Kampreferat: AaB vs. FCK

Linievogterfejl koster FCK sejren i Aalborg

Vi ved, at alle kan fejle, og at det kan gå meget hurtigt i fodbold - hurtigere end øjet kan nå at følge med. Men derfor må det alligevel være tilladt at ærgre sig over at det ikke lykkedes at tage alle tre point med fra Aalborg, da sejren retmæssigt burde have tilhørt F.C. København - og det havde endda været fuldstændig fortjent.

Og det er ekstra ironisk, at også den sidste kamp, vi spillede mod AaB, i Parken i juli, kunne være endt helt anderledes, hvis ikke et føringsmål til FCK var blevet underkendt under mystiske omstændigheder.

Det fjerner dog ikke indtrykket af, at FCK spillede en helt strålende kamp i Aalborg mod danmarksmestrene, og desuden gav et meget positivt indtryk med en offensiv stil, der fortsatte den store fremgang fra de sidste kampe i efteråret.

Allerede inden for de første fem minutter havde FCK haft to gode langskud, ved David Nielsen og Donatas Vencevicius, og lagt en superoffensiv stil for dagen. Debutanterne Peter Christiansen og Harald Brattbakk var de tre forreste, som fik konstant selskab af Donatas og Christian Lønstrup samt de to meget offensive backs Niclas Jensen og Thomas Rytter, og til tider angreb man med syv spillere.

Det virkede til tider en anelse hasarderet, og det var en stor forskrækkelse, der ventede i syvende minut, hvor AaB fik deres vel bedste chance i kampen. Søren Frederiksen slap igennem helt fri, da Kim Madsen havde tabt en nærkamp mod AaB's Andres Oper. Den ellers hurtige Frederiksen blev da løbet op af Thomas Rytter, der fik sat en helt ren og perfekt timet tackling ind i sidste sekund; en af de bedste tacklinger man har set nogensinde i superligaen fra en spiller der nærmer sig en skræmmende god form.

Faren var ikke drevet over, bolden endte hos en udækket Oper, der til alt held ramte helt ved siden af den, hvorpå Jens Jessen skød langt over.

Den offensive stil fra begge hold gav et væld af chancer, og den næste faldt til FCK efter ti minutter - Harald Brattbakk blev flot spillet fri på en indenomsaflevering fra Lønstrup, og fik en AaB-back til at sætte sig på halen med et smart træk. Hans skud blev rettet af og blev farligt, men Jimmy Nielsen reddede flot.

På det følgende hjørnespark var David Nielsen tæt på med et hårdt hovedstød.

Den risikable stil blev understreget efter et kvarter, hvor Søren Frederiksen stod onside ifølge den linievogter, der skulle få så stor indflydelse på kampens resultat. Han stod faktisk offside, men til alt held afsluttede han med et ufarligt lob fra kanten af feltet i stedet for at trække mod mål, hvad der ellers var masser af plads til.

Et meget seværdigt første kvarter endte med en ny FCK-chance, hvor Thomas Rytter lagde et perfekt indlæg til David Nielsen, der headede til venstre for mål.

Herefter var det, som om tempoet faldt, og holdene trak sig lidt tilbage på banen.

I det næste kvarter var et skud fra distancen af Peter Christiansen det eneste nævneværdige, og vi skulle frem til den halve time inden der kom en stor chance, som blev AaB's, da både Jens Jessen og Andres Oper var ved at få ramt bolden i et klumpspil i FCK's målfelt.

FCK havde ikke haft grebet om kampen i et stykke tid, men skulle komme tilbage med en god afslutning på halvlegen.

Tættest kom vi, da Lønstrup havde en meget stor hovedstødschance i fri position, men som David før ham fik han snittet bolden for fint og ramt til venstre for målet.

