Lavanttal Arena i østrigske Wolfsberg

Sidste test: Kroatiske NK Osijek

Mandag kl. 17 spiller vi sommerens sidste testkamp i Østrig mod de kroatiske bronzevindere NK Osijek.

>> Se kampen her

Klubben, som geografisk ligger i Slavonien i den østlige ende af Kroatien, blev stiftet lige efter 2. verdenskrig og spillede i den jugoslaviske liga, indtil landet gik i opløsning og blev opdelt i 1992.

Sammen med Dinamo Zagreb, Hajduk Split og Rijeka tilhører Osijek toppen af kroatisk fodbold, og kun disse fire klubber har været med i den kroatiske liga siden begyndelsen. Osijek er dig aldrig sluttet bedre end nr. 3, hvilket de til gengæld har gjort syv gange - senest sidste sæson, hvor de med nød og næppe holdt Hajduk bag sig i kraft af bedre indbyrdes opgør. Osijeks eneste titel er en pokaltriumf i 1999.

Osijek i Europa
Klubben har otte gange forsøgt sig i UEFA Cup/Europa League, men har endnu ikke nået et gruppespil. De var tættest på for to år siden, hvor de eliminerede både Luzern og PSV, inden de på udebanemål røg ud Austria Wien i playoffrunden.

Osijeks eneste møde med et dansk hold var, da de i 2000 slog Brøndby ud af 1. runde i UEFA Cup’en efter 0-0 hjemme og 2-1 ude.

Kroatien ligger lige nu nr. 15 på UEFA-ranglisten, én placering foran Danmark, men som klub er Osijek blot nr. 194. Dinamo Zagreb er nr. 51 lige efter F.C. København, der er nr. 46.

Den kroatiske liga
Ti hold mødes fire gange i løbet af sæsonen, og sidste sæson blev Dinamo Zagreb igen suveræne mestre med 25 points forspring til Rijeka, og 30 point til Osijek og Hajduk. Dinamo er totalt dominerende med 20 ud af 28 titler siden Kroatien blev selvstændigt, heraf 12 af de seneste 13 sæsoner, hvor kun Rijeka stak en kæp i hjulet i 2016-17. Rijeka har desuden vundet sølv de andre fem seneste sæsoner.

Hajduk Split dominerede de første sæsoner af den kroatiske liga og har seks titler, mens NK Lokomotiva Zagreb har en enkelt.

Sidste sæson
Som nævnt var det små marginaler, der sikrede Osijek bronze sidste sæson, og det var lidt af en milepæl, eftersom Hajduk Split havde taget bronze fem sæsoner i træk, mens Dinamo Zagreb og Rijeka fordelte guld og sølv mellem sig.

Tredjepladsen betød også, at Osijek først går ind i Europa League-kval’ens 2. runde i stedet for 1. runde. Hajduk Split trak dog maltesiske Gzira, så de klarer sig nok. NK Osijek var seedet i 2. kval.runde (og kunne således ikke trække Brøndby) og møder vinderen af CSKA Sofia og OFK Titograd fra Montenegro.

Dino Skender ny træner i foråret
Osijek skiftede træner midt i forårssæsonen, da Zoran Zekic forlod klubben efter tre et halvt år for at tage til vores moldaviske bekendtskab, FC Sheriff i Tiraspol. I stedet overtog reserveholdstræneren Dino Skender og ændrede bl.a. holdets foretrukne formation fra 4-2-3-1 til 3-5-2, ligesom han skiftede en del ud i spillerstaben og bragte en del unge fra reserveholdet frem i rampelyset.

Profiler
Da Osijek solgte Mudrazija til os i vinterpausen, solgte de også holdets anden store profil, Haris Hajradinovic, til tyrkiske Kasimpasa, og det bidrog til at holdet var lidt på slingrekurs i en periode, inden de fandt fodfæste under Skender og fastholdt tredjeplasden.

De to salg - plus to mere til Rangers FC - gav penge i kassen, som betyder at klubben for en gangs skyld har været ude og købe nye spillere, hvor de ellers mest har hentet spillere på free transfers.

Forwarden Antonio Mance er hentet i slovakiske AS Trencin til at supplere Mirko Maric, der med 18 mål var den næstbedst scorende i ligaen sidste sæson. Osijek har også købt centerforsvareren Ante Majstorovic i Dinamo Zagreb, som dog havde ham udlånt tre år til Lokomotiva Zagreb.

Andre profiler er den den offensive midt, Laszlo Kleinheisler, der har 26 landskampe for Ungarn, og centerforsvareren og anføreren Mile Skoric, der er noteret for 2 landskampe for Kroatien.

Pre-season
Ud over førnævnte EL-kval.kamp arbejder Osijek sig hen mod den kroatiske sæsonpremieren den 19. juli, hvor de møder Slaven Belupo samme dag, som vi spiller hjemme mod AGF.

Osijek indledte testkampene den 26. juni med at tabe 1-2 til rumænske CfR Cluj i en kamp på 2 x 60 minutter, hvor hele holdet blev skiftet i pausen.

Tre dage senere spillede de 1-1 mod det rumænske komethold Sepsi OSK, der på syv sæsoner tog turen fra 5. division til den bedste rumænske række og formåede at blive oppe sidste sæson.

I fredags, mens vi spillede mod Shakhtar Donetsk, spillede Osijek to kampe. Først 1-1 mod tjekkiske Banik Ostrava, hvor kroaterne først udlignede kort før tid, og herefter 3-3 mod østrigske Mattersburg, hvor Osijek førte 2-0 efter et kvarter, men kom bagud 2-3 og først udlignede ti minutter før tid.

Også i dag spiller kroaterne to kampe, for allerede kl. 12 møder de ukrainske Zorya Luhansk, inden vores møde i Kumberg kl. 17.