Torpedo-Belaz Zhodino

Torpedo-torsdag med belarusisk besøg

For anden gang i historien møder vi et hold fra Belarus - eller Hviderusland, som det før blev kaldt. Vores første møde var med BATE Borisov i Champions League-kval. i 2010, hvor vi spillede 0-0 ude og vandt 3-2 hjemme. Men ikke uden besvær, for lige inden pausen i Parken indhentede BATE vores 2-0-føring, men Dame N’Doye scorede det afgørende mål efter en times spil.

BATE er den mest vindende klub i Belarus med 15 nationale titler, siden landet erklærede sig selvstændigt i 1991 i forlængelse af Sovjetunionens opløsning. BATE vandt hvert år fra 2006 til og med 2018, men blev kun nr. 2 de seneste to sæsoner. I 2019 og 2020 løb henholdsvis Dynamo Brest og Shakhtyor Soligorsk med guldet.

Den nationale Vysheyshaya Liga hører vi ikke meget til i Danmark, men den fik dog noget international opmærksomhed sidste år. I mangel af bedre, fristes man til at sige, for mens det meste af fodboldverdenen lukkede helt ned på grund af Covid-19, spillede de stadig fodbold i Belarus.

Torsdagens modstander kommer fra Zhodino, en by med ca. 65.000 indbyggere, ca. en times kørsel nordøst for hovedstaden Minsk. De blev sidste sæson nummer tre, hvilket er deres bedste placering nogensinde. Deres største triumf var at vinde pokalfinalen i 2016 ved at slå BATE efter straffesparkskonkurrence, selv om to af de tre første ”torpedoer” missede målet fra 11 meters afstand.

Torpedo-pokalvinderne i 2016


Historie
Torpedo-klubben er 60 år gammel og altså grundlagt under den kolde krig, hvor Belarus var en del af Sovjetunionen. De har spillet i den bedste liga siden 2002 og fik sit nuværende navn, Torpedo-BelAZ Zhodino, i 2011, eftersom bilfabrikken BelAZ er klubbens hovedsponsor.

BelAZ er en forkortelse for Belaruski autamabilny zavod, som direkte oversat betyder belarusisk bilfabrik, og det sovjetrussiske Torpedo-klubnavn indikerer normalt også, at vi befinder os i automobilbranchen, ligesom russiske Torpedo Moskva og georgiske Torpedo Kutaisi.

Torpedo denne sæson
Det tegner til Torpedos dårligste placering siden 2012, hvor de måtte ud i nedrykningsplayoff, før de klarede frisag. Siden er de ikke blevet dårligere end nr. 7, men midtvejs i sæsonen (der følger kalenderåret) ligger de nr. 10 blandt de 16 hold.

De har dog 10 point ned til bundholdene, men endnu længere (13 point) op til Top 3-placeringerne, der giver europæiske pladser. Ellers er der selvfølgelig også pokalen, hvor de foreløbig er nået til 1/8-finalerne.

Formkurven er ikke opadgående, for de seneste seks runder i ligaen har Torpedo vundet én, spillet én uafgjort og tabt fire, og i de to seneste kampe smed de endda point i tillægstiden.

I fredags tabte de 1-2 hjemme til Dinamo Minsk, der ligger nr. 3 i ligaen, efter at Torpedo førte 1-0 til et kvarter før tid og undervejs brændte straffe, og Minsks sejrsmål faldt i det 92. minut.

Runden inden førte Torpedo 1-0 hjemme over et af bundholdene, Neman Grodno, som også scorede i 92. minut og fik uafgjort.

(Artiklen fortsætter under billedet)

unibet ANNONCE | 18+ | STOPSPILLET.DK | SELVUDLUK VIA ROFUS.NU | SPIL ANSVARLIGT


Ikke vant til mange tilskuere
Torpedos hjemmekampe overværes normalt kun af ca. 1.000 tilskuere, og det lokale stadion i Zhodino rummer også kun ca. 6.500. Så mange har de slet ikke spillet for i denne sæson, hvor det højeste er en udekamp med 3.700 tilskuere, så Parkens lydtryk er ikke ligefrem hverdagskost.

Torpedo Stadion


Torpedo i Europa
Klubben har spillet europæisk tre gange før, senest i 2016-17, hvor de nåede Q3 i Europa League og røg ud til Rapid Wien efter at have slået ungarske Debrecen i Q2.

