Kampreferat: AaB vs. FCK

F.C. København indledte sæsonen med at knække de selvudnævnte favoritter fra AaB med smalle 1-0 på Aalborg Stadion, hvilket nok må havde givet godt hos den lokale odds-forhandler. Álvaro Santos stod for kampens enlige scoring i anden halvleg, mens en solid københavnsk defensiv klarede resten. 11.419 tilskuere så hjemmeholdet dominere chancemæssigt i første halvleg, mens anden halvleg havde løverne som mest effektfulde defensivt som offensivt.

Cheftræner Hans Backe måtte til sæsonpremieren undvære den tidligere AaB-spiller Michael Silberbauer, der endnu ikke var meldt 100 % kampdygtig - en kategori også Carsten Fredgaard tilhørte. Elrio van Heerden og Peter Ijeh var heller ikke til disposition for løverne grundet henholdsvis landsholdstjeneste og en afventende opholdstilladelse. Det gav plads til Thomas Røll og unge William Kvist på kanterne, mens Bergvold optrådte centralt på midtbanen sammen med anfører Linderoth. En anden central akse indeholdende tre nye løver - Christiansen på mål, Gravgaard i centerforsvaret og Allbäck som frontangriber faldt derudover i øjnene blandt Backes elleve udvalgte.

Hos AaB rummede start-elleveren ingen overraskelser, hvilket var synonymt med stærkeste nordjysk opstilling. Midtbaneslideren Rasmus Würtz var således blevet tilpas klar, mens Jacob Sørensen overtog afgåede Gaardes plads på venstremidt. På bænken var nyankomne Poul Hübertz at finde.

Jagten på sæsonens første SAS Liga-point indledtes noget afventende af dagens aktører. En del nervøst spil centreret omkring midtbanen med AaBerne som overvejende boldbesiddende gav ikke anledning til nogen åbne chancer, hvorfor et par sommerforkølede langskud tegnede premierens indledende afslutninger.

Et hug efter tolv minutters spil af Bergvold lidt udenfor feltet rummede dog saft og kant og Jimmy Nielsen måtte håndparere. Afslutningen var samtidig et billede på, at løverne gradvist overtog spilstyringen, uden at kanterne og det velkendte presspil dog var repræsenteret. Dertil dominerede de lange bolde scenen og selvom Allbäck var en god spilmodtager, virkede det en smule tilfældigt, hvad gæsterne kom frem til.

Omkring det tyvende minutter vippede vægtskålen imidlertid igen over på nordjysk side og det især med Ericsson, som styrmand. En god dribletur resulterede således i en friløber for svenskeren, der inden kampen blev kåret til sæsonens spiller af AaB-supporterne, men afslutningen bragede befriende for løverne over mål.

Chancen gav dog Hamréns tropper mod på mere og hjemmeholdets Thomas Augustinussen stjal kampens næste ti-tolv minutter. Det skete da den omskolede midtbanespiller hele tre gange truede Jesper Christiansens mål med to hovedstød og en friløber, hvoraf sidstnævnte burde havde givet pote, hvis ikke løvernes nye ankermand havde bredt fangearmene ud og forhindret det næsten uundgåelige.

I det hele taget leverede Christiansen en flot indsats kampen igennem, hvor den tidligere Rangers-keeper med sikre og lynklare indgreb bestemt fik vist, hvem der havde herredømmet på denne del af banen. At samarbejdet med Gravgaard og Svensson dertil fungerede flot i sær i anden halvleg underbyggede den gode debut for Christiansen og den nye forsvarskonstellation.

Mens defensiven således viste flotte takter, kneb det til gengæld mere med den offensive del, hvor et par passive kanter bidrog til at spillet forblev noget stationært og henholdende. Med bolden hyppigt drevet ned gennem midtbanen, som oftest af Martin Bergvold, blev det mildt sagt en smule lukket, hvad løverne foretog sig offensivt, selvom holdet flittigt - men lidet effektfuldt - forsøgte sig fra distancen.

Dermed blev det ved 0-0 ved pausen i hvilken Hans Backe skiftede Røll ud til fordel for Janne Saarinen. Den finske venstrekant skulle dermed blive del af et noget rodet start på anden halvleg, hvor begge mandskaber eksercerede i at lave flest mulige fejlafleveringer på kortest tid og distance.

Det var således en sløj omgang de 11.419 tilskuere blev vidner til i starten af anden halvleg og to påpasselige defensiver kunne ikke tilfredsstille de fodboldhungrende tilskuerhjerter banen rundt. Især hjemmeholdet måtte sande at kreativiteten og det målsøgende spil var ikke eksisterende, trods tilstedeværelsen af elegantierer som Lindström og Ericsson.

Omvendt pulserede det københavnske offensive spil heller ikke og meget rammende skulle der en dødbold til førend der pludselig og egentligt uventet kom hul på bylden. Det skete da løverne fik tilkendt et frispark ude i siden, som Saarinen tog sig af. Med en lang bold ind i feltet fandt finnen en højtflyvende Gravgaard, der med pandebrasken serverede læderet for fødderne af Álvaro, der blot skulle sætte en inderside på. En flot assist af Gravgaard, hvis hovedspil offensivt som defensivt var i en klasse for sig i dagens kamp.

Den københavnske scoring rystede hjemmeholdets defensive spillere, der minuttet efter stod stille som saltstøtter, hvilket gav Allbäck en pludselig god hovedstødschance, der desværre strøg snert forbi mål.

Mod kampens slutning blev en debuterende Hübertz sendt ind for Sørensen og dermed spillede hjemmeholdet med to angribere kampen ud med Martin Ericsson lige bag ved. Intentionerne var således til stede, men en vissen nordjysk offensiv og en stålsat københavnsk defensiv afgjorde slagets udgang, til trods for at Kortegaard med to minutter tilbage af kampen fik en god mulighed for at udligne.

Dermed lykkedes det for Backes nye løvekuld at erobre tre point og strinte terrænet af i det nordjyske. En god start på sæsonen, der allerede finder sin fortsættelse på søndag når oprykkerne fra Horsens gæster PARKEN.