Roy Hodgson

Roy Hodgson

Periode Kampe V U T Mål Point pr. kamp

01.07.00 - 21.07.01

35 18 12 5 60-30 1,89
Titler
2000-01 DM-guld

Roy Hodgson kom til F.C. København med et godt kendskab til skandinavisk fodboldkultur fra mange år i svensk fodbold. Sammen med assistenttræner Colin Toal - og den anden assistenttræner Carsten V. Jensen - fik han en vigtig rolle i den transformation, der førte F.C. København ind i det nye årtusinde efter de middelmådige præstationer i slutningen af 90'erne.

Hodgsons løver lagde stærkt ud med 5-1-sejr over Haderslev, men hentede siden kun 1 point i de næste 4 kampe. Men han og den sportslige ledelse havde en plan, og de havde den nødvendige tålmodighed. Det handlede om at sikre et solidt defensivt fundament, og når det var på plads, kunne man begynde at bygge oven på.

Zuma har senere fortalt, hvordan Hodgson nærmest kun trænede med forsvarsspillerne i den første periode, og siden udvidede han med nogle midtbanespillere - og til sidst, når han var tilfreds med organisationen på holdet, begyndte han at interessere sig for offensiven.

Hodgsons professionalisme og selvtillid smittede af på holdet. Mange spillere fremhæver desuden hans mandskabspleje og evne til at give spillerne klar besked, også når det ikke var populære beslutninger som fx holdudtagelsen. 

Men træning alene gjorde det ikke. Hodgson og sportsdirektør Niels Chr. Holmstrøm vidste også, at der manglede lederfigurer i truppen, så man hentede Jacob Laursen til forsvaret, Ståle Solbakken til midtbanen og Pascal Simpson til angrebet. Så begyndte resultaterne også at komme!

Laursen og Ståle debuterede i en 2-1-derbysejr mod Brøndby, som blev lidt af et vendepunkt, for herefter tabte holdet kun én kamp resten af sæsonen! Også selv om man i foråret 2001 mistede en af de største profiler, Ståle Solbakken, som faldt om med hjertestop på træningsbanen og sendte chokbølger gennem det københavnske fodboldunivers. 

Unge Christian Poulsen trådte til i stedet, og mesterskabet blev dog sikret i næstsidste runde efter en Brøndby-kamp, der for længst er gået over i historien - ikke kun for dens store betydning, men også for Sibusiso Zumas ikoniske saksespark.

Hodgson og hans stab havde efter mange magre år bragt guldet tilbage til Hovedstaden, men hvad der måske var endnu vigtigere, var der nu endelig lagt et fundament med en klar spillespil, en klar organisation og rollefordeling. Og ikke uvæsentligt, så havde man også de økonomiske muligheder for at hente de spillere, der skulle til for at føre ambitionerne ud i livet.

Mesterskabet pegede fremad og langt ind i det nye årtusinde - men det skulle bare vise sig at være uden Roy Hodgson. Trods en uopsigelig kontrakt, der løb til sommeren 2002, meddelte englænderen i juni 2001, at han ønskede at forlade FCK til fordel for Serie A-klubben Udinese.

Klubbens ledelse tog skuffede hans kontraktbrud til efterretning ud fra en vurdering af, at man næppe kunne tvinge ham til at blive, men man bebudede samtidig et søgsmål for kontraktbrud, som senere endte med et økonomisk forlig mellem parterne.
 

Født 9. august 1947

Træner-historik:

1976-80 Halmstads BK

1982 Bristol City

1982 Oddevold

1983-84 Örebro SK

1985-89 Malmö FF

1990-92 Neuchatel Xamax

1992-95 Schweiz landshold

1995-97 Inter

1997-98 Blackburn Rovers

1999 Inter

1999-2000 Grasshoppers