Erfaren mestertræner
60-årige Yuri  Puntus overtog i Torpedo-trænerjobbet i 2019. Han slog for alvor sit navn fast, efter han i 1996 overtog BATE Borisov og førte klubben til dens to første mesterskaber i 1999 og 2002. Siden har han bl.a. været landstræner i Belarus og også stået i spidsen for Dinamo Brest og Slavia Mozyr fra den bedste liga.

Yuri Puntus


Holdet
Det taktiske udgangspunkt er normalt en 4-1-4-1, der naturligvis kan varieres, så midtbanekanterne i perioder rykker frem, så det mere ligner 4-3-3.

I målet står normalt den 37-årige Vladimir Bushma, der spillede i Torpedo fra 2002-10, men siden var omkring andre belarusiske klubber, inden han vendte tilbage til Torpedo i 2018.

Det bageste forsvar har de seneste kampe bestået af Burko, Yashin, Bordachev og Ustinov, men sidstnævnte udgik i fredags i 1. halvleg med noget, der lignede en lyskeskade. Ustinov, der er russer, kender ellers udmærket det stadion, hvor vi spiller returkamp i næste uge, for han var på kontrakt i Rubin Kazan en del år, men var også udlejet en del af tiden.

Den 32-årige højre back, Ihar Burko, kom til Torpedo i år fra mestrene Shakhtyor Soligorsk, og han har 6A-landskampe for Belarus. Den 28-årige centerforsvarer, Dmitri Yashin, er russer ligesom Ustinov, og har ved sin side normalt den 35-årige belarusser, Maksim Bardachow, der har 53 A-landskampe. Ham har vi faktisk mødt før, for han spillede venstre back for BATE Borisov i de to CL-playoff kampe i 2010.

Den defensive midt, 27-årige Yury Pavlyikovets, kom sidste år fra Belshina Bobruisk i den næstbedste række. En anden central midt, armenske Andrey Khachaturyan, er klubbens normale anfører, men har været ude med en alvorlig knæskade siden maj.

Torpedo har i de seneste kampe skiftet mere rundt på de fem forreste end de fem bageste, men ukraineren Yuriy Gabovda og den belarusiske landsholdsspiller, 24-årige Dmitry Antilevskiy, ligner gode bud på kantspillere, hvis ikke Antilevskiy ligger helt i front. Dmitry, altså, for hans fem år yngre bror, Aleksey Antilevskiy, spiller også i klubben og har fået indhop i de seneste kampe.

Andre bud er U21-landsholdsspilleren Kirill Kirilenko eller Sharom Samiev, som i øvrigt også har en fortid i Rubin Kazan, hvor han dog kom i klemme, fordi de havde for mange udlændinge. I stedet rejste han videre til en anden gammel FCK-kending, FC Sheriff i Tiraspol, som straks lånte ham ud til en mindre klub i byen. Samiev skiftede til Torpedo i juli i år og illustrerer på sin vis den hylde, klubben ofte må hente sine spillere fra, om end den 20-årige angriber har dog 4 A-landskampe for Tadsjikistan.

Lønbudgettet er ikke højt i Torpedo eller for den sags skyld i de øvrige klubber i Belarus, og ifølge transfermarkt.com er Torpedotruppens samlede markedsværdi på under 5 mio. EUR, og langt de fleste spillere er angiveligt hentet på frie transfers eller lejeaftaler.

Torpedo-fans


Danske møder med Belarus
Det er første gang, Torpedo BelAZ-Zhodino møder dansk modstand, men i 2003 henholdsvis 2007 mødte Brøndby og OB Dinamo Minsk i UEFA Cup-kval. og slog dem begge gange. I 2019 spillede Esbjerg mod Shakhtyor Soligorsk i EL-kval., og efter 0-0 hjemme, tabte de 0-2 ude. Dertil komme som nævnt vores to CL-kval.kampe mod BATE Borisov i 2010.

Desuden har AaB, AB og Silkeborg mødt Belarus-hold i TOTO Cup.

Herre A-landsholdet mødte Belarus i kvalifikationen til EM2000. Det blev 0-0 i Minsk og 1-0 i Parken på et hjørnespark (!) af Jan Heintze.
 

Billederne i artiklen er fra Torpedos hjemmeside og Youtube-kanal