Spillerne går på banen

Sikkert stadion under COVID-19

DBU og Divisionsforeningen gør nu en ekstra indsats for at få lov til igen at afvikle fodboldkampe efter ”Superliga-ordningen”.

Det vil sige den model fra juli, som under sikre forhold tillader mere end 500 personer på stadion.

”Vi forstår ikke, hvorfor en løsning, som dokumenteret fungerer og er vigtig for at dæmpe COVID-19’s skader på beskæftigelse og økonomi, skal lukkes ned,” siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

Sundhed og sikkerhed øverst på dagsordenen
Under hele Covid-19 krisen har den professionelle klubfodbold sat sundhed og sikkerhed øverst på dagsordenen ved bl.a. at lukke hurtigt ned, deltage i internationalt samarbejde og investere tungt i forsvarlige løsninger.

Først fik klubberne sine spillere og øvrige medarbejdere forsvarligt tilbage på arbejde, og siden viste man, at man kunne afvikle kampe – også med tilskuere på stadion - i et ansvarligt setup, der var godkendt af myndighederne.

”Der er p.t. afviklet 46 kampe under Superliga-ordningen, uden at der er konstateret smittespredning,” konstaterer Claus Thomsen.

”Det er en misforståelse, hvis folk tror, at vi afvikler fodboldkampe med flere tusinde personer, som frit kan blande sig med hinanden. Det er ikke tilfældet.”

”Derfor har vi et behov for at oplyse både fans og myndigheder om, hvordan ordningen konkret fungerer, for den viser tydeligt, at der er tale om en forsvarlig adfærd på stadion og en tryg tilskuerrejse,” siger Claus Thomsen.

Hele dansk fodbold bliver ramt
”Situationen er meget alvorlig, og klubberne og DBU er hårdt ramt,” siger Jakob Jensen, adm. direktør i DBU.

”De nuværende restriktioner har enorme konsekvenser, både for DBU´s landshold, de professionelle herreklubber, Kvindeligaen og breddeklubberne. Hele dansk fodbold bliver ramt, og den rivende udvikling, der er i gang, kan ende med at blive slået markant tilbage.”

En analyse fra Deloitte viser, at 3F Superliga-klubberne risikerer at miste op mod 850 millioner kr.

”Men hele fodbolden rammes. Også DBU´s landshold, Gjensidige Kvindeligaen og breddefodbolden mærker de voldsomme konsekvenser,” forklarer Jakob Jensen.

 

Faktaboks:
Sådan fungerer Superligaordningen

Alle 3F Superliga stadioner opdeles i sektioner á max 500 personer med egne ind- og udgange samt separate toiletter og boder i hver sektion.

Politi og sundhedsmyndigheder godkender en sundhedsplan, der minimerer smitterisikoen under hele stadionbesøget.

Personalet på stadion er trænet i korrekt brug af værnemidler, hygiejne - og hvordan man skal agere for at minimere smitterisiko.

Alle sæder er nummererede, og alle sidder ned under kampen. Ofte er hvert andet sæde tomt, så der sikres passende afstand.

Ved billetkøb registreres hvor alle sidder på stadion. Hvis en person bliver smittet, kan alle i samme sektion kontaktes og blive opfordret til test.

>> Se en lille video om Superliga-ordningen her

F.C. København nåede at afvikle tre hjemmekampe under Superliga-ordningen:

  • 12.07 h Brøndby (7.665 tilskuere)
  • 19.07 h AGF (6.849 tilskuere)
  • 26.07 h FC Nordsjælland (7.466 tilskuere)