En hektisk måned!

En hektisk måned!

Haltende start på efterårssæsonen
Efter en skidt afslutning på foråret 1998 med seks nederlag i de sidste otte kampe, så haltede det også meget i starten af den nye sæson. Vi vandt de to første Superliga-kampe, men i de næste syv formåede vi kun at besejre Brøndby. Det luner jo altid, men det sved hårdt med klare hjemmenederlag til Herfølge og AGF. Karabakh Agdam i Europa Cup’en for pokalvindere var dog en ren walkover med sammenlagt 10-0, og det gik også fint i næste runde, hvor vi kom hjem fra Sofia med en 2-0-sejr over Levski.

Lige inden vi tog hul på oktober meddelte cheftræner Kent Karlsson imidlertid, at han stoppede med omgående virkning, da han ønskede at tage hjem til Sverige og være tættere på sin handicappede datter. Karlsson havde afløst Kim Brink i sommeren 97, og Kim – der siden havde været sportschef i klubben – tog nu midlertidigt over som cheftræner og indledte med 2-2 hjemme mod Aarhus Fremad, inden kalenderen skiftede til oktober.

Europæisk avancement: 4-1 over Levski Sofia
1. oktober stod den på returkamp mod Levski, og efter at vi havde været en del på hælene i en rodet åbning på kampen, opsnappede Martin Nielsen en fejlaflevering og scorede til 1-0. Så var det reelt game over og endte med en komfortabel 4-1-sejr, og dermed havde vi for første gang nogensinde slået to europæiske hold ud i træk.

Brandkamp mod Ståle & co.: 3-3 i Aalborg
Tre dage senere gik turen til Aalborg og mødet med deres ubesejrede tophold, som under Hans Backes kyndige ledelse – og med Ståle Solbakken som midtbanegeneral og ukronet bykonge – førte ligaen foran AB og Herfølge.

Det blev et brag af en kamp for fuldsatte lægter, hvor Ståle tidligt bragte nordjyderne foran, inden Peter Nielsen udlignede – efter AaB’s Jozo Matovac havde fået rødt kort. AaB kom dog stærkt igen og førte 3-1 ved pausen, men i 2. halvleg tog vi mere og mere over, og først reducerede Thomas Thorninger, inden den storspillende Bjarne Goldbæk udlignede til en retfærdig pointdeling i en flot, velspillet og underholdende kamp.

Ægte David Nielsen-hattrick: 5-1 over Lyngby
Inden der var to ugers landskamppause skulle vi i PARKEN møde Lyngby, der ligesom os lå midt i tabellen og lurede på de øverste placeringer, mens frygten for nedrykning allerede nu var til at overse. Oprykkerne fra B93 havde kun hentet ét sølle point i 11 kampe (hjemme mod os…), og Aarhus Fremad lignede heller ikke et hold, der igen kunne overleve i den bedste række – og det gjorde de heller ikke. 

Lyngby var klart bedst før pausen og burde have ført, men et direkte frispark af Lars Højer havde udlignet deres føring. Efter pausen vendte kampen fuldstændig, og Lyngby blev kørt over efter endnu en scoring af Lars Højer og et vaskeægte hattrick af den tidligere Lyngby-spiller David Nielsen, der var kommet ind i pausen.


Holdet generelt i efteråret 1998
Mod Lyngby fik Thomas Rytter comeback efter et halvt års skadepause, og den dobbelte målscorer Lars Højer spillede sin blot anden hele kamp, efter at have været væk i halvandet år på grund af en diskusprolaps, mens Diego Tur stadig var langtidskadet. Den normale forsvars-konstellation havde i starten af efteråret hedder Piotr Haren, Michael Mio, Kim Madsen og Niclas Jensen, men under Kim Brink gik vi over til hans foretrukne 3-5-2, hvor Mio og Madsen blev suppleret med Morten Falch i bagkæden.

I stedet var det på først Haren, så Højer og herefter Rytter, der spillede højre wingback, mens Niclas sad solidt på den venstre ditto. Den faste stamme på midten bestod af Carsten Hemmingsen, Peter Nielsen og Bjarne Goldbæk, og de foretrukne frontløbere var Thomas Thorninger sammen med enten David Nielsen eller Todi Jónsson.

