Den første hjemmekamp

Det hele startede som bekendt for lidt over 13 år siden, nærmere betegnet den 1. juli 1992, hvor F.C. København blev en realitet. Allerede på F.C. Københavns fødselsdag var spillerne i aktion i en Toto Cup kamp mod Grasshoppers fra Schweiz. Holdet vandt denne kamp 2-1 - og vandt senere Toto puljen, uden at det dog havde den store betydning, da der ikke var UEFA Cup pladser på spil i Toto Cuppen i 1992.

Superligaturneringen startede med en 3-0 sejr til F.C. København over Frem i Valby Idrætspark og den første Superliga-hjemmekamp blev spillet den 16. august på Østerbro Stadion mod oprykkerne fra B1909. Kampen blev overværet af 4.035 tilskuere og den nye københavnerklub, FCK, (som det hurtigt blev forkortet til) vandt 2-1. Jacob Svinggaard, der nogle år senere tørnede ud for F.C. København, åbnede scoringen for B1909 - en scoring Michael Manniche udlignede lige før pausen, mens Lars Højer sikrede de tre point via et straffespark i anden halvleg.

Holdopstilling i den første hjemmekamp:

Palle Petersen, Brian Kaus, Kenneth Wegner, Torben Piechnik, Lars Højer
Nielsen, Pierre Larsen, Michael Giolbas, Michael Johansen (78.: Jørgen Juul
Jensen), Iørn Uldbjerg, Martin Johansen, Michael Manniche (67.: Søren Lyng).
(Ikke benyttet: Thomas Risum)

Ugens hold i Ekstra Bladet:
Lars Høgh - OB, Thomas Helveg - OB, Kent Nielsen - AGF, Flemming Møldrup - Silkeborg, Brian Kaus - København, Lars Højer - København, Pierre Larsen - København, Jan Bartrum - AGF, Michael Larsen - Silkeborg, Alphonse Tchami - OB, Mark Strudal - Næstved.

(Allerede i klubbens første leveår brugte medierne forkortelsen "FCK", men både Ekstra Bladet og BT forkortede også klubben til "København" mange steder).


Aviserne skrev om kampen?
Frederiksberg Bladet: "Hvis det spil København viste i perioder af kampen kan leveres i en hel kamp, så tror undertegnede på, at direktøren får opfyldt sit ambitiøse ønske om 5.000 tilskuere til hjemmekampene, men ellers må jeg sige, at prisen på 60 kr. (plus program til 12. kr.) skræmmer."

Peter Maaløe noterede sig i Det Fri Aktuelt, at den nye københavnerklub havde udskrevet en konkurrence om en slagsang og at; "det bliver unægteligt spændende at se, hvad de kreative sjæle kan få til at rime på eef cee københaavn". Skribenten lagde specielt mærke til, at der var kendte mennesker fra underholdningsbranchen til kampen bl.a. Ivan Pedersen (Laban) og Michael Carøe.

Flemming Steen Pedersen fra Berlingske Tidende bemærkede en lidt tilbageholdende skeptisk holdning fra mange af tilskuerne til den første kamp, mens Gunner Ottosen fra Farum, der havde fulgt B1903's kampe sagde; "Det er jo de samme ansigter, og af gammel vane bliver jeg ved med at omtale holdet som B1903! Jeg tror nu at jeg fremover vil gå mere til fodbold, når de begynder at spille i PARKEN. Det bliver måske lidt dyrere, men det bliver også fascinerende; for forholdene på Gentofte Stadion er ærligt talt ikke særlige gode", sluttede Gunnar.

Den gamle KB'er, Peter Rønhack, sagde til Berlingske Tidende; "Jeg er villig til at give F.C. København en chance, og selv om jeg ikke er den store fan, ender det nok alligevel med, at jeg bliver inkarneret FCK'er?som det hedder".

Pensionist Jørn Rifbog var slet ikke begejstret for den nye storklub; "Hva' skal 1903 herinde; de har jo deres gode bane ude i Gentofte! Normalt er jeg Frem-mand, men jeg gad ikke køre på cykel helt ud til Brøndby, så derfor tog jeg derind i stedet for".

PARKEN klar?
Den 12. september spillede de danske mestre fra Lyngby mod F.C. København i den nye arena, PARKEN, og det blev en stor festdag for F.C. København og hovedsponsor Danica (kampen sluttede 2-2). Direktør H.C. Hansen lovede; "musik og andre slags festlige indslag både før og efter kampen" og i et længere interview i Det Fri Aktuelt forklarede H.C. Hansen, hvad hans koncept bestod af.

"Det er et andet klientel end den traditionelle fodboldtilskuer, vi henvender os til", udtalte H.C. Hansen, der havde tabt syv kilo, siden han 1. januar 1992 tiltrådte sin nye stilling som direktør for F.C. København. Den 42-årige cand. oceon havde en fortid som direktør i Baltica, der ejede PARKEN. Men H.C. Hansen havde ironisk nok aldrig interesseret sig for fodbold.

"Vores koncept er, at en fodboldkamp skal være en festlig begivenhed. Det skal ikke kun handle om "fodbold" - der skal også være andre underholdende indslag end selve kampen - så den ikke-fodbold-interesserede også har noget at komme efter?" sluttede H.C. Hansen.

3 millioner i PARKEN
13 år og 3 millioner tilskuere senere må det i bagklogskabens lys slås fast at klubbens indledende ambitioner til fulde er blevet overgået. Det afkræver en stor hyldest til de folk, der troede på F.C. København dengang klubben kun var en drøm og PARKEN et mudderbad i gang med ombygning. Det høster stor respekt for pionerånden, der satte klubben på sporet.

Vi er alle sammen stolte af vores historie, og hvor langt vi allerede er kommet. Vi glæder os til fremtiden og er samtidig stolte af, at vi til kampen mod F.C. Midtjylland nu kan præsentere tilskuer nummer 3 million!!