AaB venter i Aalborg

Titelforsvaret indledes mod AaB

Specielt i PARKEN har F.C. København haft krammet på AaB, for her er de seneste fem hjemmekampe vundet – og det med sammenlagt 15-0. Men nu spilles kampen på søndag jo ikke i PARKEN, men på Nordjyske Arena – hvor AaB har fået point de seneste to gange F.C. København har været på besøg, begge gange i form af uafgjort 1-1.

AaB er nu uden Helenius
F.C. København har spillet 1-1 de seneste to gange de har gæstet Aalborg, og i begge opgør har Niklas Helenius været manden der scorede AaB’s mål.

I marts 2012 havde Dame N’Doye bragt F.C. København foran 1-0 i det 86. minut – men bedst som alle troede at Byens Hold ville vinde opgøret, så dukkede Helenius op i overtiden og sikrede AaB det ene point. I 28. runde her i foråret bragte Helenius AaB foran på et straffespark – og denne gang var det så F.C. København der fik udlignet - Christian Bolaños scorede til 1-1 tre minutter inde i 2. halvleg.

Men nu er Helenius ikke længere i AaB, for i juni skiftede nordjydernes topscorer gennem de seneste to sæsoner Superligaen ud med den engelske Premier League. Helenius underskrev nemlig en 3-årig kontrakt med Aston Villa.

Ud over Niklas Helenius har AaB også sagt farvel til Nicholas Gotfredsen og brasilianske Kayke Rodrigues. Ingen af de to var dog stamspillere, da de i sidste sæson henholdsvis blot fik en og seks Superligakampe for AaB.

AaB har dog ikke kun sagt farvel til spillere, de har også sagt goddag – eller snarere velkommen tilbage – til Kasper Risgård. Han forlod AaB i 2009 til fordel for Arminia Bielefeld i Tyskland og har senest tilbragt 2½ sæson i Silkeborg IF. Kasper Risgård er allerede indlemmet i AaB’s trup, og kan dermed være i spil til søndagens kamp mod de danske mestre.

Ikke den perfekte europæiske opvarmning for AaB
AaB mødte i sidste sæson Randers FC i 33. og sidste spillerunde, og her sikrede Rasmus Thelander AaB uafgjort 2-2 med et mål i overtiden. Det ene point betød, at AaB endte på 5. pladsen - og lige akkurat snuppede den sidste plads i kvalifikationen til UEFA Europa League for næsen af FC Midtjylland.

Men AaB’s deltagelse i UEFA Europa League kan godt blive en kortvarig affære. For AaB tog hul på kvalifikationen torsdag eftermiddag, hvor de på udebane mødte georgiske FC Dila Gori. Det georgiske mandskab sendte i sidste sæson AGF ud af Europa League med en samlet sejr på 5-2 (først 2-1 i Aarhus og en uge senere 3-1 i Tbilisi), og samme skæbne ser ud til at ramme AaB.

Efter de første 45 minutter i Georgien så det ud som om, at AaB var på vej til at få point med hjem – for på det tidspunkt stod det stadig 0-0. Men i 2. halvleg gik det galt tre gange, og AaB måtte derfor rejse hjem med et 0-3 nederlag – og specielt manglen på et udebanemål kan godt betyde, at AaB er på vej mod en tidlig exit fra de europæiske turneringer.

Det kræver i hvert fald en solid præstation, hvis 0-3 skal vendes til samlet avancement og en plads i næste kvalifikationsrunde. Returkampen spilles i Aalborg den 25. juli.