Halvlegen sluttede med et gult kort til Anders Andersson for en meget hård tackling på Thomas Rytter. Det havde været en meget underholdende omgang, også selv om spillets intensitet var faldet en del hen mod slutningen. Bedst for FCK havde helt afgjort været de to backs på kanterne; Niclas Jensen og Thomas Rytter. Der var for alvor drive i de to, der konstant var med på at overlappe, når kantspilleren i deres side havde bolden. Begge gjorde det strålende i defensiven, og især Niclas viste smukt spil i offensiven, med både hurtige rush og tekniske finesser. Efter kampen, som blev sendt live på 3+, kårede seerne ham til bedste spiller, og det var bestemt ikke urimeligt.

Debut til Zuma
Anden halvleg så debut til den nye sydafrikanske spiller Zuma, som afløste Peter Christiansen. Det gav en lille omrokering; Harald Brattbakk gik ud på venstre fløj, og Zuma kom ind som centerforward.

AaB fik den bedste start på halvlegen og pressede vores forsvar hårdt; Svensson og Madsen viste for første gang en anelse nervøsitet, men holdt stand - i øvrigt fremragende støttet af kaptajn Michael Mio.

Den største chance kom til AaB, da lange Allan Gaarde fik masser af plads ved et hjørnespark og var tæt på at kunne snyde Stensgaard, der ikke nåede frem til bolden.

Herefter havde AaB ikke meget at byde på, og med Zuma i højt spillehumør var det FCK, der sad på resten af kampen. Midt i halvlegen skabte han en kæmpechance for sig selv, da han med en fantastisk lækker dribling satte AaB's stærke back Jozo Matovac af. Da han skulle afslutte kom han desværre til at snitte bolden med højre fod, så hans venstrebensskud røg meget langt udenom. Men det var en teknisk spidsfindighed, som man sjældent ser, og skærper kun appetitten for at se mere til denne spiller, der kan blive den helt store oplevelse i superligaen.

Få minutter senere var Zuma igen igennem, og her fik han desværre overplaceret skuddet, som han prikkede lige til højre for mål. Det var nok FCK's bedste chance i kampen.

Mod slutningen af kampen fik FCK to advarsler - først var det Thomas Rytter, der blev sat af af Brian Priske og holdt ham tilbage, og bagefter var det Michael Mio, der satte en hård eftertackling ind på Torben Boye. Begge advarsler var helt korrekte og betyder desværre, at begge spillere har karantæne i kampen mod AB søndag.

Hen med slutningen havde Lønstrup atter chancen for at heade FCK i front, men fik igen ikke ramt bolden rent og ramte uden om målet.

Ganske kort efter udgik han til fordel for Carsten Hemmingsen.

Overtiden var begyndt, og man regnede med uafgjort, da Niclas Jensen pludselig havde god plads i venstre side. Han trak ind i feltet og spillede fladt bolden frem i målfeltet. Her lå Harald Brattbakk, som ikke ramte bolden, og Zuma, som gjorde - han scorede sikkert, og vild jubel brød ud i et par sekunder blandt FCK's fans bag målet. Zuma gjorde klar til at fejre målet med en baglæns saltomortale, som han har for vane, men Jan Hald stormede hen til FCK-spillerne og gjorde opmærksom på, at der var dømt offside.

TV-billederne skulle så desværre vise ganske klart, at der ikke var offside, hverken på Zuma eller på Brattbakk ved forreste stolpe. Det var et helt lovligt mål.

Desværre er der ikke noget at gøre ved det, så FCK-spillerne må bare tage det positive ud af situationen, vel vidende at en sejr på udebane over danmarksmestrene var inden for rækkevidde efter en flot indsats - og at der her i foråret ikke er nogen grund til at frygte nogen modstander, selv på udebane.

Samtidig må man tage hatten af for den strålende indsats leveret af de københavnske fans, der mødte op i et imponerende tal, op mod tusind, og støttede holdet formidabelt. Kan man få så mange medrejsende på alle udebaneture vil det give holdet et fantastisk rygstød fremover.

Sejren glippede, men der er al mulig grund til optimisme inden AB-kampen søndag, og resten af foråret.