UEFA Cup-vindere på besøg

Det er ikke hver dag, vi kan præsentere de regerende UEFA Cup-vindere på dansk grund mindre end to måneder efter, at de kunne løfte pokalen. Men det er tilfældet, når F.C. København tager hul på den første af sommerens fire træningskampe lørdag eftermiddag i Helsingør mod Zenit Skt. Petersborg.

 

Zenit vandt UEFA Cup’en i maj, da de i Manchester sejrede overbevisende mod Glasgow Rangers med cifrene 2-0 på mål af Denisov og Zyr. Undervejs mod finalen ekspederede de bl.a. Villarreal, Marseille, Leverkusen og Bayern München ud, sidstnævnte med hele 4-0 hjemme i Skt. Petersborg.

 

Zenit er p.t. på træningslejr i Danmark og har allerede mødt Helsingsborgs IF og FC Nordsjælland. Svenskerne blev besejret 1-0, mens FCN blev sendt hjem til Farum med en øretæve på 1-5 i bagagen. Målscoreren fra Helsingborg-kampen, Igor Denisov – der i øvrigt også scorede det ene af målene i UEFA-finalen - fik endda rødt kort efter en lille halv times spil mod FCN, men i stedet stjal Victor Fayzulin billedet og stod for fire af de fem russiske træffere, mens tyrkiske Fatih Tekke scorede det femte.

 

Vi skal langt tilbage i Sovjet-tiden for at finde Zenits seneste russiske mesterskab for små 25 år siden, og i den russiske kalenderårs-liga viser et blik på tabellen noget overraskende, at Zenit p.t. indtager tredjesidstepladsen. Forklaringen er dog, at de kun har spillet 6 kampe (hvoraf 4 er endt uafgjort), mens de andre hold har spillet 10-11 kampe. Senest har Zenit fået udsat to ligakampe mod Spartak Nalchik og Khimki, fordi flere af Zenit-stjernerne var optaget af EM – i hvert fald indtil torsdag aften, hvor Rusland måtte bøje sig for Spanien i semifinalen.

 

Fem Zenit-spillere var med i den russiske EM-trup, og dem skan man derfor ikke vente sig at se i aktion i Helsingør på lørdag: målmanden Malafeev, forsvarerne Shirokov og Anyukov samt midtbanespilleren Zyryanov. De to sidstnævnte har været fast inventar i startopstillingen, men alligevel lyder navnene næppe helt bekendte i danske øren. Men hvad så med den femte og sidste Zenit-EM-spiller… Andrei Arshavin! Den russiske nr. 10, der sad ude med karantæne i de to første EM-kampe, men siden gjorde sin entré med bravour og markerede sig som en af de allerstørste stjerner på den europæiske fodboldhimmel.

 

Ligesom landsholdets Guus Hiddink trænes også Zenit af en erfaren hollænder, Dick Advocaat, der efter et par år i Arabien og Korea vendte hjem til Europa i sommeren 2006 og overtog ledelsen af det ambitiøse mandskab fra Skt. Petersborg, hvor han altså nu er klar til sin tredje sæson.

 

Trods savnet af Arshavin og de andre EM-profiler er der al mulig grund til at tage en lørdagsudflugt til Helsingør Stadion og nyde sommerens første FCK-træningskamp mod UEFA Cup-vinderne. På papiret får vi ikke en meget bedre modstander!

 

Ståle: - Vi skal have gang i benene
F.C. Københavns cheftræner, Ståle Solbakken, ser frem mod lørdagens kamp, om end han også bekender, at det at det er sæsonens første træningskamp kommer til at afspille sig i indgangsvinkelen til kampen:

 

Både denne her kamp mod Zenit og den på onsdag mod Lyngby bliver kampe, hvor vi skal have gang i benene og boldfølingen. Vi prøver lidt af hvert, og tager ellers de to kampe som en god måde at komme i gang med sæsonen på. Zenit er jo et spændende og skræmmende hold, men vi tænker ikke på det, og koncentrerer os kun om selv at komme i gang, siger cheftræneren til FCK.DK.

 

Der er kick-off lørdag klokken 14.00 på Helsingør Stadion.