Lokomotiv Plovdiv-tifo

Nyt bulgarsk bekendtskab: Lokomotiv Plovdiv

Fjerde møde med bulgarsk hold
For fjerde gang i historien står vi over for to kampe mod et bulgarsk hold, og hver gang er vi begyndt på udebane, og hver gang har vi spillet på Natsionalen Stadion Vasil Levski i Sofia.

Nu går turen til den sydlige del af det centrale Bulgarien til Plovdiv, der er landets næststørste by og ligger ca. 150 km fra hovedstaden Sofia.

Varm velkomst
Plovdiv har ry for at være en af Europas ældste byer med en ca. 6.000 år gammel historie med påvirkning fra mange forskellige kulturer. Så hvis der ellers var tid til at lege turist, er der seværdigheder nok at se på i byen, som EU kårede til European Capital of Culture i 2019. Den kåring fik Rijeka i øvrigt i 2020, men det skal man forhåbentlig ikke lægge noget i!

Klimaet indbyder dog heller ikke til lange byvandringer mellem moskeer, museer og monumenter, for vejrudsigten truede indtil for nylig med temperaturer omkring 40 grader, selv på kamptidspunktet kl. 18 lokal tid, men nu er den faldet til ca. 30 grader, som er mere normalt for årstiden på de kanter.

Plovdiv
Udsigt fra Nebet Tepe, en af de seks høje i Plovdiv fra antikkens tid. Foto: NurPhoto, Getty Images



 

 

 

Klubhistorien
Lokomotiv Plovdiv blev stiftet i 1926 under navnet Sportclub Plovdiv og nærmer sig altså sit 100-års jubilæum. Byens (og Bulgariens) ældste klub er dog lokalrivalerne Botev Plovdiv fra 1912.

Lokomotiv Plovdiv fik dog først sit nuværende navn i 1957 efter en uoverskuelig række af klubsammenlægninger og navneændringer siden 2. verdenskrig. Her blev Bulgarien indlemmet i den kommunistiske østblok, og magthaverne omstrukturerede hele idrætsområdet efter sovjetiske idealer og principper, som blandt andet kun tillod et mindre antal eliteklubber i hver region.

PFC Lokomotiv Plovdivs engelske wikipedia-side gør et hæderligt forsøg på at gennemgå alle klub- og navneændringerne, og det viser hvor indviklet det kan være at holde styr på sin klubs rødder. Det er næsten ligesom med slægtsforskning, at hvis man går langt nok tilbage i tiden, så er alle på en eller anden måde i familie med alle.

Derbyer
Den konklusion skal man dog nok være forsigtig med, for rivaliseringen mellem nutidens to store Plovdiv-klubber, Lokomotiv og Botev, ligner ikke en fredelig fætter-kusine-fest og kan efter sigende næsten måle sig med “The Eternal Derby” mellem Levski Sofia og CSKA Sofia.

I søndags var Lokomotiv Plovdiv til gengæld involveret i et mere fredeligt “jernbane-Derby”, da de tabte 0-1 ude mod Lokomotiv Sofia.

Begge Lokomotiv-klubber har rødder i jernbanearbejdermiljøet i de to byer, så der er en venskabelig relation mellem de to klubber. Plovdiv sparede i øvrigt 4-5 mand i forhold til deres start-11’er i sæsonpremieren mod Ludogorets (som de tabte 1-3) og de to Conference League-kampe mod Slovacko.

Jubel efter sejren over Slovacko
Jubel i Lokomotiv-lejren efter sejren over Slovacko. Foto: lokomotivpd.com


Klubmeritter
Lokomotiv vandt sit første nationale mesterskab i 2003-04, og året efter fik de sølv, men siden sluttede de ikke i Top 3 før sidste sæson, hvor de blev nr. 2 efter Ludogorets, som tog sin tiende titel i træk. Lokomotiv vandt dog kun én af fem kampe i slutspillet, men det var heldigvis mod CSKA Sofia, som de dermed holdt bag sig i kampen om andenpladsen.

De to foregående sæsoner vandt Lokomotiv den bulgarske pokalturnering, og derfor spiller de nu europæisk for tredje sæson i træk:

2019-20
Q2 Spartak Trnava (SVK) h 2-0, u 3-3 (Lokomotiv gik videre på udebanemål)
Q3 Strasbourg (FRA) h 0-1, u 0-1

2020-21 (kun én kamp pr. runde)
Q1 Iskra (MNE) h 1-0
Q2 Tottenham (ENG) h 1-2

2021-22
Q2 Slovacko (TJE) h 1-0, u 0-1 (Lokomotiv vandt 3-2 i str.konk.)

