Celtic-kampen giver VAR-premiere i Telia Parken

Når vi tager imod Celtic den 20. februar, vil der for første gang være VAR i Telia Parken.

Det bliver også første gang, vi kan præsentere det nye LED-stadionlys, der er monteret i vinterpausen, samt den nye hybridgræsbane, som er ved at blive anlagt i disse dage.

>> Kun få pladser tilbage til Celtic-kampen

VAR-debut i Europa League
Det er første gang, UEFA bruger VAR (Video Assistant Referee) i Europa League. I september 2019 besluttede UEFA's Executive Committee at indføre det i forårets knockout-faser og fra næste sæson indføres det også i Europa League-gruppespillet.

VAR skal benyttes til klare og åbenlyse fejl i fire spilsituationer, der kan have afgørende betydning for kampen: straffespark, mål, forveksling af spillere samt direkte røde kort.

Den endelige afgørelse træffes altid af dommeren, som kan beslutte at se hændelserne på en TV-skærm ude ved sidelinjen mellem de to trænerbænke. Dommerteamet udvides derfor med to "VAR-dommere", der ligesom linjedommerne assisterer dommeren.

Hybridbane
Beslutningen om at anlægge en hybridbane kommer på anbefalinger fra ekspertgruppen STRI, der også rådgiver UEFA om baneforhold. Banen vil indeholde 95 procent naturgræs og 5 procent kunstgræs, der øger banens tolerance og stabilitet.

>> Læs mere om hybridbanen

Stadionlys
Det nye LED-lyssystem leveres af Musco Lighting, der også har lavet lys til bl.a. FC Barcelona og Tottenham. Telia Parken lever nu op til de højeste internationale standarder, og lyset kan på helt nye måder blev en del af underholdningen på stadion.

>> Læs mere om LED-lyset