PAOK FC

Fokus på PAOK FC

PAOK - et af få græske mesterhold
Siden 1927 har kun seks klubber vundet det græske mesterskab, og de fleste er endt i Athen og havnebyen Piræus 10 km syd for Athens centrum: Olympiakos (46), Panathinaikos (20) og AEK (12) har vundet 78 af i alt 85 mesterskaber.

Desuden har PAOK FC og Aris, begge fra Thessaloniki oppe i landets nordlige region, vundet tre hver, mens AEL fra Larissa har en enkelt titel fra 1988.

Mens Aris’ sidste titel var i 1946, har PAOK været provinsens førsteudfordrer i nyere tid og vandt sit seneste mesterskab i 2019 og er de seneste to sæsoner blevet nr. 2 efter Olympiakos.

Desuden har PAOK vundet fire ud af de sidste fem pokalturneringer, senest i foråret hvor de slog Olympiakos 2-1 i finalen.

PAOK pokalvindere 2019
PAOK fejrer pokalsejren i 2019. Foto: Nur Photo via Getty Images


PAOK i Europa
PAOK har spillet europæisk i mange år, siden de første gang deltog i Messeby Turneringen i 1965-56.

I europæisk sammenhæng var PAOK før denne sæson rangeret som det næstbedste græske hold på UEFA-listen efter Olympiakos.

  • Nr. 37 Olympiakos (43.000)
  • Nr. 77 PAOK (20.000)
  • Nr. 85 AEK (19.500)
  • Nr. 237 Panathinaikos (5.200)

Til sammenligning lå vi  nr. 35 F.C. København med 43.500 koeeficientpoint.

PAOK har aldrig været i Champions League-gruppespil, men siden de senest helt missede europæisk fodbold i 08/09-sæsonen, har de otte ud af 11 gange været i Europa League-gruppespil. Fire gange er de gået videre, men er røget ud i 1/16-finalerne:

  • 09/10 Tabt EL-playoff til Heerenveen
  • 10/11 EL-gruppespil + tabt 1/16-finale til CSKA Moskva
  • 11/12 EL-gruppespil + tabt 1/16-finale til Udinese
  • 13/14 EL-gruppespil + tabt 1/16-finale til Benfica
  • 14/15 EL-gruppespil
  • 15/16 EL-gruppespil
  • 16-17 EL-gruppespil + tabt 1/16-finale til Schalke 04
  • 17-18 Tabt EL-playoff til Östersund
  • 18-19 EL-gruppespil
  • 19-20 Tabt EL-playoff til Slovan Bratislava
  • 20-21 EL-gruppespil

Flere gange har de – ligesom vi – nået EL-gruppespillet ved at kæmpe sig frem til CL-playoff og tabe de afgørende kampe. Det skete senest for dem i sidste sæson, hvor de først eliminerede Besiktas og Benfica, men i playoff tabte 1-2 både hjemme og ude til Krasnodar.

Andrija Zivkovic
PAOK's Andrija Zivkovic i duel med Krasnodars Marcus Berg. Foto: Andrei Shramko, Getty Images


Men fra i år er det også blevet sværere for de græske klubber at komme i Champions League. Efter de ændrede adgangskriterier – og indførelsen af Conference League – går kun den græske mester til CL-kvalifikationen. Og på grund af den græske lande-koeefficient (som inden denne sæson var lavere end den danske), går ingen af deres øvrige deltagere direkte i Europa League-kval., men direkte i Conference League-kval.

PAOK’s vej gennem Conference League-kvalifikationen:

  • Q3: u Bohemians 1-2
  • Q3: h Bohemians 2-0
  • PO: h Rijeka 1-1
  • PO: u Rijeka 2-0

I gruppespillet har de slået Lincoln Red Imps 2-0 på Gibraltar og spillet 1-1 med Slovan Bratislava hjemme i Thessaloniki.

Tidligere møder
Vi har mødt PAOK en enkelt gang i en træningskamp i Østrig i juli 2013, hvor vi selv havde en fin sommer uden europæiske ”kvaler”, da vi som danske mestre var automatisk kvalificeret til Champions League-gruppespillet. Det var tider…

Grækerne vandt 2-0 på to mål i de sidste 20 minutter af ireren Liam Lawrence og den mangeårige græske landsholdsangriber, Dimitris Salpingidis.


I officielle kampe har PAOK to gange mødt danske hold:

  • 77/78 (ECCWC, 2. runde): Vejle (u 0-3, h 2-1)
  • 15/16 (EL-gruppespil): Brøndby (h 5-0, u 1-1)

Mestertræner Lucescu er tilbage
Rumæneren Razvan Lucescu vendte før denne sæson tilbage som PAOK-cheftræner efter et par år i saudiarabiske Al-Hilal. Inden da var han to sæsoner i PAOK og førte dem blandt andet til The Double i 2019.

