Hjertebørn træner på Nummer 10 i weekenden

Hjertebørn er børn med en medfødt hjertesygdom. De har - som alle andre børn - bedst af at bevæge sig, og derfor arrangerer FCK, DGI Fodbold, Hjerteforeningen og Rigshospitalet i weekenden en fodboldskole for 30 hjertebørn.

DGI Fodbold: Fodbold har unik evne til at forene menensker
Initiativet kommer fra Sara Juhl, der er tidligere elitefodboldspiller og i mange år har arrangeret DGI-fodboldskoler. Hun er født med, at hendes hjerteklap er delt i tre i stedet for to - en såkaldt bicuspid hjerteklap.

"Jeg er så glad for, at jeg på trods af min medfødte hjertefejl stadig kan og har kunnet spille fodbold hele mit liv," fortæller Sara Juhl.

"De venskaber, jeg har fået gennem fodbolden, har været uvurderlige. Fodbold har en helt unik evne til at forene mennesker. Det er det den kan."

"Mit primære ønske med fodboldskolen er at give børn med medfødt hjertesygdom følelsen af at være sammen med ligesindede. De her børn kan meget mere, end de selv tror, på trods af deres hjertefejl," siger Sara Juhl, som håber, at fodboldskolen vil inspirere endnu flere hjertebørn til at spille fodbold eller dyrke anden idræt.

Rigshospitalet: Motion er noget af det bedste
Noget af det bedste, man kan gøre for hjertebørn, er da også at få dem til at motionere. Det fortæller børnekardiolog Lars Idorn fra Rigshospitalet:

"Forskning viser, at motion kan udføres sikkert hos børn og unge med medfødt hjertesygdom. Og der er samtidig er mange positive gevinster forbundet med det."

Hjerteforeningen: Barrierer kan være svære at overvinde
Både børn og forældre kan have fysiske og mentale barrierer, som er svære at overvinde, når det gælder om at presse kroppen.

"Når man er fysisk aktiv, mærker man jo sit hjerte ekstra tydeligt, og det kan godt være forbundet med utryghed for nogle børn med medfødt hjertesygdom – og for deres forældre," siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

"Derfor kan det være rigtig godt at deltage i aktiviteter med andre i samme situation, hvor der dels tages hensyn til eventuelle begrænsninger, men hvor børnene også møder forståelse fra hinanden, fordi de er i samme situation."

FCK: Glade for at danne gode rammer
FCK stiller træningsanlægget på Jens Jessens Vej til rådighed og sørger for spillertøj til alle børnene, og vi er glade for at kunne danne gode rammer for arrangementet.

"Det er et rigtigt godt initiativ, som vi gerne støtter. Som klub har vi et medansvar, og en integreret del af vores strategi og arbejde er, at vi bidrager til at fremme sundhed og løfte livskvalitet via fodbolden," siger kommunikationschef Jes Mortensen.

FCK-profiler kigger forbi
I løbet af de to dages fodboldskole kigger FCK-profiler forbi til billeder, peptalk og autografer med de i alt 30 deltagere i alderen 7-13, der deltager på "Fodboldskole for hjertebørn".
 

Fysisk aktive hjertebørn klarer sig bedre

Erfaringen viser, at de hjertebørn, som dyrker fysisk aktivitet, klarer sig bedre på sigt.

Der fødes ca. 500 børn om året med hjertesygdom/hjertefejl, hvilket svarer til 0,8 % af alle fødsler. Det gør hjertesygdom til den hyppigste af alle medfødte misdannelser.

Takket være forskning, bedre behandling og opsporing, overlever ca. 85 % af alle hjertebørnene til voksenalderen i dag.

Det har medført, at fokus har ændret sig fra, om børnene overlever, til hvordan børnene overlever, og Hjerteforeningen ønsker derfor at højne livskvaliteten for de ramte familier.

Den højere overlevelse betyder også, at der nu findes ca. 10.000 børn og unge med en medfødt hjertesygdom i Danmark.

>> Læs mere på hjerteforeningen.dk