Før FCK-CFR Cluj

For to en halv måned siden mødte F.C. København på udebane rumænske CFR 1907 Cluj i den første kamp i dette års UEFA Europa League. Kampen endte med en 2-0 sejr til de rumænske værter – men siden da er der ikke kommet mange europæiske point ind på kontoen.

Af Jan Eliassen

Og med ”ikke mange” point menes nul, for inden den femte kamp i gruppe K, så ligger CFR 1907 Cluj sidst i puljen med tre point, et point efter F.C. København – og derfor er kravet tre point til rumænerne torsdag aften, ganske som det er tilfældet for Ståles mandskab. Med det i mente, så burde der være basis for en god kamp mellem to hold, der begge skal hen over stepperne for at hive den krævede sejr i hus. Det værste der kan ske for de to hold er at kampen ender uafgjort – for hvis Sparta Prag samtidig vinder i Eindhoven, så behøver hverken CFR 1907 Cluj eller F.C. København at tænke på europæisk fodbold i foråret.

Efter sejren over F.C. København har CFR 1907 Cluj tabt med 1-0 til PSV Eindhoven i Holland, 2-0 til Sparta Prag i Tjekkiet og i den seneste puljekamp, da tabte rumænerne et intenst drama med 2-3 på hjemmebane til Sparta Prag. Tjekkerne kom hurtigt foran 2-0 i første halvleg, Lacina Traoré reducerede til 2-1, en stilling der holdt til pausen. I 2. halvleg fik CFR 1907 Cluj så udvist både Gabriel Mureþan og Bogdan Mara, men på imponerende vis fik Sebastián Dubarbier udlignet til 2-2 i 91. minut. Alligevel endte det med et nederlag, da Bony Wilfried i det femte minuts overtid sikrede Sparta Prag alle tre point.

En italiener har overtaget styringen

I optakten til det første opgør mod CFR 1907 Cluj skrev vi her på FCK.DK, at der ikke var den store tålmodighed med trænere i Rumænien. Alligevel skulle man helt hen til den 15. november før den portugisiske træner António Conceição da Silva Oliveira blev udskiftet med italieneren Andrea Mandorlini – der i København får sin debut som træner i en europæisk klubturnering.

Mandorlini har været træner i en lang række italienske klubber, men bortset fra en oprykning til Serie A med Atalanta – og en fyring kort inde i den nye sæson – så har han ikke rigtigt kunne fejre de store triumfer. Som spiller oplevede han størst succes hos Inter, hvor han i 1989 vandt mesterskabet, og i 1991 UEFA Cuppen da Inter slog Roma med 2-0 i finalen. Det var en for øvrigt en finale, hvor modstanderen meget vel kunne have været Brøndby IF, men de måtte se Roma snuppe finalepladsen, da Rudi Völler med et mål i de sidste minutter af kampen, sendte rivalerne fra vestegnen ud af turneringen.

Siden sidst i den hjemlige liga

Inden det første møde i september, da lå CFR 1907 Cluj nummer 8 i den rumænske liga. De havde dog kun fire point op til førerholdet FC Brasov. Siden da har CFR 1907 Cluj hentet fem sejre, tre uafgjorte og blot tabt en enkelt kamp. De mange point betyder at CFR 1907 Cluj ligger i toppen af ligaen med 28 point efter 15 runder. Ligaens top består af fem hold med 28 point og en enkelt klub med ”blot” 27 point.

Det ene nederlag CFR 1907 Cluj har lidt siden sidst var i den seneste udekamp, hvor de tabte med 2-0 til FC Vaslui, et udebaneresultat som rumænerne gerne må gentage torsdag aften i PARKEN.

DOMMERNE

Alle gode gange tre – det er hvad man kan sige, hvis det, med sloveneren Darco Ceferin som dommer, lykkes for F.C. København at slå CFR 1907 Cluj på torsdag.

F.C. København har nemlig haft fornøjelsen af den 41-årige slovenske dommer to gange før, og begge gange er det endt med succes for Løverne.

I oktober 2001 dømte han F.C. København mod Ajax Amsterdam i PARKEN. Kampen endte 0-0, men 14 dage senere vandt Byens Hold med 1-0 i Amsterdam, og gik dermed videre til næste runde af UEFA Cuppen.

Anden gang F.C. København havde Darko Ceferin som dommer, var for knapt et år siden, hvor han på Jan Breydel Stadion i Brugge var den neutrale ophavsmand, da Løverne vandt med 1-0 på en scoring af César Santin, og med dette resultat kvalificerede Løverne sig en omgang europæisk forårsfodbold.

Darko i Europa League

I denne sæsons Europa Legue har Darko Ceferin dømt tre kampe, og set med hjemmeholdenes øjne, så har det været meget godt – da de har vundet to og spillet en enkelt uafgjort.

Darke Ceferin dømte i august play-off kampen mellem Benfica og Vorskla Poltava, et opgør Benfica vandt med 4-0, men hvor udeholdet vandt kampen med 4-2 i gule kort.

I september var han så dommer i gruppespillet da CSKA Sofia og Brede Hangelands Fulham spillede 1–1. Også i gule kort endte det uafgjort, da begge hold fik tre gule kort.

Darko Ceferins seneste opgave var den 22. oktober, hvor han i Frankrig dømte opgøret Lille OSC mod Genoa. Her var det Lille der vandt med 3-0 i mål, og Genoa der vandt med 4-3 i gule kort.

Darko Ceferin har ikke uddelt nogen røde kort i dette års europæiske klubturneringer. Det har han dog i landsholdssammenhæng, da han i VM kvalifikationskampen mellem Grækenland og Luxembourg udviste Ben Payal fra Luxembourg. Grækerne vandt kampen med 2-1, hvor Luxembourgs mål blev scoret af græske Avraam Papadopoulos i kampens overtid.

De øvrige dommere

Darko Ceferin får hjælp på de lange sider af liniedommerne Bojan Ul og Andrej Kokolj, og på de to baglinier er assistentdommerne Matej Jug og Dragoslav Peric. Kampens 4. dommer er Boris Toseski. Alle fem er ganske som Darko Ceferin fra Slovenien.