To kampe for 25 år siden: Flot Flies-debut og Falchs redningskorps

I vores serie om FCK for 25 år siden er vi nået til påsken 1994, hvor vi Skærtorsdag vandt 2-0 i Ikast og 2. påskedag spillede 3-3 med AaB i Parken.

Sidste uges 1-3-nederlag hjemme til AGF skulle revancheres, da løverne satte kursen mod Ikast Stadion Skærtorsdag den 31. marts. Hjemmeholdet, der først fem år senere fusionerede med Herning Fremad til FC Midtjylland, lå sidst i i den tætte slutspil-tabel og havde kun fire point op til os den delte 2. plads.

Benny Johansen skiftede hele seks mand i forhold til AGF-kampen, bl.a. på grund af en lyskeskadet Palle Petersen, så Brian Flies fik debut mellem stængerne, mens en ung Karim Zaza for første gang sad på bænken i Superligaen.

Brian Flies
Brian Flies fik en fin FCK-debut


Martin Johansen manglede også, og Michael Johansen og Peter Møller røg ud på bænken, mens Henrik Lykke og Brian Kaus var helt ude af truppen. Til gengæld var bl.a. Morten Falch og Kim Mikkelsen med igen, ligesom Michael Mio Nielsen fik sin første kamp som kontraktspiller. Han spillede efteråret 1993 som amatør, men købte sig siden fri af Lille og skrev kontrakt med os. Der var dog nogle problemer med den nye ledelse i den franske klub, så man turde ikke give ham forårsdebut, før de var helt afklarede.

Mios korte forårsdebut
Mio fik kun 40 minutter på banen! Så trak han i nødbremsen og hægtede Ikast-angriberen Ove Hansen, der var ved at slippe fri, og dommer Arne Hansen fandt selvfølgelig det røde kort frem.

Mio rødt kort
Mio får rødt kort 40 minutter efter FCK-debuten


På det tidspunkt førte vi 1-0 på et mål af Kim Mikkelsen, der efter ti minutter fik en friløber og udplacerede Jan Rindom med et fladt spark i det lange hjørne.

Vi spillede pænt og nydeligt resten af halvlegen, men udvisningen ændrede vores gameplan, ligesom i søndags for 25 år senere – og ikke bare cirka 25 år, men 25 år efter på nær en enkelt time! Jonas Winds røde kort faldt den 31. marts 2019, kl. 16.45 – Mios faldt den 31. marts 2004, kl. 15.40.

Efter pausen stod vi dybt i banen og koncentrerede os om de defensive dyder, hvilket primært ville sige fight, tacklinger og losse bolden væk. På Ikasts få store chancer, blev vi reddet af en storspillende Brian Flies, der bl.a. havde en super refleksredning, da Torben Sjørvad hamrede løs fra nært hold. 

Fight og duelspil var ellers ikke det, der karakteriserede løverne mest dengang, men det var nok fra at holde et halvtamt Ikast-hold fra fadet - og i stedet slog Lars Højer sejren fast på et straffespark i det 82. minut, som Ikasts Kent R. Nielsen begik mod Peter Møller. Rindom havde ellers hånden på Højers tordendrøn, men kunne ikke forhindre bolden i at gå ind.

Kun 1.652 tilskuere - frysende og vindblæste - kiggede på, og det var fjerde gang siden 1992, at vi spillede Superliga for under 2.000 tilskuere. Siden er det kun sket fem gange.

Skærtorsdag den 31. marts 1994, kl. 15.00 på Ikast Stadion. Superliga-slutspil, 3. runde
IKAST-F.C. KØBENHAVN 0-2 (0-1)
10.: 0-1 Kim Mikkelsen
82.: 0-2 Lars Højer (straffe)
1.652 tilskuere. Dommer: Arne Hansen
Advarsler: Christian Lønstrup og Lars Højer, F.C. København.
Udvisning: 39.: Michael Mio Nielsen, F.C. København.

FCK: 1 Brian Flies – 17 Michael Mio Nielsen, 6 Christian Lønstrup, 3 Diego Tur – 5 Lars Højer, 12 Morten Falch, 16 Michael Giolbas, 7 Allan Nielsen (90.: 11 Michael Johansen), 8 Iørn Uldbjerg - 15 Kim Mikkelsen, 9 Michael Manniche (75.: 14 Peter Møller). (Ikke benyttet: 18 Karim Zaza)

Ikast: Jan Rindom - Dan Sørensen, Kim Eriksen, Kent Hansen - Petri Helin, Torben Sjørvad (67.: Kent R. Nielsen), Jesper Thygesen, Claus Steinlein, Henrik Larsen - René Andersen (67.: Lars Møller), Ove Hansen. (Ikke benyttet: Steen Mølbye)

- - - - -

Hidsig tvilling bænket igen
Tilskuertallet var dog heller ikke svimlende, da AaB kom til Parken 2. påskedag. 4.379 overværede det, der viste sig at blive en særdeles underholdende affære!

Palle var tilbage i målet, men hvad ingen vidste dengang var, at det blev hans sidste optræden for klubben. Mio havde selvfølgelig karantæne, og desuden manglede vi Allan Nielsen, der var blevet sparket eftertrykkeligt over foden i Ikast, så han havde pådraget sig en flænge gennem støvlelæderet. Til gengæld var Henrik Lykke og Brian Kaus med igen, mens Martin Johansen fortsat var skadet - og sidst, men ikke mindst måtte Michael Johansen igen starte på bænken.

