Yuri Semin

Lokomotiv-fører er russisk trænerlegende

Lokomotiv Moskvas træner Yuri Semin er lidt af en legende i russisk fodbold generelt og i Lokomotiv i særdeleshed, hvor han er i gang med sin fjerde periode som ”lokomotiv-fører”.

Semin var som aktiv spiller et lovende angrebstalent i 60’erne, og han nåede at spille for både Spartak, Dynamo og Lokomotiv Moskva, inden han som 33-årig sluttede karrieren i Kuban Krasnodar i 1980. 

Her begyndte han i 1982 den trænerkarriere, som han for alvor vil blive husket for – men det gik trægt i starten. Efter otte nederlag i tolv kampe stoppede han i Kuban og trådte siden et niveau ned og trænede CSKA Pamir i hovedbyen Dushanbe i Tajikistan. 

Første periode som Lokomotiv-træner
Efter to år rykkede han i 1986 til Moskva og blev for første gang træner i Lokomotiv, som på det tidspunkt lå klubben i den næstbedste række og blev betragtet som den svageste af de fem store Moskva-klubber.

Efter en 6. plads i hans første sæson, fik han holdet tilbage i den bedste Sovjet-liga, men han blev mere elevator-fører end Lokomotiv-fører, for året efter røg holdet ned igen - for så at rykke op igen! Sådan havde det efterhånden set ud i en hel del år, men i 1990 førte Semin dog Lokomotiv til pokalfinalen. Her tabte de imidlertid hele 6-1 til Dinamo Kiev, som på det tidspunkt var et af Europas stærkeste mandskaber. 

En pudsig anekdote fortæller i øvrigt, at Semin i den periode hentede den første spiller fra Vesten til den sovjetiske liga. Og af alle nationaliteter var det en amerikaner, Dale Mulholland, hvilket er en hel historie i sig selv, når man tænker på den kolde krigs mørke skygger over forholdet mellem de to supermagter.
 


Men forandringens Glasnost-vinde blæste i den periode over den store sovjetrepublik, omend det stadig var længe før pengene for alvor gjorde sit indtog i den del af fodboldverdenen. Semin søgte nye i New Zealand for at føre deres landshold til OL i 1992, men det lykkedes ikke, og han vendte tilbage til Moskva og blev igen træner i Lokomotiv.

Sovjetunionens opløsning forhindrede Lokomotiv-nedrykning
Klubben var sluttet uhjælpeligt sidst i 1991, men på grund af Sovjetunionens opløsning blev en halv snes ikke-russiske hold flyttet over i nye nationale ligaer og på den måde blev der alligevel plads til ellers nedrykkede Lokomotiv i den bedste russiske række, hvor de er forblevet siden.

I 1992 overtog Semin trænerjobbet efter sin tidligere assistent Valeri Filatov, som i stedet blev klubpræsident, og sammen begyndte de to for alvor at opbygge en stærk klubkultur, og trods økonomisk smalhals havde man held med at købe spillere billigt og sælge dem dyrt, og snart begyndte resultaterne at indfinde sig.

Semin skabte resultater
Fra at være det femte hjul på Moskva-vognen med Spartak, CSKA, Dynamo og Torpedo, begyndte toget nu at rulle og under Semins ledelse bed Lokomotiv sig fast som et tophold, man måtte tage alvorligt såvel nationalt som internationalt. To pokaltriumfer i 96 og 97 banede vej for, at man to år i træk nåede helt til semifinalerne i Europa Cup’en for pokalvindere, men tabte til henholdsvis Stuttgart og Lazio.

Efter tre 2. pladser i træk – og yderligere to pokaltitler - omkring førte Semin i 2002 holdet til klubbens første mesterskab nogensinde i Sovjet- og Rusland-tiden. Og efter en 4. plads i 2003 gentog man kunststykket i 2004.

Russisk landstræner og ukrainsk mester med Kiev
Efter 12 år i klubben tog Semin nu imod et tilbud om at blive russisk landstræner, hvor han dog ikke havde held til at kvalificere nationen til VM i 2006. Herefter blev han træner i Dynamo Moskva, men blev afskediget efter mindre end et år på posten. I stedet blev han klubpræsident i Lokomotiv Moskva, men også det varede kun et års tid, og så valgte Semin at flytte græsgange til Ukraine, hvor han blev træner i Dinamo Kiev. På halvandet år førte han klubben til mesterskabet og semifinalen i UEFA Cup’en, inden han igen vendte tilbage til Lokomotiv Moskva i 2010 – og denne gang som træner.
 

Yuri Semin
Yuri Semin anno 2007, da han var klubpræsident i Lokomotiv Moskva


Her fik han dog kun et enkelt år, før klubpræsidenten Olga Smorodskaya fyrede ham efter en 5. plads i ligaen og kikset kvalifikation til europæisk gruppespil. I stedet tog han tilbage til Kiev og stod i spidsen for Dinamo et par år mere, hvor han og klubben dog måtte nøjes med sølv efter Shakhtar Donetsk.

Et år i Aserbajdsjan - og første møde med FCK
I 2013 tog Yuri Semin et år i Aserbajdjan, hvor han førte Gabala til bronzemedaljer. I 2015 overtog han trænerposten i Anji på et tidspunkt, hvor klubben netop var rykket op i den bedste række efter et par års nedtur efter et par fede år (og et mesterskab) med en masse penge i ryggen. Her stiftede vi for første gang bekendtskab med Semin under den årlige træningslejr i Østrig, hvor vi slog Anji med 2-0.

Fjerde periode i Lokomotivets førerhus
Han holdt dog kun et par måneder i den kriseramte klub, før han forlod klubben – men i august 2016 var han klar til sin fjerde periode som træner i Lokomotiv Moskva. Her fejrede han sin 70 års fødselsdag i maj med endnu en pokal til skabet (2-0 i pokalfinalen over Ural) – hans femte pokaltriumf gennem tiderne, hvilket er russisk rekord.
 

Yuri Semin og Ari
Semin og Lokomotivs brasilianske angriber Ari, der engang spillede med César Santin i Kalmar FF


I skrivende stund har Yuri Semin ført Lokomotivet til tops i den russiske liga, hvor de ligger nr. 2. Der er således ingen tvivl om, at vi torsdag aften står over for en erfaren, velanset og meget vindende trænerkapacitet, der har prøvet lidt af hvert gennem årene.