen sit første mål i kampen. Han blev spillet helt fri af Jørgen Juul på et kontraangreb, hvor Brøndby protesterede vildt for off-side.

Pause: 1-2
Michael Johansen: "Martin scorer til 2-1 som så holder til halvlegen, så det ser fornuftigt ud. Vi kan godt nøjes med uafgjort. Det ville så bare kræve at vi skulle vinde hjemme mod AaB, men vi ville selvfølgelig gerne afgøre det derude, og på det tidspunkt lå vi til at vinde det danske mesterskab."

58. minut: 2-2. Morten B. Nielsen hamrer bolden ind fra nært hold, efter at den har danset på vores målstreg efter forsøg fra Frank Pingel og Kim Vilfort.

Michael J.: "Så kommer de desværre på 2-2, og kort efter brænder Michael Manniche en kæmpe chance, men 2-2 ville stadig være et udmærket resultat. Så bliver vi presset godt i bund, hvor vi kunne være glade for Palle Petersen? og så slår vi en kontra."

Vi lader Ekstra Bladets Kurt Thyboe beskrive Martin Johansens mål i kampens sidste minut:

"Da Martin og Michael Johansen tå-step-ballet-svævede gennem Brøndbys flænsede, vildt spredte forsvarsmur... hæl, tå, yderside-tjat, inderside-dask... og så, lussingen, det sidste rappe hug, den sidste finte... da "Magic-Martin" slog bolden fladt i kassen til 3-2"

Michael Johansen kan stadigvæk huske målet: "Brian Kaus spiller mig oppe ved midten af banen. Jeg kører ned mod Brøndbys mål og spiller den tilbage til Martin. Brian Kaus tager et dybdeløb og trækker et par Brøndby-spillere med sig, hvorefter vi spiller "et-to" på kanten af deres felt, hvor jeg får den på baglinien og spiller den ind til Martin der sådan set bare kan trille den ind i et tomt mål. Det mål gav os mesterskabet, og så oven i købet på Brøndby Stadion ? det var STORT."

Lars Højer: "Der var selvfølgelig en fantastisk stemning efter kampen. For mange af os yngre spillere var det var vores første mesterskab. Klubben havde ikke arrangeret noget fest, men vi spillere festede? det kan jeg love dig for! Faktisk var der en del spillere som ikke var helt friske en uge senere da vi spillede sæsonens sidste kampe mod AaB! "

Den kamp tabte FCK 4-6? en helt anden historie? F.C. København var danske mestre.


Danske mestre 1992/93


Tidens Trends - 1992.
F.C. København havde ingen souvenirbutik i 1992, men man kunne købe et lille sortiment fan-artikler i PARKEN på kampdagene. Populært blandt fansene var FCK-tørklæder (med Danica logo), FCK-kasketter i to farver: Hvid og neon gul(!). Og selvfølgelig FCK-flag som var meget markante i alle billederne fra klubbens første mesterskabsår.

Det var ikke muligt at købe FCK's flotte Puma spillerdragt, men hvis man var villig til at besøg klubbens kontor på Svanemøllevej i Hellerup (i kontortiden) så kunne man bestille en FCK-trøje - leveringstid cirka tre uger. Spillerne havde ikke helt faste numre og heller ikke navne på trøjerne.

F.C. København lavede et kanon flot kampprogram i A4-format som kunne købes for 15 kr.-. 48 sider - med 31 sider annoncer. Ud over det sædvanlige kunne man læse "Reher Kassen", "Torkilds Tænkeboks" og man kunne vinde en Danica Pension på 10.000 kr. i en "Skriv et slogan"-konkurrence.

PARKEN havde en storskærm allerede i 1992, hvor der blev vist reklamer og FCK's slagsangsvideo: "F.C. Copenhagen".

Teksten: Fede typer, side ét,
Der' en løve løs i PARKEN.
Og den lever livet fedt,
Det' en kat som spinder guld? osv.

Aviserne om F.C. København: År 1
BT, 13. August 1992:
"SUPER-ALARM"
"Superliga-premieren øgede heldigvis ikke den I forvejen alt for store arbejdsløshed. Folkene ved tælleapparaterne havde noget at bestille. Men ikke nok. Den med tænderklaprende spænding imødesete åbningsgalla på hjemligt territorium efter jubelorgiet med landsholdet blev mere la-la end tra-la-la."
"Sportsligt kom de klubber, der skal trække tilskuerne, fint fra start. De store provinsbyer, Odense, Århus og Aalborg, har potentialet. Og alle tre flagskibe, OB, AGF og AaB, lagde fint fra kaj. Hvad med København? F.C. København, den muskuløse baby, indfriede på enhver måde de tårnhøje forventninger. Spillet var swingende attraktivt, men spørgsmålet er om en "nyskabelse" uden nævneværdigt stampublikum vil appellere til folket. Man kan håbe - mens fremtiden frygtes?"

Det Fri Aktuelt, 10. juli 1992:
TVEKAMP
"Direktørerne fra Superligaklubberne peger næsten i enstemmighed på Brøndby, F.C. København og så delvis Lyngby som fremtidens store danske fodboldklubber, såvel sportsligt som økonomisk. Lidt overraskende spås F.C. København rollen som den absolutte topscorer hvad angår finansiel styrke."

Næste gang: "Sidste Chance" - Pokalfinalen i 1997?