Kampreferat: Ham vs. FCK

En Jesper til forskel

Jesper Christiansen stjal overskrifterne da de forsvarende skandinaviske mestre avancerede til årets semifinaler i Royal League. Tre redninger på ligeså mange forsøg i straffesparksafgørelsen, der blev en realitet efter 2-0 i svensk favør i ordinær spilletid, afgjorde sagen.

Stor udskiftning
Ståle Solbakken havde til returkampen mod Hammarby skiftet betragteligt ud blandt de elleve startende i forhold til pokalopgøret mod Brøndby i søndags. Det betød at unge kræfter som Bernburg og Bertolt fik chancen fra start, mens også Rooba, Thomassen, Pimpong, Bergvold og Ijeh var med fra første dommerfløjt.

På den flintrende kolde, men udmærkede kunstgræsbane i Södertälje kom det hjemmevante svenske mandskab bedst fra start. Tydeligt indstillede på at lægge maksimalt pres på gæsterne, sattes der fart på i opspillet og kanterne benyttedes fint. Et godt indgreb af Jesper Christiansen efter fem minutter forhindrede imidlertid en stor chance, og da midtbanen med en især iøjefaldende Morten Bertolt i spidsen fik bedre fat, lykkedes det gæsterne at forpurre det svenske overraskelseangreb.

Offensivt leverede Ståles mandskab dog ikke så meget. Pimpong forsøgte at sætte fart på højrekanten men intentionen var bedre end udførelsen. I front kæmpede unge Bernburg bravt, men kom ofte til kort overfor de svenske forsvarsspillere, mens angrebsmakkeren, Ijeh, ikke fik meget positivt ud af den boldkontakt nigerianeren fik. På venstrekanten var Bergvold uden den store indflydelse i opspillet, hvilket til dels måtte tilskrives holdkammeraternes manglende overblik for den ofte frie kantspiller.

Godkendt defensiv
Bedre så det ud defensivt og værterne forceredes til at afslutte udefra de gange svenskerne nærmede sig målfeltet. En påpasselig Gravgaard dirigerede glimrende sit forsvar og reddede ved en enkelt lejlighed flot kastanjerne ud af ilden, mens også Dan Thomassen i ny og næ fik vist klassen.

Med små ti minutter tilbage satte to af hjemmeholdets bedste, Furuseth-Olsen og Petter Andersson fart i løjerne og et knaldhårdt indlæg var ved at resultere i et vaskeægte selvmål, da bolden ramte Lars Jacobsen i det lille felt. Læderet tog imidlertid opstanderen og de forsvarende skandinaviske mestre slap med skrækken.

Den tempofyldte halvleg afsluttedes med et par gode aktioner af Morten Bertolt, der udover pondus i tacklingerne også fik vist skudstyrke med en afslutning snert udenom mål fra 25 meter.

Anden halvleg indledtes ganske jævnbyrdigt og uden de store chancer passede den tilstand løverne bedst. Trenden med afslutningerne milevidt over mål fortsatte, hvor Furuseth og Ijeh stod som de ypperste afsendere.

Med de københavnske kæder skubbet længere frem foregik de fleste slag på midtbanen og gæsterne virkede i kontrol.

En dobbeltudskiftning omkring midtvejs i halvlegen, hvori Bertolt og Bernburg gik ud til fordel for Silberbauer og Kvist, ændrede ikke meget på forløbet og karakteristikken ”professionelt arbejde” af de danske gæster lå lige på tungen.

Dramatisk afslutning
Med tyve minutter igen kom der dog for alvor gang i løjerne igen og den kredit måtte så sandelig tillægges hjemmeholdet, der med pludselig og fornyet energi formåede at lægge en gedigent pres på Ståles tropper. Startskuddet var en mega-chance til Aybunn, der to meter fra et blankt mål kun formåede at sende bolden på stolpen.

Herefter tog kampens bedste spiller, Petter Andersson, sagen i egen hånd og i det nymobiliserede svenske pres glimtede den lille tekniker flot. Valuta af anstrengelserne fik Hammarby og Pettersson såmænd også, da det tre minutter før tid blev til en reducering på en noget tilfældig chance. Jesper Christiansen havde hånden på afslutningen midt for mål, men reduceringen var en kendsgerning.

Dermed var der lagt op til en dramatisk afslutning og ubelejligt nok fik de fremmødte svenske tilskuere mere at varme sig på i den bidende kulde. Således lykkedes det atter Andersson at få nettet til at blafre og det endda i reduceret form da danske Mikkel Jensen kort forinden havde set rødt. Som trold i æske dukkede Andersson imidlertid op inde i feltet og med en flot afslutning bag en sagesløs Jesper Christiansen var der uvirkeligt bragt balance i regnskabet.

En dansk helt
En kold aften blev dermed afløst af en nervepirrende og isnende straffesparksafgørelse på en kamp om nerver og præcision.

Men mens Royal League-finalen i fjor mod Göteborg først blev afgjort efter hen ved små 30 spark, skulle der nærmest historisk kun sparkes seks gange i alt førend sagen var klar i Södertälje. Således hev Jesper Christiansen intet mindre end tre redninger frem i rap og da Lars Jacobsen, Atiba Hutchinson og Razak Pimpong sikkert konverterede deres forsøg var sagen klar. F.C. København klar til semifinalen, hvor modstanderen i øvrigt blev FC Midtjylland.

William Kvist:

- Det var en god bane og en OK kamp fra vores side. Men i anden halvleg bør vi gøre det bedre og to mål i slutminutterne er ikke godt nok.

Jesper Christiansen:

- Vi styrer første halvleg, men de sidste 45 minutter underpræsterer vi. Der skal vi simpelthen være bedre og arbejde hårdere for hinanden. Jeg skal nok tage lidt af det første mål på min kappe, men i straffesparkskonkurrencen læser jeg dem godt, og jeg har aldrig før prøvet at afslutte en straffesparksturnering så hurtigt.

Dan Thomassen:

- Vi spiller godt i store dele af kampen, men i anden halvleg holder vi ikke niveau. Vi spiller for ukoncentreret men holder dem alligevel væk fra målchancer i 85 minutter. To mål i de sidste fem er uacceptabelt og vi kommer til at stå for langt tilbage - vi fik en lektion. Straffesparkskonkurrencen var en mærkelig situation. Vi afgører det hurtigt, og nu ser vi fremad mod næste kamp.