Benny Johansen og Keld Kristensen før den sidste hjemmekamp mod AaB

Fem flashbacks fra sæsonafslutninger mod AaB

I år fylder F.C. København 30 år, så vi vender af og til et par sider i vores historiebog, og denne gang tager vi fem flashbacks til de fem gange, vi har mødt AaB i en sæsonafslutning hjemme eller ude.

Fire gange har vi bagefter fået medaljer om halsen - to guld (1993 og 2011), en sølv (2002) og en bronze (1998). AaB har ikke fået medaljer efter disse fem kampe, men i 2011 jublede de alligevel som sindssyge i Parken på det, der siden er kaldt "Tim Janssen-dag".

AaB er i øvrigt det hold, vi oftest har sluttet sæsonen mod – efterfulgt af OB med fire samt AGF, FC Nordsjælland og SønderjyskE med tre hver.

22.862 tilskuere.

Guldet sikrede vi allerede i næstsidste runde med vores legendariske 3-2-sejr i Brøndby, men AaB havde stadig en UEFA Cup-plads at kæmpe for.

Foran et rekordpublikum til klubkampe i den nye PARKEN førte vi både 2-0, 3-2 og 4-3, selv om Martin Johansen fik direkte rødt efter en halv time, men i det sidste kvarter scorede AaB tre gange og vandt 6-4!

Sidste hjemmekamp i foråret 1993

Allerede dengang fornemmede man, at det nok ville vare nogle år, før man oplevede et sådant målorgie i Parken, og her 30 år efter er der stadig aldrig faldet ti mål i en FCK-kamp. Det tætteste er vores 7-2-sejre i Viborg i 1993 og i Vejle i 2000.

Siden 1993 har vi heller ikke lukket seks mål ind på hjemmebane - men AaB var ikke ene om det, for AC Milan gjorde det fire måneder senere i Champions League…

Søndag den 15. juni 1997, kl. 15.00 på Aalborg Stadion
AAB-F.C. KØBENHAVN 0-1 (0-1)

21.: 0-1 Kenneth Perez
4.850 tilskuere.

Ingen af holdene havde noget på spil, og det skulle vi nok være glade for. Vi havde nemlig tilbragt en stor del af sæsonen under eller i ubehagelig nærhed af nedrykningsstregen.

Siden vinterpausen havde vi dog holdt os på den rigtige side – og reddet lidt af æren ved at slå Ikast i pokalfinalen - men med et nederlag i Aalborg, ville vi slutte på 10. pladsen, hvis AB samtidig vandt i Århus.

Det gjorde de ikke, og med sejren gik vi endda forbi Lyngby på marginalt bedre målscore og sluttede som nr. 8. Vores dårligste placering nogensinde, som endda blev gentaget i 2000, men med 44 point mod 41 point i 1997.

AaB kunne – med bl.a. en veloplagt Jesper Grønkjær på kanten - let være kommet foran i de første 20 minutter, men så headede Kenneth Perez et hjørne i nettet og kunne også have fordoblet føringen før pausen. Efter pausen viste Antti Niemi klassen et par gange og holdt nordjyderne fra udligning.

9.185 tilskuere.
Dommer: Steen Pedersen (afløst efter 38 min. af Jørgen Johansen)

Efter den skuffende 96/97-sæson lå vi denne gang til sølvmedaljer, inden sæsonafslutningen mod AaB, som heller ikke havde noget at spille for denne gang.

Vi førte endda ligaen langt hen på efteråret 96, og det lignede længe, at vi i det mindste ville holde andenpladsen.

Men vi fik en forfærdelig sæsonafslutning, hvor nederlaget til AaB var vores tredje i fire ligakampe og desuden tabte vi pokalfinalen til Brøndby, og på sidste spilledag gik Silkeborg forbi os og tog sølvet, og vi måtte nøjes med bronze.

Medaljerne var dog vores første siden guldet i 93 og sølvet i 94, men for anden gang måtte vi gå fra en sæsonafslutning i Parken mod AaB efter at have lukket mange mål ind.

Vi har i øvrigt aldrig tabt en Superligakamp med mere end fire mål. Til gengæld har vi fem gange tabt med fire mål, og bizart nok i Parken hver gang. AaB vandt også 4-0 i foråret 1995, og Brøndby gjorde det også (1993 og 1998), og FC Midtjylland vandt 5-1 i 2014.

10.689 tilskuere.

Inden sidste runde var vi á point med Brøndby, hvis målforskel var ni mål bedre, og de skulle møde allerede nedrykningsdømte og konkursramte Lyngby.

Vi løste vores del af opgaven, og Lyngbys amatører holdt stand en hel time, før de lukkede et mål ind, og i sidste minut ét mere, så vi måtte nøjes med sølvet.

Om kampen er der ikke så meget andet at sige, end at vi leverede en professionel indsats og sejrede sikkert – og at vores mange medrejsende fans leverede en forrygende vokal opbakning gennem hele kampen, selv om vi altså igen fik en skuffende sæsonafslutning - og ja, nu var vi nået til et niveau, hvor det ikke rigtig var fedt at have sølvsmag i munden efter en sæson. Især ikke fordi vi et par uger før også tabte pokalfinalen til OB…

Peter Møller

Billedet af Peter Møller - med AaB-ungdommen på nakken - er fra en AaB-udekamp i september 2002. Vi har desværre ikke foto eller video fra sæsonafslutningen i maj 2002.

Søndag den 29. maj 2011, kl. 16.00
F.C. KØBENHAVN-AAB 2-0 (2-0)

26.: 1-0 César Santin
45.: 2-0 Jesper Grønkjær
27.092 tilskuere.

Mens vi havde sikret guldet allerede halvanden måned tidligere, så kæmpede AaB for overlevelse i Superligaen, hvor de ellers er et af de fire hold, der aldrig har prøvet at rykke ned (vi, Brøndby og FC Midtjylland er de tre andre).

AaB lå ganske vist fjerde sidst inden sidste runde:
9. AaB 35 p. (-8)
10. Lyngby 35 p. (-12)
11. Randers 33 p. (-7)
12. Esbjerg 32 p. (-13)

AaB kunne klare frisag med uafgjort, eftersom Randers og Esbjerg mødte hinanden, men det var nordjyderne ikke i nærheden af, da vi satte et effektivt punktum for vores helt forrygende 10/11-sæson.

Jesper Grønkjær spillede sin sidste kamp - og scorede mod sin gamle klub. Foto: Lars Møller

I bunden klarede Lyngby frisag ved at slå OB, mens en Randers-føring på 2-1 kort før tid ville sende AaB og Esbjerg ned. Men i 89. minut udlignede Tim Janssen for Esbjerg, og selv om vestjyderne alligevel rykkede ned, så tog de Randers med i faldet i stedet for AaB – og på den måde var alle glade i Parken, og AaB-fansene fik sin Tim Janssen-dag!