25 år siden: Derby-nederlag efter omdiskuteret scoring

Efter fem sejre i træk tabte vi for 25 år siden vigtige skridt i kampen om at genvinde mesterskabet, da vi tabte 0-1 i Brøndby i et dramatisk derby.

Diego Tur var tilbage fra karantæne og afløste Michael Mio i forsvaret, men ellers stillede vi samme hold, som ugen før bankede Lyngby 3-0 og sendte os op på en delt førsteplads inden de tre sidste runder:

  1. Silkeborg, 27 point, 19-11
  2. FCK, 27 point, 21-14
  3. OB, 25 point, 13-11
  4. Brøndby, 22 point, 15-11

Vores 1. halvleg
Brøndby var slutspillets eneste hold, der var ubesejrede på hjemmebane, men de havde ikke scoret i deres tre seneste kampe. De lagde dog friskt ud, og efter få minutter viftede Brian Flies et Thomas Thøgersen-indlæg væk via overliggeren. Men ellers dominerede vi de første 45 minutter, hvor vi diskede op med fint, teknisk fodbold, men ikke fik spillet chancerne helt store nok.

Vi havde et lille overtag i 1. halvleg og diskede op med fint, teknisk fodbold, men efter pausen dominerede hjemmeholdet i kraft af mere tempo og fysik, og rytmen i vores kombinationsspil blev slået i stykker, da Brøndby overtog kommandoen på midtbanen.

Brøndbys 2. halvleg
Ole Tobiasen og Diego Tur godt fat i angriberne Mark Strudal og Thomas Thøgersen, men Brøndby var farlige fra andet geled, og Brian Flies fik en travl eftermiddag med bl.a. tre store redninger på afslutninger fra Kim Vilfort og Jes Høgh i det første kvarters tid.

Brian Flies
Brian Flies holdt os længe inde i kampen med store redninger


Michael Johansen havde dog en friløber i den anden ende, men Vilfort nåede at indhente ham, inden han afsluttede. I stedet afgjorde Brian Jensen kampen efter 73 minutter efter en meget kontroversiel situation, som vakte stor vrede i FCK-lejren og udløste et rødt kort til Lars Højer:

”Han kom farende hen mod mig, tog mig i kraven og skældte ud. Det kunne kun give rødt kort,” forklarede dommer Knud Erik Fisker bagefter til Ekstra Bladet.

”Jeg føler ikke, at det var så voldsomt, som det kom til at virke, fordi Knud Erik Fisker faldt. Jeg lagde hånden på skulderen af ham for at fortælle, at jeg syntes, Thomas Thøgersen havde begået frispark mod Diego Tur umiddelbart før målet. Og jeg havde en advarsel i forvejen, så jeg var klar over, at jeg skulle passe på,” sagde Højer til Berlingske efter kampen og tilføjede: ”Fisker er debutant i Superligaen i år, og det kunne man se i tilspidsede situationer.”

Her 25 år efter har bølgerne efterhånden lagt sig, så lad os bare acceptere, at Højers håndspålæggelse var nok til at udløse rødt kort. Til gengæld er det stadig en gåde, at Diego ikke fik frisparket, som – med hans egne ord – ikke vare var ”et såkaldt diskutabelt frispark, men et ureglementeret overgreb i elefant-klassen.”

Thomas Thøgersen afviste ikke Diegos vidneudsagn, og når man skræller fodboldfolkets formelle forbehold og forsigtige fraser væk, betyder det som regel, at man er enig:

”Diego fisker bolden fra mig og runder mig ganske rigtigt. Jeg prøver at glide ind i bolden for at prikke den videre til Mark Strudal. Muligvis rammer jeg samtidig også Diegos fod. Jeg synes, at situationen er svær at vurdere, før jeg har set den på TV. Men under alle omstændigheder føler jeg med FCK’erne, hvis dette dommerskøn skal gå hen og ødelægge tegningen for dem...”

Benny ville begrænse nederlaget
Trods undertal var der stadig godt et kvarter tilbage til at udligne, men Benny Johansen lidt overraskende at skifte Peter Møller ud med Michael Mio:

”Med kun 10 mand på banen var det vigtigst for os at holde tæt bagude. En Brøndby-scoring eller to mere kunne have spoleret vores målscore. Nu har vi trods alt stadig guld-chancen, hvis vi kan besejre Silkeborg på søndag. Den kamp kan ikke undgå at blive et rigtigt nervedrama!”

Silkeborg havde marginalerne
Mens vi altså tabte - hvilket FCK-lejren generelt også mente var i orden efter spil og chancer - vandt Silkeborg 1-0 over OB og lå dermed to point foran os inden de sidste to runder. Men det holdt hårdt mod OB, som fik Carsten Dethlefsen udvist kort før pausen, men alligevel var tæt på at udligne et par gange - både Carsten Hemmingsen og Lars Melvang havde nemlig afslutninger på trekantsammenføjningen! Også det kan man jo ærgre sig over i den københavnske bagklogskabs klare (sølv)skær...
 

Matchfacts
Søndag den 29. maj 1994, kl. 15.00 på Brøndby Stadion. Superliga-slutspil, 12. runde
BRØNDBY-F.C. KØBENHAVN 1-0 (0-0)
73.: 1-0 Brian Jensen
14.642 tilskuere. Dommer: Knud Erik Fisker
Advarsler: Henrik Jensen og Jens Risager, Brøndby, samt Martin Johansen, F.C. København.
Udvisning: 73.: Lars Højer, F.C. København.

F.C. København: 1 Brian Flies – 3 Diego Tur, 6 Christian Lønstrup, 2 Ole Tobiasen – 5 Lars Højer, 12 Morten Falch (87.: 15 Kim Mikkelsen), 16 Michael Giolbas, 11 Michael Johansen, 8 Iørn Uldbjerg – 10 Martin Johansen, 14 Peter Møller (78.: 9 Michael Mio Nielsen). (Ikke benyttet: 18 Palle Petersen)

Brøndby: Mogens Krogh - Marc Rieper, Jes Høgh, Jens Risager - Kim Vilfort, Ole Puggaard (74.: Kim Daugaard), Henrik Jensen (87.: Tommy Schramm), Brian Jensen - Ole Bjur, Thomas Thøgersen, Mark Strudal. (Ikke benyttet: Søren Hansen)

 

Se ca. 10 minutters sammendrag fra kampen her: