Molde-jubel over en scoring mod Galatasaray

Moldes sidste test før playoff mod Legia

F.C. Københavns sidste træningskamp før forårspremieren spilles torsdag kl. 20 på Estadio Algarve mod Molde FK, som også skal spille europæisk i næste uge.

Molde i ligaen og pokalen
Molde sluttede på femtepladsen i den norske kalenderårsturnering 2023, og det er klubbens dårligste placering siden 2016. Siden har de haft to mesterskaber og fire andenpladser, men denne gang røg de uden for medaljepladserne - og også uden for de europæiske pladser til sæsonen 24/25, hvis ikke de havde vundet den norske pokalturnering.

Efter en heldig lodtrækning i semifinalen, hvor de trak 2. divisionsholdet Kjelsås (i stedet for Bodø/Glimt eller Vålerenga) og vandt 1-0. Med samme cifre slog de Bodø/Glimt i finalen på Ullevaal på et mål af Fredrik Gulbrandsen i 89. minut.

Dermed er Molde allerede klar til Europa League-kvalifikationen til efteråret, hvor UEFA går over til det nye turneringsformat i gruppespillene. Men ligesom den danske pokalvinder, indtræder Molde allerede i Q1, så der er et stykke vej til gruppespillet.

Det var som sagt også et stykke vej til toppen af Eliteserien sidste år. Efter en dårlig forårssæson arbejdede Molde sig dog op og nåede i efteråret en fjerdeplads, men tabte så til de tre hold foran dem (Bodø/Glimt, Brann og Tromsø) og endte altså på femtepladsen.

Molde i Europa
Som mestre i 2022 - hele 18 point foran Bodø/Glimt - spillede Molde Champions League-kvalifikation i sommer, og efter at de med lidt besvær slog HJK i Q2 (0-1 ude, 2-0 hjemme) og Klaksvik i Q3 (1-2 ude og 2-0 hjemme efter forlængert spilletid), så tabte de i playoff til Galatasaray (2-3 hjemme og 1-2 ude).

Dermed kom Molde i Europa League-gruppespil med Qarabag, Leverkusen og Häcken og gik videre på en tredjeplads. Derfor skal de også i kamp i næste uge, når Legia besøger Aker Stadion torsdag aften med returkamp i Warszawa en uge senere. På grund af UEFA-sanktioner har Legia-fans dog ikke adgang til kampen i Molde, selv om Molde skriver på deres hjemmeside, at de gerne havde taget imod dem.

Efter Legia-kampene venter yderligere en række træningskampe i marts (og måske to 1/8-finaler), inden sæsonpremieren i Eliteserien den 1. april.

Aker Stadion i Molde
Aker Stadion bliver uden udefans til Legia-kampen. Foto: Jörg Schüler, Getty Images


Tidligere møder
Vi mødte senest Molde, da vi spillede 1-1 i en træningskamp i Dubai i februar 2017. Efter norsk pauseføring udlignede Jores Okore tyve minutter før tid i en kamp, hvor vi skiftede én i pausen og otte mere efter en times tid, så kun Robin Olsen og Federico Santander fik fuld spilletid.

Dengang var det også vores sidste kamp på træningslejren, men vi havde desuden en Rosenborg-kamp i Parken, inden vi indledte foråret med to 1/16-finaler mod Ludogorets og et Derby i Parken.

Tidligere har vi også spillet en håndfuld træningskampe mod Molde, og vi mødtes i officielle kampe i Europa League-gruppespillet i efteråret 2012, hvor vi vandt 2-1 både hjemme og ude.

Dengang havde Molde eks-FCK'eren Magne Hoseth på holdet, og han er nu tilbage i dansk fodbold som cheftræner i Lyngby. Pape Paté Diouf var også med i 2012, hvor vi havde udlejet ham til Molde, og han scorede deres enlige mål i Parken.

Pressemøde før Molde-kamp med Ole Gunnar Solskjær og Magne Hoseth
Daværende Molde-træner Ole-Gunnar Solskjær og Magne Hoseth til pressemøde i Parken i 2012. Foto: Torkil Fosdal, FCK Media


Molde-truppen
Det mest spændende set med FCK-briller er selvfølgelig, om Valdemar Lund får sin første kamp i Molde-trøjen, efter at han skiftede klub i torsdags.

Han kommer trods alt med en vis europæisk erfaring, for 10 af hans 45 kampe for løverne var i Champions League, og dertil kommer en pokalfinale, en guldkamp i Viborg og ikke mindst det meget vigtige Derby i Brøndby, hvor han dannede tre-mands-forsvar med Ankersen og Stamenic.

Kanonpræstationer af Valdemar, som virkelig leverede på højt niveau, da vi havde allermest brug for det, hvilket Neestrup frremhævede flere gange ved fredagens følelsesladede farvel.

Men skal han i kamp mod Legia om en uge, så er det nok meget godt lige at få en enkelt testkamp i Moldetrøjen!

Valdemar Lund
Valdemar Lund skiftede i torsdags fra FCK til Molde. Foto: Gaston Szerman, FCK Media


En af dem, Valdemar skal kæmpe med om en plads i Moldes tre-mands-forsvar, er landsmanden Anders Hagelskjær, som Molde hentede i AaB for et år siden. Da havde han dog allerede spillet i Norge et halvt år, for AaB udlejede ham til Sarpsborg i efteråret 2022.

Anfører Magnus Wolf Wikrem hører til de mest rutinerede i klubben, og han var også med, da vi mødte Molde i efteråret 2012, men siden var han lidt omkring i nogle år i Heerenveen, Cardiff, Malmö FF og Seattle Sounders.

Magnus Wolf Eikrem
Molde-anfører Magnus Wolf Eikrem. Foto: Ahmad Mora, Getty Images


I 2012 var wingbacken Martin Linnes også med, men han har også været udenlands siden - han skiftede i 2015 til Galatasaray og spillede seks sæsoner, inden han vendte hjem til Molde i 2021.

Også "spissen" Frederik Gulbrandsen har erfaring med FCK og med tyrkisk fodbold - han spillede nemlig i Istanbul Basaksehir fra 2019-22 og fik de sidste ti minutter af vores kamp i Parken, da vi allerede førte 3-0 og var godt på vej til at spille os i kvartfinalen mod United.

Ud over Valdemar har Molde også hentet 28-årige Mats Møller Dæhli, som har spillet i udlandet de seneste ti år. Allerede i 2011 rejste han fra Lyn til Manchester Uniteds akademi, men blev udlejet til Molde i efteråret 2013 og har siden repræsenteret Cardiff, Freiburg, St. Pauli, Genk og senest FC Nürnberg.

Dæhli har også repræsenteret Norge 38 gange og er p.t. den eneste Molde-spiller med A-landskampe på CV’et. De seneste år har han dog kun fået et kort indhop - desværre i 1-2-nederlaget mod Skotland, da han afløste Erling Haaland i 84. minut, da Norge stadig førte 1-0…

Moldes pre-season
Efter Molde indledte vintertræningen var de på træningslejr i Benidorm, og tilbage i Molde slog de Kristiansund 3-1. I sidste uge fløj de til København, så vi kunne dele et charterfly til Portugal, hvor de forleden slog FC Midtjylland 3-2.

Torsdagens aftenkamp er som tidligere nævnt den sidste for begge mandskaber, inden det går løs i Europa i næste uge!