Målmandsposten tilhørte Michael Stensgaard, der var kommet i sommerpausen og havde henvist Karim Zaza til bænken. Den 24-årige tidligere Liverpool-reserve lagde ikke skjul på, at han havde ambitioner om at komme udenlands igen, og det lykkedes også i vinterpausen, hvor han skrev under med Southampton. Derfor var man allerede nu på jagt efter en ny keeper, og der blev bl.a. ført samtaler med en anden Liverpool-målmand, Jørgen Nielsen, som p.t. kun var fjerdevalg derovre. Det blev dog Thomas Gill, der blev hentet til klubben i vinterpausen, men det er en anden historie…

I løbet af denne oktober faldt det også på plads, at Christian Lønstrup vendte hjem til Byens Hold efter et lidt blandet ophold i Cagliari. Han var ellers i tæt dialog med AB, men valgte i stedet de hvidblusede, hvor han fik gang i karrieren igen og var en værdifuld del af holdet, indtil han stoppede i sommeren 2004 og sluttede sin aktive tid i netop AB.

Hvem skulle være ny træner?
Men det var først og fremmest trænerkabalen, der fyldte medierne i denne periode, og fra rygtebørsen nævner vi i flæng: Morten Olsen, Jan Mølby (spillende manager i Swansea), Preben Elkjær (nu TV-mand efter et par år som træner i Silkeborg), Arie Haan (netop fyret i Anderlecht), Benny Lennartsson (Lyngby), Ole Mørch (Herfølge), Hans Backe (AaB), Aage Hareide (Helsingborg) og Erik Hamrén (Örgryte).


Dramaet på Stamford Bridge: 1-1 mod Chelsea
Inden der faldt en afgørelse, ventede dog det første opgør mod Chelsea FC på Stamford Bridge, og det blev en sand gyser! Længe lignede det 0-0, men så bankede Goldbæk en bold i Chelsea-nettet og lagde op til det helt store drama. Men langt inde i overtiden udlignede franskmanden Marcel Desailly efter et desperat Chelsea-pres for at redde lidt af æren.


Men trods den enorme skuffelse i FCK-lejren, kunne man stadig rejse hjem med æren i behold efter en heroisk indsats mod de engelske superstjerner med bl.a. Zola, Casiraghi, di Matteo, Poyet – og Brian Laudrup.

Brian Laudrup og Christian Andersen på vej
Og netop Brian Laudrup kom for alvor i centrum inden returkampen to uger senere, for onsdag den 28. oktober kunne TV2 Sporten berette, at han var på vej hjem til Danmark og FCK! Så eksploderede hele fodbold-Danmark ellers! Og inden denne hektiske oktober var omme, stod det også klart, at AB-træneren Christian Andersen skulle overtage trænerjobbet for Byens Hold, og heller ikke dette forløb uden dramatik og stor medieståhej. Men de sider i historiebogen må vente til en anden god gang…

Martin Nielsens helflugterdrøn: 3-2 i Herfølge
I stedet runder vi af med månedens femte og sidste kamp på grønsværen, og den fandt sted i Herfølge og blev også en spændende og dramatisk affære. To gange var vi foran, og hver gang udlignede topholdet, men i de døende sekunder hamrede indskiftede Martin Nielsen til læderkuglen, da eks-FCK'eren Henrik Lykke ikke fik clearet et indlæg langt nok væk - og århusianeren flugtede på smukkeste vis bolden i netmaskerne uden chance for Jakup Mikkelsen i Herfølge-målet.


Et brag af en scoring, og et fantastisk punktum på en af de mest begivenhedsrige måneder i klubbens historier, der bl.a. indbragte tre sejre og to uafgjorte. Eftersom B 93 sluttede oktober med at få deres første sejr ved at vinde 1-0 over Brøndby, gik vi endda forbi rivalerne fra Vestegnen i tabellen og lå side om side med Herfølge på 3. pladsen. Men da sæsonen var omme, var vi tilbage på endnu en af 90’ernes mange midterplaceringer...