”En skam man ikke er en meter højere, så kunne man måske få lov til at være med hele tiden,” sagde han til Politiken efter kampen. Men Benny Johansen gav roligt svar på tiltale: ”På tunge og våde baner er Michael og Martin handicappet. Filosofien er, at de øvrige spillere skal bane vejen for Michael Johansen ved at gøre modspillerne møre. På tørre baner bliver tvillingerne meget farligere. Så det er da mere et spørgsmål, om ikke det var genialt at mig at bruge Michael på den måde. Jeg ville tirre ham, og det lykkedes fint.”

Anfører Palle Petersen var dog stadig ikke tilfreds og mente problemerne rakte videre end tvillingerne:

"Der er flere på vores hold, som ikke er deres pladser voksne. De flakker for meget, og det gør, at vi er lidt tynde i betrækket i øjeblikket. Vi skal skabe kampene, men det har vi stort set aldrig gjort i Parken, og havde det ikke været for Michael i går, havde vi ikke fået point mod AaB," sagde han til Ekstra Bladet.

Michael Johansen
Michael Johansen - ikke altid enig med Benny Johansen...


Men lad os se på selve kampen:

Hullet FCK-forsvar, da AaB vendte 0-1 til 3-1
Lars Højer bragte os foran allerede efter et kvarter – direkte på hjørnespark! Med al respekt for hans vanvittige sparketeknik, så var det dog næppe bevidst, men der tæt befolket ved forreste stolpe, så Højers indadskruede dødbold strøg forbi Thomas Gill og i netmaskerne.

Stillingen holdt til fem minutter før pausen, så scorede AaB to gange! Først kombinerede de sig fint igennem et passivt FCK-forsvar, så Peter Rasmussen kunne udligne, og kort efter tog Calle Facius chancen fra 30 meter, og da bolden snittede Ib Simonsen på vejen, snød den vores plankeværk.

Henrik Lykke blev taget ud og erstattet af Peter Møller – dog ikke i forsvaret – og lidt efter pausen kom Michael Johansen også ind for Brian Kaus. Men efter godt en times tid, måtte vi igen give op for deres hurtige kombinationer, og igen var Peter Rasmussen sidste mand på bolden.

Ligesom mod AGF otte dage før, måtte FCK-fansene altså en 1-0-føring forvandlet til 1-3...

Tænk hvis AaB også havde haft den skadede ”Røde Romario” (Erik Bo Andersen) med, og det havde været ham og ikke Calle Facius, der lidt efter var alene med Palle Petersen... 4-1 havde nok lukket kampen definitivt, men nu vendte kampen!

Michael - og "Falchs redningskorps" sikrede det ene point
Anført af en sprudlende Michael Johansen – både spille- og temperamentsmæssigt – fik vi gang i vores spil, og et kvarter før tid snød han et par mand og sendte et perfekt indlæg ind til Morten Falch, der næsten fvlyvende headede bolden ind til 2-3.

Syv minutter før tid, spillede Michael Kim Mikkelsen fri til skud, som Thomas Gill halvklarede, og igen var Falch rykket ud til det rigtige brændpunkt og gled returbolden over stregen tæt ved den ene stolpe. Indtil målene havde det 20-årige stortalent ikke gjort meget væsen af sig, mens næste dag havde formiddagsaviserne fundet de oplagte overskrifter frem: "Falch's redningskorps" (B.T.) og "Falch rykker ud" (Ekstra Bladet).

"Jeg har nærmest været lidt af en vandrepokal på holdet. Jeg har ikke nogen fast plads endnu, men jeg føler, at jeg kommer tættere og tættere på en stamplads," sagde han til Ekstra Bladet efter sine FCK-scoringer nr. 5 og 6 i hans ca. 50 kampe, hvilket var ca. 2/3 af alle klubbens kampe.

Morten Falch
Falch jubler efter 3-3-målet


Samtidig tabte Silkeborg ret overraskende hjemme til Ikast, så de nu ”kun” førte ligaen med 18 point foran vores 16 point, og Brøndby og OB med 15 point.

Mandag den 4. april 1994, kl. 15.00 i Parken. Superliga-slutspil, 4. runde
F.C. KØBENHAVN-AAB 3-3 (1-2)
17.: 1-0 Lars Højer
38.: 1-1 Peter Rasmussen
42.: 1-2 Calle Facius
62.: 1-3 Peter Rasmussen
78.: 2-3 Morten Falch
83.: 3-3 Morten Falch
4.379 tilskuere. Dommer: Svend Erik Christensen
Advarsler: Michael Giolbas, F.C. København, og Calle Facius, AaB.

FCK: 1 Palle Petersen – 4 Henrik Lykke (46.: 14 Peter Møller), 6 Christian Lønstrup, 3 Diego Tur – 17 Brian Kaus (54.: 11 Michael Johansen), 5 Lars Højer, 16 Michael Giolbas, 12 Morten Falch, 8 Iørn Uldbjerg – 15 Kim Mikkelsen, 9 Michael Manniche. (Ikke benyttet: 18 Brian Flies)

AaB: Thomas Gill – Henrik V. Kristensen, Torben Boye, Søren Thorst - Jess Jessen, Ib Simonsen (74.: Thomas Bach), Henrik Rasmussen, Calle Facius - Jan Pedersen, Peter Woodring, Peter Rasmussen (66.: Jesper Hjorth). (Ikke benyttet: Lars Winde)


 

Kampprogram FCK-AaB