52-årige Lucescu var i sin aktive spillerkarriere målmand i en række rumænske klubber, bl.a. Sportul Studentesc og Radid Bucarest, og nåede også en B-landskamp for Rumænien, inden han fortsatte karrieren som manager.

Han har bl.a. været rumænsk landstræner fra 2009-11, og fra 2014-17 havde han sit første græske job i Skoda Xanthi, som han førte til klubbens første pokalfinale, inden han fik sit første ophold i PAOK fra 2017-19.

Razvan Lucescu
Cheftræner Razvan Lucescu. Foto: Pixsell/MB Media via Getty Images

 

Lucescus første sæson blev meget turbulent, og det begyndte med, at PAOK tabte EL-playoff til Östersund efter 3-1 hjemme og 0-2 i returkampen. I den græske liga lå holdet længe med fremme og kæmpede om guldet, men et par dramatiske topopgør kostede dyrt ved skrivebordet.

Først blev PAOK taberdømt mod Olympiakos, da kampen blev aflyst inden kickoff, fordi PAOK-fans smed en genstand i hovedet på Olympiakos-træneren, så han faldt om og måtte køres på hospitalet, mens hans spillere forlod banen og nægtede at fortsætte.

To uger senere blev PAOK også taberdømt 0-3 mod AEK, efter PAOK – ved stillingen 0-0 – fik annulleret et mål for offside i sidste minut, som dommeren ellers først ombestemte sig og godkendte for siden at annullere det igen.

Det udløste kaotiske scener, hvor klubpræsidenten Ivan Savidis var inde på banen for at genne sit hold ud, og billeder viste senere, at han havde en pistol i sit bælte inde på banen.

For at gøre en lang historie kort fik det et indviklet efterspil, hvor hele den græske liga blev suspenderet i to uger, og PAOK endte med endnu et skrivebordsnederlag. I stedet løb AEK med mesterskabet med netop seks points forspring til PAOK.

Men som nævnt tog han og PAOK revanche i 18/19-sæsonen og gik endda ubesejrede gennem ligaen og vandt både mesterskabet og pokalen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

unibet ANNONCE | 18+ | STOPSPILLET.DK | SELVUDLUK VIA ROFUS.NU | SPIL ANSVARLIGT


Denne sæson
PAOK førte den græske liga efter de første fem runder, og langt ind i weekendens kampe så de ud til at fastholde positionen. Ved pausen førte de 4-1 hjemme mod nr. 3, Volos – en ny, græsk klub, grundlagt for fire år siden som en fusion mellem to gamle klubber, som på få år er gået fra den tredjebedste række til toppen af den bedste liga.

Men Volos, som var kommet foran ved den tidligere AaB-forward Tom van Weert, kom tilbage efter pausen og reducerede til 3-4. Ti minutter før tid fik PAOK straffe, men anfører Vierinha misbrugte, og i stedet udlignede Volos til slutcifrene 4-4!

Indtil da havde PAOK kun lukket tre mål ind i fem kampe, men nu måtte de se Olympiakos erobre førstepladsen – og netop de to klubber mødes på søndag i Piræus, så det er ikke kun os, der har et brag af en rivalopgør at se frem til i weekenden!

Holdet
PAOK spiller normalt med en fireback-kæde og oftest i en 4-2-3-1-formation eller 4-4-2/4-4-1-1.

I målet står den 32-årige og knap to meter høje Paschalakis, der har spillet hele karrieren i Grækenland og siden 2017 i PAOK. I 2019 fik han tre landskampe, og efter at have været væk fra landsholdet en periode, er han nu med igen, men sidder på bænken, mens Benficas Vlachodimos er førstevalg.

Alexandros Paschalkis
Alexandros Paschalakis. Foto BSR Agency via Getty Images


Forsvaret
Højre back er normalt Lucas Taylor, der er præcis så brasiliansk som navnet antyder. Han er ny i klubben og kommet fra ukrainske Dnipro, og som backkollega har han normalt haft ligeledes nyankomne Sidcley, som er lejet i Dynamo Kiev. Han meldes dog skadet, så de seneste kampe har Vierinha fået pladsen tilbage.

Den 35-årige portugiser, som er anfører, når han spiller, indledte karrieren i Porto og spillede i PAOK fra 2009-12, inden han var fem år i Wolfsburg, og siden vendte tilbage til PAOK i 2017. Det er også blevet til 25 A-landskampe for Portugal, men den sidste ligger ca. fem år tilbage.

21-årige Michailidis er fast mand i centerforsvaret og en ”rising star”, som er kommet op fra klubbens eget akademi og også har taget turen op gennem de græske ungdomslandshold.

Han mødte næsten Bøving og Victor med det græske U21-landshold, da de spillede 1-1 i en venskabskamp i foråret, men kun næsten: vores drenge spillede kun 1. halvleg, og Michailidis kun 2. halvleg.