Lokomotiv har altså endnu ikke været i et europæisk gruppespil, men sidste sæson var de ikke langt fra at eliminere Tottenham. Bulgarerne førte 1-0 indtil ti minutter før tid, inden Tottenham udlignede på straffe og fem minutter senere scorede sejrsmålet. Fem af de startende Plovdiv-spillere – bl.a. keeperen og to midterforsvarere - er dog ikke længere i klubben.

Træneren
40-årige Aleksandar Tunchev overtog jobbet i november 2020, og det er hans første trænerjob, efter han afsluttede sin aktive karriere som centerforsvarer i Plovdiv. Han var assistenttræner fra 2016-20 under Bruno Akrapovic, der førte Plovdiv til de to pokaltitler i 2019 og 2020, men i efteråret blev hentet til CSKA Sofia.

Som aktiv spillede Tunchev bl.a. fire år i Leicester fra 2008-12, men var undervejs udlejet til Crystal Palace. Han opnåede også 26 A-landskampe for Bulgarien fra 2004-09.

Aleksandar Tunchev
Aleksandar Tunchev i Leicester-trøjen. Foto: Pete Norton, Getty Images


Holdet
I målet kan vi forvente at se den 35-årige Ilko Pirgov, der fik en helterolle i Q2-returkampen mod Slovacko, da han snuppede tjekkernes tre første straffespark.

Hver gang rejste han sig og slentrede stille og roligt væk som om intet var hændt, men han har også prøvet det før og har ry for at være en straffe-specialist. Da Lokomotiv vandt pokalfinalen i 2020 blev han indskiftet netop for at stå i straffesparks-konkurrencen og snuppede også et enkelt straffe, hvilket var nok til at sikre Lokomotiv titlen.

Ilko Pirgov
Ilko Pirgov har lige snuppet det tredje straffe i træk mod Slovacko. Foto: Youtube


I søndags fik tyske Lukas Raeder dog debut, efter at klubben hentede i sommer i VfB Lübeck. Som 20-årig fik han to Bundesligakampe og en pokalkamp for Bayern München i april 2014, da Manuel Neuer var skadet, og det er trods alt de færreste forundt. Siden har han været i Vitoria Setubal, Bradford og RW Essen, inden han kom til Lübeck.

To centerforsvarere er også nye i klubben, ukraineren Oleksiy Bykov (som de har lejet i FK Mariupol og oprindeligt kommer fra Shaktars akademi) og Artur Craciun, landsholdsspiller fra Moldova, som er udlejet fra Honvéd i Budapest. Den tredje stopper er normalt franskmanden Christian Gomis, som de hentede på PSG’s andethold i oktober 2020.

De sandsynlige wingbacks er Birsent Karagaren – nuværende bulgarsk landsholdsspiller - og englænderen Connor Ruane, som er født i Manchester, men flyttede til Spanien som 9-årig og spillede spilet for mindre spanske klubber, inden han endte i Plovdiv via et par sæsoner i finske FC Inter.

Centralt på midten har Lokomotiv spillet med Parvizdzhon Umarbaev (29 A-landskampe for Tajikistan), brasilianeren Lucas Salinas (der om til Plovdiv via nogle mindre portugisiske klubber) og Peter Vitanov, som debuterede på det bulgarske landshold i år.

Umarbaev
Parvizdzhon Umarbaev og Tottenhams Son Heung-Min i sidste års EL-kval.kamp. Foto: Nikolay Doychinov, Getty Images


Oppe foran er Georgi Minchev og anfører Dimitar Iliev de foretrukne, og de var også klubbens topscorere sidste sæson med henholdsvis 9 og 12 ligamål. Minchev kom sidste år og ligesom Vitanov fik landsholdsdebut i år.

Georgi Minchev
Georgi Minchev fejrer sin scoring mod Tottenham. Foto: Nikolay Doychinov, Getty Images


Iliev er født og vokset op i Plovdiv, men har spillet i mange forskellige bulgarske - og polske - klubber, før han kom til Lokomotiv i 2018, og han er klubbens anfører og også bulgarsk landsholdsspiller med 9 kampe på CV’et.

I søndags debuterede den franske offensivspiller, Vincent Marcel, som Lokomotiv købte af i fredags fra Vitória Guimaraes’ B-hold, efter at han tidligere har fået en snes kampe for det bedste mandskab i Nice.