Soichiro Kozuki, Schalke 04

Fokus på Schalke 04

Mens vi forbereder os på at genvinde mesterskabet og pokaltitlen, forbereder Schalke sig på igen at få et hurtigt comeback til Bundesligaen efter nedrykningen i maj.

Op og ned
Fire gange før er Schalke rykket ud af Bundesligaen (1981, 1983, 1988 og 2021), og tre gange rykkede de straks op igen (1982, 1984 og 2022). Kun efter nedrykningen i 1988 blev de tre sæsoner i 2. Bundesliga, indtil de rykkede op i 1991.

Efter de dårlige 80’ere, var klubben fast Bundesliga-inventar i 30 sæsoner, indtil de rykkede ned i 2021. I den periode fik de fem andenpladser, men nåede aldrig helt til tops, selv om det flere gange var tæt på - især i foråret 2001, hvor det kun blev forhindret af Bayern Münchens Patrik Andersson, da han udlignede til 1-1 i Hamburg på et frispark i tillægstiden!

Efter nedrykningen i 2021 kom Schalke dog hurtigt tilbage ved at vinde 2. Bundesliga i sæsonen 2021/22, men de fik en forfærdelig start på Bundesliga-sæsonen 2022/23 (V2, U3, T10) og overvintrede de på sidstepladsen. De tabte også de to første kampe efter vinterpausen, så der nu var syv point op til en plads i sikkerhed.

Men så spillede de fire gange 0-0 i træk (hvilket i øvrigt er Bundesliga-rekord) efterfulgt af to sejre og to uafgjorte, og snart var Schalke midt i en tæt og spændende bundstrid, hvor kun få point adskilte fem hold.

Schalke kom væk fra sidstepladsen, og efter 31 af 34 runder kom de også helt væk fra nedrykningspladserne, da de vandt 3-2 i Mainz. Men i de tre sidste runder tabte de to svære udekampe mod Bayern og Leipzig og fik kun uafgjort hjemme mod Frankfurt og sluttede dermed næstsidst og rykkede ned.

Schalkes pre-season
Schalke-spillernes første træningsdag efter ferien var – ligesom vores spilleres – den 26. juni, hvor ca. 2.400 fans mødte op på det gamle Parkstadion i Gelsenkirchen. Det var i årtier Schalkes hjemmebane, indtil man i 2001 indviede Arena Auf Schalke (i dag Veltins Arena) lige ved siden af.

Men et stort fremmøde er ikke usædvanlig for ”Die Königsblauen”, der længe har haft over 60.000 til alle hjemmekampe – undtagen den sæson, de var nede i 2. Bundesliga.

Schalke-fans til klubbens første træning i juni 2023 på Parkstadion
Schalke-fans til sæsonens første træningsdag på Parkstadion. Foto: Christof Koepsel, Getty Images


Schalke tog i lørdags tog på otte dages træningslejr i østrigske Mittersill, ca. en times kørsel syd for vores eget hovedkvarter. Det er syvende år i træk, at Schalke forbereder sig her.

Inden spillede to kampe hjemme i lokalområdet i Tyskland: den 1. juli vandt de 3-1 over SC Spelle-Venhaus, og den 6. juli spillede de 2-2 mod FC Bocholt, hvor alle fire mål faldt i de første 11 minutter. Begge modstandere er fra de tyske regionalligaer fra fjerde niveau under de tre Bundesligaer.

Kampene trak 3.-4.000 tilskuere, og begge gange skiftede Schalke alle spillere i pausen.

Efter vores kamp på tirsdag spiller Schalke på lørdag mod Gornik Zabrze i Mittersill, og så har de en generalprøve på Veltins Arena mod FC Twente, inden det går løs i ligaen. Det sker med to klassiske opgør, som i mange år var store kampe i den bedre ende af 1. Bundesliga: HSV-Schalke og Schalke-Kaiserslautern.

HSV har været nede i fem sæsoner og var få sekunder fra oprykning i foråret, inden det igen glippede, og Kaiserslautern har været nede i hele 11 sæsoner og endda tilbragt fire af dem i 3. Bundesliga. Det er ikke altid nemt for traditionsklubberne at komme hurtigt tilbage!

Schalke 04's cheftræner Thomas Reis
Schalkes cheftræner Thomas Reis. Foto: Stefan Brauer/DeFodi Images via Getty Images


Cheftræner Thomas Reis
49-årige Thomas Reis har stået i spidsen for Schalke siden oktober 2022.

