Idrætsparkens B.93-langsidetribune

1973 mod B1903: Dynamo Kiev har været her før

Det er ikke første gang, Dynamo Kiev spiller i København: for præcis 46 år siden mødte de B1903 i UEFA Cup'en.

Dynamo Kiev var dengang det stærkeste hold i Sovjetunionen, hvilket ikke siger så lidt, og under ledelse af den legendariske cheftræner Valerij Lobanovskij leverede de f.eks. over halvdelen spillerne til det sovjetiske landshold.

Mens B1903 var kommet til 2. runde ved at eliminere AIK over to tætte kampe, havde Dynamo taget sig kærligt af norske Fredrikstad med sammenlagt 5-0. Alligevel følte 03’erne sig ikke helt chanceløse inden det første opgør i Kiev den 24. oktober 1973. B1903’s engelske træner Vince McNeice – der havde en aktiv karriere bag sig som Watford-centerhalf – lagde en fornuftig taktik baseret på en stærk defensiv organisation, og spillerne leverede en glimrende præstation i Kiev.

Birger Jensen holdt håbet i live
Ganske vist dominerede Dynamo klart, men danskerne holdt dem på meget få chancer. Og de afslutninger der kom, tog keeper Birger Jensen sig mesterligt af, som f.eks. når det 20-årige stortalent Oleg Blokhin forsøgte sig. Klubikonet, der i 70'erne udviklede sig til en af verdens bedste fodboldspillere.

Men Birger Jensen var heller ikke nogen hvem-som-helst. Han debuterede for B1903 allerede i mesterskabssæsonen 1969, men stod et par endnu i skyggen af Benno Larsen. Men i 1973 var han flyvende og fik landsholdsdebut en måneds tid før Kiev-kampen.

Hans stærke præstationer på klub- og landshold sikrede i sommeren 1974 Birger Jensen en kontrakt med Club Brugge, med hvem han nåede to europæiske finaler i 1976 (UEFA Cup) og 1978 (EC for Mesterhold), men tabte dem begge til Liverpool.

Birger holdt buret rent i Kiev, indtil der manglede små 20 minutter, hvor Leonid Buryak udnyttede en dårlig københavnsk tilbagelægning og scorede kampens enlige mål. Buryak var tre år senere med til at vinde OL-bronze for det sovjetiske landshold ved OL i Montreal, og efter sin aktive karriere var han en overgang også ukrainsk landstræner.

Trænernes overvejelser før returkampen
Inden returkampen den 7. november 1973 - altså for præcis 46 år siden -  mindedes mange 1903'ere, hvordan holdet blot to år før leverede en fremragende præstation og besejrede mægtige Celtic med 2-1 i Idrætsparken på to mål af vores senere cheftræner Benny Johansen. Det holdt dog ikke til samlet avancement, og Vince McNeice vidste også godt, at det ville blive mere end svært mod Dynamo:

”Vi risikerer at slide os selv op før kampen i Køge, hvor der står langt mere på spil for klubben og sætte os mellem to stole,” lød det fra McNeice som en påmindelse om, at meget har ændret sig i fodboldverdenen siden 1973 - men ikke alt! På søndag har både vi og Dynamo topkampe på udebane mod FC Midtjylland henholdsvis Shakhtar Donetsk...

”Vi er kommet til København for at vinde og regner med at gøre det,” lød det blot fra Valerij Lobanovskij.

03'erne chanceløse i Idrætsparken
Samme dag som Gasolin præsenterede Gas’ 3-albummet inde på Andys Bar i Gothersgade, løb Dynamo-spillerne på banen i Idrætsparken og levnede ikke B1903 mange chancer. Men de diskede også op med det, man i Vesten lidt hånligt, men også forholdsvis korrekt kaldte ”maskinfodbold”, hvor nøgleordene mere var disciplin, fysik og løbekraft end teknik og kreativitet.

Og det virkede. Da trætheden begyndte at melde sig hos 03’erne efter pausen, slog Dynamo til to gange og fjernede ethvert håb om en dansk sensation. Først ti minutter før tid pyntede Keld Kristensen – også senere FCK-træner - på resultatet med et fornemt hug op i det ene målhjørne.

I 3. runde vandt Dynamo 2-0 hjemme over VfB Stuttgart i det første opgør, men måtte noget overraskende forlade turneringen efter at have tabt 0-3 i Stuttgart. Men allerede sæsonen efter tog de revanche og gik hele vejen i EC for pokalvindere og slog Ferencvaros i finalen.