Giannis Michailidis
Giannis Michailidis. Foto: Ben McShane, Getty Images


Ved sin side har han skiftevis haft den 23-årige Mihaj, der har spillet en håndfuld landskampe for Albanien, og den 33-årige Varela, der har et halvt hundrede landskampe på CV’et for Cap Verde.

Midtbanen
På den centrale midt er østrigeren Stefan Schwab fast inventar. Han er oprindeligt fra Salzburgs akademi, men spillede mange sæsoner i Rapid Wien, også som anfører, inden han rejste til Thessaloniki i 2020, hvor han også har haft en nøglerolle på holdet – og også er ret målfarlig fra sin midtbaneplads. Det var bl.a. hans mål til 2-0, der sendte PAOK videre mod Bohemians i Conference League-kvalifikationen.

Stefan Schwab
Stefan Schwab. Foto: BSR Agency via Getty Images


Den anden centrale midt har længe været sloveneren Kurtic, også en stærk og erfaren spiller med et hav af landskampe og en lang karriere i italiensk fodbold, hvor han senest var på kontrakt i Parma, men udlejet til SPAL. PAOK hentede ham i sommer, og han har spillet de fleste kampe – også de seneste landskampe for Slovenien – men var helt ude af truppen i søndags.

I stedet spillede nigerianeren Esiti i søndags, efter han netop er vendt tilbage til PAOK efter et udlån til Göztepe. Ham har Jess Thorup godt kendskab til, for han har også spillet et par sæsoner i Gent, mens Thorup var der.

Som offensiv midt har den 24-årige brasilianer Douglas været selvskreven på holdkortet. Han kom til PAOK i 2019, direkte fra brasiliansk fodbold, og er også en af nøglespillerne. I sommer var han udtaget til den brasilianske OL-trup, hvilket i sig selv er lidt af en bedrift, men han måtte melde afbud på grund af en skade.

Douglas Augusto
Douglas Augusto. Foto: Nur Photo via Getty Images


På højre kant bruger PAOK normalt serberen Zivkovic, som kom fra Benfica i sommeren 2020. Ironisk nok scorede han sit første PAOK-mål, da de sendte Benfica ud af CL-kvalifikationen. Allerede i 2013 blev han som 17-årig den yngste debutant nogensinde på det serbiske landshold, og han var også med I VM-truppen I 2018 og fik en af sine i alt 19 landskampe, men han har ikke været meget med i år.

På venstre kant er Biseswar fra Suriname et godt bud. Han er født i Amsterdam, men indledte seniorkarrieren i Feyenoord, inden han via tyrkisk fodbold kom til PAOK i 2016. I foråret lejede de ham ud til Apollon Limassol, men nu er han tilbage i Grækenland og er stort set på banen hver gang som starter eller indskifter.

Den lille rumæner Mitrita har også spillet en del på venstre kant, siden PAOK lejede ham i New York City FC i august, og han er også igen aktuel for det rumænske landshold, hvor han foreløbig har optrådt 16 gange.

Angrebet
Helt oppe foran har to mand nærmest systematisk skiftedes til at starte, og hvis det fortsætter, er det Swiderskis tur. Polakken brød igennem i Jagiellonia og skiftede i 2019 til PAOK, og i foråret fik han polsk landsholdsdebut og har allerede scoret fem gange i 12 landskampe – ganske vist mod San Marino (2), Andorra, Island og Albanien, men alligevel… Hans seneste i VM-kval’en mod Albanien var kampens eneste og nærmest livsvigtigt i forhold til Polens håb om at blive nr. 2 efter England.

Karol Swiderski
Karol Swiderski. Foto: DeFodi Images via Getty Images


Han roterer i PAOK med Akpom, der næppe er aktuel til VM, for som englænder er der mange foran i køen, og i øvrigt vil han vist helst repræsentere Nigeria, hvor han også er spilleberettiget.

Den nu 26-årige forward nåede dog en håndfuld U21-landskampe for England, da han havde alderen til det. Han er oprindeligt fra Arsenals akademi og fik også en halv snes kampe (oftest korte indhop) for The Gunners, inden han røg på udlån rundt omkring i England og Belgien. Han kom til PAOK i 2018, og Middlesbrough købte ham i 2020, men har i august i år udlånt ham til PAOK.

Skader og andre fravær
Hvem har vi ikke talt om? Shinji Kagawa? Japaneren med en fortid i bl.a. Dortmund, Manchester United og Zaragoza skiftede til PAOK i januar, men er slet ikke registreret til Conference League-gruppespillet. Han meldes skadet, men rygterne vil vide, at han heller ikke indgår i klubbens fremtidsplaner og derfor skal væk i næste transfervindue.

Den brasilianske back Soares og den portugisiske angriber Oliveira er heller ikke UEFA-registrerede, og den stærke islandske stopper, Sverrir Ingi Ingason, er knæskadet. Heller ikke grækerne Tsaousis og Tsingaras er med i København, da begge for nylig er testet positive for Covid-19, men de har heller ikke fået spilletid i PAOK denne sæson.