Men går man bare 15 sæsoner tilbage, har klubben haft 20 forskellige cheftrænere (herunder nogle midlertidigt), som i gennemsnit har siddet under et år (ca. 290 dage). Blandt dem flere store navne som Ralf Rangnick, Felix Magath, Roberto Di Matteo og Domenico Tedesco.

Reis har en fortid som defensivspiller i bl.a. Frankfurt og Bochum og nåede også at spille på alle tyske U-landshold til og med U21. Han har tilbragt det meste af sin trænerkarriere i Bochum som både ungdoms- og kvindetræner, inden han fik hovedansvaret for klubbens bedste herreseniorhold.

Bochum lå næstsidst sidst i 2. Bundesliga, da Reis overtog jobbet i september 2019, men de undgik nedrykning, og i 2020/21 vandt de ligaen og rykkede op i Bundesligaen og fik en hæderlig 13. plads i 2021/22.

Men sidste sæson indledte de forfærdeligt med seks nederlag i træk, og det kostede Reis jobbet i september 2022.

En måned senere overtog han så jobbet hos lokalrivalerne fra Schalke, der lå næstsidst, og det har jo sin egen ironi, at Bochum klarede frisag, mens Reis rykkede ned med Schalke.

Sebastian Polter og Simon Terodde fejrer en Schalke 04-scoring
Sebastian Polter og Simon Terodde i Schalkes nye udebanetrøje. Foto: Stefan Brauer, DeFodi Images via Getty Images


Schalke-truppen i Østrig
Schalke er taget på træningslejr med disse spillere:

Målmænd
Ralf Fährmann, Justin Heekeren, Michael Langer, Marius Müller, Justin Treichel

Forsvarere
Verthomy Boboy, Cedric Brunner, Leo Greiml, Marcin Kaminski, Henning Matriciani, Thomas Ouwejan, Malik Talabidi

Midtbane
Mehmet Can Aydin, Dominick Drexler, Florian Flick (genoptræner efter skade), Blendi Idrizi, Danny Latza, Tobias Mohr, Assan Ouédraogo, Ron Schallenberg, Paul Seguin, Niklas Tauer

Angribere
Kenan Karaman, Soichiro Kozuki, Bryan Lasme, Sebastian Polter, Simon Terodde, Keke Topp

I vores kamp spiller de igen i deres nye hvide og lyseblå udebanetrøje, og derfor spiller vi i vores blå- og sortstribede udebanetrøje.

Schalke har allerede haft godt gang i transferkarrusellen, og blandt andet har vi jo selv signet Jordan Larsson, som kom til Schalke i august 2022 og var udlånt til løverne i foråret.

Det er ikke de store beløb, Schalke selv har handlet for, og ifølge transfermarkt ligger det på 1-2 mio. EUR for de spillere, der ikke er lejet eller hentet på frie transfers. Det vil blandt andet sige midtbanespillerne Ron Schallenberg fra SC Paderborn og Paul Seguin fra Union Berlin.

Schalke 04's Leo Greml og Ron Schallenberg
Leo Greiml (tv) og Ron Schallenberg (th) på første træningsdag. Foto: Marco Steinbrenner/DeFodi Images via Getty Images


Det er småt med A-landsholdsspillere i Schalke-truppen. Spanskfødte Rodrigo Zalazar debuterede i juni for Uruguay med to mål i en 4-1-sejr over Nicaragua, men deltog ikke i Schalkes første testkampe på grund af forlænget ferie og sygdom. Han er heller ikke med i truppen i Østrig, og rygterne svirrer om, at han er på vej væk fra Schalke, og han regnes også som deres p.t. største salgsobjekt.

Kantspilleren Kenan Karaman har 31 A-landskampe for Tyrkiet, og offensivspilleren Blendi Idrizi har seks kampe for Kosovo. Desuden har den unge back, Mehmet Can Aydin, været på den tyrkiske landsholdsbænk en enkelt gang uden at komme i kamp. Fælles for alle tre er i øvrigt, at de er født i Tyskland.

Desuden har centerbacken Marcin Kaminski seks A-landskampe for Polen, men de ligger nogle år tilbage. Han var meget skadet sidste sæson, men har været tilbage i sommerens første testkampe.

Ud over disse A-landsholdsspillere spillede centerforsvareren Henning Matriciani U21-EM for Tyskland i juni og er først stødt til truppen nu. Han deltog i alle tyskernes kampe, hvilket kun vil sige tre, da de røg ud af gruppespillet efter nederlag til England og Tjekkiet og uafgjort mod Israel.

Henning Matriciani i aktion for Tysklands U21-landshold under EM. Foto: Alex Caparros, UEFA via Getty Images

>> Læs om vores to tidligere testkampe mod Schalke