Ståle: - Vi har respekt, men ikke overdrevet

Ståle: - Vi har respekt, men ikke overdrevet

Det er altid en fornøjelse at træde ind i Nationalarenaen, men det er nu noget helt særligt, når tribunerne - igen - er klædt i de klassiske Champions League-symboler, der giver det synlige bevis på, at Byens Hold er nået til den sidste og afgørende hurdle, inden døren bliver smækket op til gruppespillet. En hurdle, der tidligere har heddet Lazio, Rangers, Ajax Amsterdam og Benfica, og denne gang hedder APOEL FC fra Cypern.

 

af Torkil Fosdal

 

Til mandagens træning i PARKEN gav cheftræner Ståle Solbakken sin vurdering af tirsdagens cypriotiske modstander:

 

- APOEL er et rutineret og erfarent hold med en gennemsnitsalder på omkring 31 år og spillere, der tilsammen har flere A-landskampe end vores trup. Det er et hold, der optræder med en vis ”coolness” og ikke taber hovedet, selv om de kommer under pres. Det så vi i deres returkamp mod Partizan, hvor de kom bagud efter fem minutter i heksekedlen i Beograd, men alligevel holdt hovedet koldt kampen igennem. Men vi er som sædvanlig godt forberedte, vi har studeret dem nøje og har taktikken klar. Vi har respekt, men ikke overdreven respekt.

 

- Vi har præsteret godt i Europa i vores fire hidtidige kampe, men i SAS Ligaen har vi ikke helt fået de resultater, vi havde forventet. Man skal dog huske, at vi var decideret uheldige mod Silkeborg og AGF, hvor vi burde have fået mindst 3 point mere, påpeger Ståle med henvisning til mestrenes klare overtag i spil og chancer mod de to jyske hold, der alligevel rejste hjem med 1 henholdsvis 3 point. Cheftræneren er dog helt klar over, at der især defensivt var visse problemer i sæsonstarten:

 

- Ja, offensivt kørte det upåklageligt i begyndelsen, mens defensiven haltede. Det har vi arbejdet på at forbedre, og nu synes jeg det fungerer fint defensivt, mens vi til gengæld har brændt lidt for mange chancer. Nu skulle begge dele gerne fungere, konstaterede Ståle.

 

Flere nuancer end sort/hvid
På pressemødet forud for mandagens træning – der for hovedpartens vedkommende blev afviklet i en stille sensommerregn – efterlyste Ståle i øvrigt lidt flere nuancer fra den danske sportspresse, som han i flere tilfælde mener er for unuancerede og sort/hvide i deres vurderinger af både F.C. Københavns og andre klubbers muligheder i Europa:

 

- Selvfølgelig skal man stille krav til os, det er der ingen som helst tvivl om. Jeg synes bare, man går for vidt, når man altid stiller det op som et spørgsmål om ”succes eller fiasko”. Jeg savner nok, at man anerkender hvor langt vi og dansk fodbold er nået de sidste fire år, hvor vi f.eks. har kvalificeret os til gruppespil hvert eneste år. Hvem ville have troet på det for fire år siden? Set i et større perspektiv skal der derfor være plads til, at et hold kan misse en kvalifikation engang imellem. Det er jo ofte små marginaler, der i løbet af 180 minutter afgør, om man vinder eller forsvinder. Det kan være en tilfældig dødbold, stolpe ud eller en fejlagtig dommerkendelse, der i sidste ende bliver afgørende, og jeg synes ikke man hjælper spillerne ved at reducere det til et spørgsmål om succes eller fiasko.

 

- Der bliver for mange trusler og for lidt anerkendelse, men igen – vi lever med presset og accepterer alles ret til at skrive hvad de synes. Jeg peger bare på, at man har en tendens til at sætte tingene meget på spidsen og glemme nuancerne og at der godt kan være meget positivt at bygge på, selv om man ikke vinder en fodboldkamp, sluttede Ståle sin vurdering.

 

Fordele og ulemper ved en uændret spillertrup
Et helt andet aspekt i debatten om mestrenes åbning på sæsonen er, at der for første gang i mange år ikke er skiftet ud i spillertruppen. Normalt siger man ellers, at det er nyttigt med en vis udskiftning, især når man har vundet både mesterskab og pokal, og derfor kan have brug for lidt nyt blod og inspiration til at komme videre.

 

- Det er jeg enig i, og det er CV (sportsdirektør Carsten V. Jensen, red.) og jeg meget opmærksomme på. Men det er ikke så enkelt at føre ud i livet, for det kræver f.eks., at de rette spillere er tilgængelige til den rette pris. Med den komplette trup vi har, kræver det også, at vi selv kan afsætte nogle spillere, og her har der ikke været den helt store efterspørgsel i dette transfervindue. Finanskrisen mærkes jo også i fodboldbranchen. Der skal da heller ikke være tvivl om, at jeg er fuldt ud tilfreds med den nuværende trup, som giver os en høj kontinuitet, men det er rigtigt, at der bør være en vis ”recirkulation”. Det ser man også i en klub som Barcelona, der efter en fantastisk sæson hvor de har vundet alt, alligevel udskifter nogle stjerner. Der er meget psykologi i det, også uden for banen, hvor man kan få nyt blod og ny inspiration på i træningsbanen og i omklædningsrummet, sluttede Ståle Solbakken.

 

Alle mand meldt klar til kamp
Fra mandagens træning kan vi i øvrigt berette, at Ailton trænede med og selv føler sig klar til tirsdagens opgør. Han fik ellers en temmelig hård medfart af de kontante århusianere i lørdags og måtte udgå i 2. halvleg med ømhed i låret. Morten Nordstrand har også meldt sig klar efter at have ligget syg i sidste uge og misset AGF-kampen. Begge er med i den 21 mands-bruttotrup, som er udtaget til kampen og først i morgen reduceres til de tilladte 18 spillere.

 

FCK.DK's fotograf Niels Jørgesen var klar med kameraet og fangede disse billeder fra den sene eftermiddagstræning i PARKEN.

 

 

 

Ståle Solbakken vurderer tirsdagens modstander.

 

 

Jesper Grønkjær har prøvet den type kampe mange, men glæder sig lige meget hver gang.

 

 

 

Flemming Østergaard ved, ligesom spillerne, hvad der står på spil i morgen.

 

 

 

Frits Ahlstrøm, en gammel kending i dansk fodbold, er UEFA's pressechef til kampen.

 

 

 

PARKEN er klædt i UEFA Champions League-outfittet.

 

 

 

William Kvist fører an i opvarmningen til aftenens lette træningssession.

 

 

 

Ståle Solbakken coacher med vanligt engagement.

 

 

Foto: Niels Jørgensen, FCK.DK