Arbejdssejr i Aalborg

Trænerteamet havde ændret på to pladsen siden nederlaget til FCM i forårspremieren, idet Jos Hooiveld erstattede den karantæneramte Mathias Zanka, og desuden var Vingaard med fra start i stedet for Santin, hvilket betød at Grønkjær lå på top sammen med N’Doye. Et ønske om mere fysik i forreste geled plus en vurdering af at Vingaard har trænet godt hele ugen, var cheftrænerens korte, men præcise begrundelser for denne ændring.

AaB, der for præcis tre år forberedte sig på 1/8-finalerne i Europa League, jagter nu desperat de point, der skal hive dem op over nedrykningsstregen. Kickoff blev forsinket 8-9 minutter på grund af røgudvikling fra FCK’s fans og konfettiudvikling fra AaB’s fans, men mens konfettien hurtigt blev fejet af banen, tog det længere tid før tågen lettede, og Anders Hermansen kunne fløjte kampen i gang, mens DBU’s fair play-bedømmer noterede flittigt i karakterbogen.

Københavnerne fik en lidt famlende start på kampen, og allerede efter 4 minutter kom Jeppe Curth til en ubehageligt stor skudchance et par meter inde i feltet, da Hooiveld ikke fik headet et indlæg langt nok væk, men aalborgenseren kiksede den gode skudmulighed.

Efterhånden fik gæsterne dog styr på tingene, og efter et kvarters tid sad man solidt på kampen og bevarede styringen halvlegen ud. Da Anders Hermansen fløjtede til pause, havde man haft bolden næsten 2/3 af tiden, førte 6-0 i hjørnespark (alle fra Pierre Bengtsson), førte 5-0 i lange Claudemir-indkast, men der stod stadig 0-0 på måltavlen… det taler sit tydelige sprog om manglende evne til at kreere chancer og afslutninger, og selv om der var en håndfuld af slagsen, var det aldrig for alvor noget, der truede Karim Zaza i AaB-målet.

Jo, måske lige da N’Doye stjal bolden fra Lasse Nielsen ude i venstre side, strøg direkte ind i feltet og trykkede af,  men en forsvarer nåede at kaste sig og styre bolden over mål. Det var stort set det farligste, løverne kunne udvise i de første 45 minutter, og derfor var det svært at være helt tilfreds ved pauseteen, selv om indstillingen, gejsten, løbeviljen og organisationen var klart bedre end for en uge siden i Herning.

Uheldigvis måtte Mikael Antonsson udgå kort før pausen med en forstrækning, og med Wendt og Sölvi på skadelisten og Zanka i karantæne, måtte William Kvist ned i midterforsvaret, mens TK kom ind på midtbanen. Men det har den fleksible anfører faktisk prøvet engang før i juli 2008, da han fik en helt kamp i centerforsvaret, og dengang gik det også udmærket.

Også AaB’s Jeppe Curth måtte forlade banen, da han fik en fiber i løbeduel med Hooiveld, hvilket gav debut til brasilianeren Kayke, som københavnerne dog kendte fra en reserveholdskamp for et par uger siden, hvor han noget heldigt sikrede AaB 1-1 på Nummer 10.

Efter en god københavnsk indledning på 2. halvleg, hvor Vingaard var lige ved at nå frem til en løs bold tæt under mål, meldte aalborgenserne sig for alvor ind i kampen og fik første gang i kampen lagt et vist pres på gæsterne. Mathias Wichmann fik en ganske god skudchance i feltet, som han dog ramte helt skævt, men ellers stod FCK-forsvaret egentlig ganske udmærket, når man tænker på, at kun Pospech hørte til den ”normale” bagkæde fra det succesfulde efterår.

Men det kunne ikke skjule, at københavnerne - ligesom i Herning sidste weekend – faldt lidt i niveau efter pausen, og efter en times tid fik nordjyderne en rigtig god mulighed, da Duncan trimlede omkuld lige uden for feltet og fik et lidt billigt frispark, som kunne have koster dyrt, men Kayke sendte bolden lige ind i handskerne på Wiland.

Kort efter skabte Grønkjær gæsternes bedste mulighed i kampen, da han trak godt ind fra venstre og trykkede af med højre, men Karim Zaza dykkede lynhurtigt ned til sin højre side og fik skubbet bolden til hjørne.

Først 20 minutter tid fik hjemmeholdet deres første hjørnespark, og de pressede stadig optimistisk på, men med et kvarter igen betalte de prisen, da løverne pludselig slog kontra fire mod fire. Bolaños førte bolden op langs midten, spillede N’Doye i højre side, og senegaleseren fandt ham igen med en præcis stikning i feltet. Et kort øjeblik så det ud til, at han tog et for langt træk, men fra halvspids vinkel fik costaricaneren sparket bolden forbi Karim Zaza, og inde på stregen kunne Lasse Nielsen kun styre den det sidste stykke ind i netmaskerne med knæet.

Kent Nielsen svarede igen med at sende Anders Due og Nicklas Helenius på banen i en desperat pointjagt, og Due var tæt på, da han knaldede et langskud på overliggeren, men Wiland var dog oppe efter den og havde nok haft den, hvis den havde siddet lidt lavere. 9 minutter tid var den svenske klassekeeper hurtigt og modigt ude i en nordjyde, der fik en stor hovedstødschance tæt under mål, og tættere på kom AaB ikke. Ståle trak N’Doye ned i midterforsvaret, så kun indskiftede Zohore lå alene fremme, og med rutine og erfaring kørte gæsterne sejren hjem, uden at man for alvor sad og frygtede for en nordjysk udligning.

Med FCM’s pointtab hjemme mod Nordsjælland tidligere på dagen er afstanden til konkurrenterne nu oppe på 21 point, inden resten af weekendens kampe, mens AaB derimod fik yderligere problemer i den anden ende af tabellen.