Udsigt fra Gibraltar-klippen

Victoria Stadium - et nyt bekendtskab

Det er et af de mere ydmyge stadioner, vi har besøgt i Europa, men til gengæld ligger det i smukke og solrige omgivelser på sydspidsen af den iberiske halvø ved indsejlingen til Middelhavet.

Og fodboldspillere har det ligesom fans. Det har sin egen charme at komme til rammer som disse, og det er hverdagens vilkår både her og andre steder i Europa. Og den lokale gæstfrihed er sjældent mindre, end når man besøger de store internationale arenaer, og det gælder også her.

Mens Gibraltars historie går flere tusind år tilbage, er aftenens kamparena, kan aftenens kamparena, Victoria Ground, “kun” føre sin historie knap 100 år tilbage.

Det engelske militær anlagde det første sportsanlæg i 1926, men først i 1970 blev det ombygget og gjort tilgængeligt for lokalbefolkningen. Siden blev det moderniseret lidt, men ikke nok til, at Gibraltar måtte bruge det til alle landskampe, da de fik FIFA-status i 2013. Kun til venskabskampe, mens landsholdet måtte spille turneringskampe på Estadio Algarve i portugisiske Faro. Her har vi i øvrigt selv spillet en del træningskampe, når vi har været på vintertræningslejr ved Algarvekysten.

Efter flere års diskussioner om bl.a. at bygge et helt nyt stadion længere ned på Gibraltars sydspids, så investerede man i 2017 i at opfylde UEFA’s krav til et kategori 4-stadion.

Victoria Stadium
Udsigt fra hovedtribunen. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK

Stadion ligger lige ved siden af start- og landingsbanen til Gibraltar International Airport, selv om det er svært at se på dette billede, hvor aftenmørket havde sænket sig.

Men et par gange under onsdagens træning kom der et fly drønende forbi bag det ene mål på den relativt korte asfaltstribe, og det kan vi også forvente i aften.

Kunstgræsset er glimrende efter omstændighederne, men banen har ikke noget vandingsanlæg. Men måske fikser vi det på anden vis, for vejrudsigten lover - eller truer med - lidt regn omkring kickoff-tidspunktet. Det er til gengæld ikke så sjovt for de tilskuere, som ikke sidder på den midterste del hovedtribunen, for der er ikke overdækning andre steder.
 

Sæder på Victoria Stadium
Hovedtribunens sæder. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK

 
Forudsætningerne er til stede for en sober dækning af aftenens opgør. I hvert fald skiltes der grundigt med, at man ikke må indtage alkohol på pressepladserne! Det har vi dog heller aldrig praktiseret, men der må jo være en grund til, at skiltene er sat op... :-)

Pressepladserne
Ingen alkohol på pressepladserne... Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


Forventet fremmøde
Victoria Stadium rummer ca. 5.000 tilskuere, og så mange bliver vi ikke i aften. Ca. 440 fans og 130 sponsorer har taget turen herned, og de vil nok udgøre halvdelen af de fremmødte.

Der er lysmaster på Victoria Stadium, men ikke nok til UEFA-kravene, og det er forklaringen på de midlertidige jernstilladser, der er opstillet rundt om stadion.

Lysmast på Victoria Stadium
De faste lysmaster er ikke tilstrækkelige. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


Stadion ligger ikke længere væk fra spillernes hotel, end at Thorup og Boilesen i går kunne slentre derhen, forbi den hyggelige lille marina, på fem minutter. De skulle være der lidt før resten af truppen til det obligatoriske pressemøde, men resten kørte i små minibusser. Det gør holdet også i aften, når de skal til kamp.

Omklædningsrummene er ikke så store, og lidt usædvanligt ligger de lige ved siden af hinanden.

Victoria Stadium
Omklædningsgangen. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


To bænke med knagerækker - mere behøver man vel ikke... og bemærk hvor pænt, der så ud, selv om billedet er taget, lige efter vores spillere forlod det efter onsdagens træning. Men OK, de klædte også om og gik i bad hjemme på hotelskibet...

Omklædningsrum
Vores omklædningsrum. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


 

Hovedtribunen
 Hovedtribunen er kun delvist overdækket. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK

 

Victoria Stadium
Udsigten fra bag det ene mål. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK