Kampreferat: FCK vs. Had

Storsejr i premieren

F.C. København slog superligaens nye drenge Haderslev 5-1 i sæsonpremieren – og Harald Brattbakks mål i overtiden var nok til at få København op på førstepladsen efter de første fire kampe af den noget spredte første runde.

Det betød dog overhovedet ikke, at Haderslev, der jo nok er det mest undertippede hold i ligaens historie, behøver skamme sig det mindste over deres indsats. De spillede en aldeles glimrende kamp og havde i hvert fald to eminente chancer for at komme foran – men da først det andet mål var gået ind var det mere eller mindre spil til et mål.

De første ti minutter gik stille og roligt, og bød ikke på meget for tilskuerne udover et langskud fra Zuma, der gik et pænt stykke udenom. Samt et par advarsler (bl.a. til Michael Mio) og nogle skærmydsler på midten af banen.

Haderslevs tilskuere var i himlen i et kort øjeblik, da de regnede med at have scoret – men målet blev underkendt for et frispark mod Bo Svensson øjeblikket forinden.

Endnu en kontroversiel situation fulgte kort tid senere, da Harald Brattbakk røg ned i feltet. Han blev både hevet i trøjen og fældet, og det havde ikke været det mindste uretfærdigt, hvis han havde fået straffe.

Godt ti minutter inde begyndte afslutningerne så at komme, og de første par chancer faldt til Harald Brattbakk. Først efter et flot indlæg fra højre side af David Nielsen, hvor Brattbakk headede blødt på mål, og få sekunder senere, da han løb på en dyb bold og kom fri inde i feltet, men skød for blødt i favnen på målmanden.

Haderslev skabte som nævnt nogle store chancer; den første kom efter et kvarters tid, hvor der blev lagt en lang bold om bag det københavnske forsvar. Lars ”Mini” Hansen var helt alene, og det virkede som en given ting, at der ville blive scoret, men Thomas Rytter fik indhentet ham og tacklet perfekt en brøkdel af et sekund før Hansen fik skudt.

Igen fik Haderslev en friløber, og i denne fase af kampen virkede det bageste forsvar alt andet end sikkert. Jan Carstensen kom fri og fik skudt, men desværre for ham var skuddet ikke særlig godt placeret, og Michael Stensgaard reddede flot.

Der var også chancer i den anden ende, og der var masser af plads til de offensive spillere. Der kom et indlæg fra højre side, der fik lov til at passere hele feltet, og i venstrehjørne af feltet havde Todi Jónsson tid til at tæmme bolden og skyde. Haderslevs målmand Jesper Mortensen reddede nydeligt oppe ved overliggeren. På det følgende hjørnespark var David ved at score på et hovedstød, der strøg lige over mål.

Endnu en chance gik til Brattbakk, som igen ikke fik kraft nok på hovedstødet efter et flot angreb, som David Nielsen satte i gang med en elegant finte på midten; han spillede ud i højre side, og Zuma lagde ind over til Brattbakk der efterhånden burde have scoret et par stykker.

FCK fortjent foran
Men nu kørte spillet for alvor, og det var helt i orden at F.C. København kom foran. Haderslevs Mads Bro Hansen tabte bolden på midten, og pludselig var der tre mod to – Zuma spillede dybt lige i det rette sekund, og Todi var pludselig ganske alene, bortset fra Brattbakk, der var med fremme. Todi fintede at ville spille Brattbakk og fik Jesper Mortensen til at sætte sig, og trillede den så køligt ind i det tomme mål.

Inde i overtiden kom nr. to, og det så meget let ud da Zuma spillede en smart et-to med David Nielsen. Han kom fri og scorede fladt, og så var kampen afgjort.

Anden halvleg begyndte med flere københavnske chancer, og nu lignede det efterhånden et powerplay, som man kender det fra ishockey; spillerne var tændte og viste lækkert angrebsspil med både fikse detaljer og masser af afslutninger. Både Lønstrup og Zuma viste hælfinter, og især Zuma havde let spil på højrekanten og pinte sin modspiller Martin Thomsen i Haderslevs venstre forsvarsside.

Det tredje mål kom hurtigt, og det var et perfekt eksempel på direkte angrebsspil, hvor Niclas Jensen lagde en lang og præcis aflevering til Brattbakk, der løb i dybden, nåede baglinien og spillede ind på midten til David, der hamrede bolden op i nettaget. Endnu et klassemål.

Næste chance fik Carsten Hemmingsen, der havde afløst Mio i pausen og spillede en glimrende anden halvleg. Et angreb blev startet i venstre side med herlige kombinationer mellem Niclas og Todi, og bolden kom over til Zuma i højre side. Zuma driblede og trak ind, og lagde den lige foran Hemmingsen, der fik skudt lidt for upræcist og i favnen på målmanden.

En lignende chance fik Brattbakk kort efter, da Zuma igen imponerede helt vildt ved at sprinte fra Martin Thomsen, der desperat forsøgte at fælde ham, uden succes. Igen spillede Zuma ind på midten, og denne gang skød Brattbakk, men skuddet var igen for centralt.

Chancer til flere mål
Haderslev var tæt på igen, da en lang bold blev spillet ind bag forsvaret fra venstre side. Lars ”Mini” var igen fri, men han skød i sidenettet.

Zuma fik næste F.C. København-chance, da han spillede en kombination med Brattbakk. Han kom fri i højre side og fik skudt – igen reddede Mortensen flot, denne gang med foden.

Haderslev var igen kommet lidt bedre med i kampen, og Hans Jørgen Haysen var meget tæt på med et hovedstød, der gik lige over.

Næste forsøg fra hjemmeholdet var af Niclas, der netop havde taget hjørnespark – bolden røg tilbage til ham, og han fyrede en firsttimer af med højre ben, hvilket er et sjældent syn. Retningen var god nok, men Mortensen fik blokeret skuddet.

Endelig kom der et mål til, og det var Brattbakk, der fik scoret det. Donatas Vencevicius, der var kommet ind kort før, kan til gengæld tage æren for opspillet; han fik bolden på nogenlunde samme sted hvor han scorede mod Brøndby i efteråret og lagde an til at skyde, men i stedet spillede Donatas kælent bolden ind til Brattbakk, der var løbet perfekt ind i feltet, men ikke så ud som om han havde ventet at få bolden. Han fik dog lynhurtigt kontrol over den og fik afsluttet under Jesper Mortensen.

Det var tæt på 5-0 – endda så tæt, at speakerboksen satte Blurs ”Song 2” i gang med det samme – da David fik afsluttet efter Hemmingsens fine flade indlæg fra højre. De fleste så den nok inde, men det var igen en strålende redning af Jesper Mortensen, der spillede en stor kamp og ikke kan bebrejdes en eneste scoring.

Haderslev fik scoret, og det var en lang bold igen, der kom om bag forsvaret. Her lurede Henrik Asmussen, der scorede elegant med hovedet, og det var fuldt fortjent at det lykkedes. Målet blev da også behørigt fejret af den kæmpestore fanskare bag Stensgaards mål.

Brattbakk sluttede af med to gode skud. Det første var en smuk helflugter, som målmanden snuppede, og det andet var et skruet indersidespark fra venstre side af feltet, som gik ind. 5-1, og dermed var førstepladsen en realitet. Lad os håbe, den bliver ved med at være det.