Martin Langagergaard

Corona-virus: Hvordan håndterer FCK-spillerne den mentale del

Hverdagen for fodboldspillerne i FCK er som for så mange andre i Danmark ændret markant for tiden. Der er ikke længere fælles træninger med holdkammerater eller vigtige kampe i kalenderen. I stedet står den på hjemmetræning og en ny hverdag. Den mentale side af den omvæltning hjælper præstationspsykologisk konsulent i FCK, Martin Langagergaard, spillerne med at håndtere:

”Vi har haft den ekstra udfordring, at vi var i Istanbul, da det virkelig tog fart i Danmark og det hele lukkede mere eller mindre ned. Samtidig skulle vi hjælpe spillerne med at forberede sig bedst muligt til en vigtig kamp. Efter vi kom hjem natten til fredag, afholdte vi nogle møder i de forskellige ledergrupper i klubben. De resulterede i en handleplan som også omfatter de psykologiske aspekter i den her nye situation, vi alle er i,” siger Martin Langergaard og fortsætter:

”Det er ikke sådan, at de enkelte spillere bruger mig mere eller mindre, end de normalt gør. I en klub som FCK, er der altid rigtig meget psykologi på spil. Det gælder sådan set uanset om vi træner, spiller kamp eller er i den situation, vi er i nu. Min opgave er at se på de psykologiske konsekvenser, der kan være af den situation, vi er i nu. En af mine anbefalinger er, at vi som klub skal understøtte, at spillerne kan opretholde så meget struktur som muligt i deres hverdag. De har normalt en meget struktureret hverdag, hvor der er et rytme, der giver sig selv med træningen eller kampen som omdrejningspunktet. Det er der ikke nu, og de er mere overladt til sig selv og den her rytme- og rutinebrud, det gør vi meget ud af at opbygge på ny, på en anden måde. Det er ikke den optimale version, men vi forsøger at komme så tæt på, vi overhovedet kan, så det bliver næsten lige så godt. Det støtter vi meget op omkring med de ting, vi kan gøre fra klubbens side,” siger Martin Langagergaard, der har arbejdet i FCK siden sommeren 2018:

”Vi forsøger også at komme med nogle meget markante opfordringer til, at de opretholder stærke sociale relationer. Det kan man ikke gøre fysisk lige nu, men det kan man via teknologi, sociale medier og så videre. Det er vigtigt, at de stadig har den kontakt med hinanden, deres familier og netværk. Vi ved også, at hele situationen af alle mulige årsager kan være bekymrende. Her er fodboldspillere jo ligesom alle mulige andre mennesker. De kan også have andre udfordringer i deres privatliv, som situationen lige nu vanskeliggør yderligere, og her skal vi som stab arbejde for at støtte så meget op som muligt, selvom vi ikke går op og ned af hinanden for tiden. Endelig, så siger vi, at det kan være en god ide at dosere informationsstrømmen lidt, så man ikke ser NEWS 18 timer i døgnet for at koble lidt af fra det hele ind imellem,” fortæller Langagergaard.

”Jeg synes, at alle har håndteret den her nye udfordring flot og sammen med oplevelsen i Tyrkiet, så ender det forhåbentlig med, at det er noget, vi alle sammen lærer af og det kan styrke os i andre svære situationer i fremtiden,” slutter Martin Langagergaard.