Kampreferat: Ham vs. FCK

Til den sidste af efterårets 33 turneringskampe var F.C. København rejst til Stockholm med den stærkest mulige trup, hvor der kun manglede de skadede Lars Jacobsen, André Bergdølmo, Dan Thomassen og Jeppe Brandrup. I forhold til den ideelle start-elver havde Ståle dog valgt at lade Silberbauer og Grønkjær starte ude, men det var rigeligt til hurtigt at få kontrol over kampen, og snart begyndte chancer at komme mod et tøvende og usikkert Hammarby-forsvar.

Brede kom højest på et hjørne i det 5. minut, men headede lige forbi, og på det efterfølgende udspark headede Hjalte bolden direkte frem til Berglund, der rykkede fint i dybden og afsluttede fladt fra kanten af feltet, men en meter eller to ved siden af målet.

Det fik nu ikke svenskerne til at skærpe koncentrationen, og lidt efter tabte Benny Lekström et ufarligt skud fra Hutchinson, men von Schlebrügge fik sparket væk, inden Allbäck nåede at følge op. Minuttet efter fik et Hjalte-hjørne lov til at skrue hele vejen gennem målfeltet og lige forbi fjerneste stolpe, og da Lekström også kiksede et par udspark – hvoraf Allbäck opfangede det ene men kiksede sit skudforsøg – lignede han bestemt ikke en indlysende afløser for den australske landsholdskeeper Ante Covic, som blot er en af mange profiler, der har forladt Hammarby.

Mackan på pletten
Efter et kvarter faldt den logiske og helt fortjente føring til gæsterne. William fremtvang et hjørne i højre side, som han selv sendte ind over, og Gravgaard fik i to forsøg raget bolden tilbage til Brede, der afsluttede med venstre, og Allbäck stod nok engang på rette plads og kunne styre bolden ind fra nært hold.

Minuttet efter var han tæt på at øge efter den gode, gamle ”Tobbe-Mackan-detalje”, som de øjensynligt ikke var helt forberedt på oppe i Stockholm. Linderoth løftede et frispark ind i feltet, og Mackan first-timede mod mål, men denne gang reddede Lekström udmærket.

I den anden ende var Zengin ved at komme igennem ved baglinien, men Brede fik tacklet til hjørne – uheldigvis blev Zengin skadet i situationen og måtte kort efter lade sig udskifte. FCK’erne slappede lidt af oven på scoringen, og Hammarby var nu mest på bolden, men deres fleste angreb endte med at linievogteren flagede offside. Spillet blev mere rodet, men man var aldrig i tvivl om, hvem der havde fat i den lange ende, og det var tydeligt, at FCK simpelthen var et niveau højere end svenskerne, der afsluttede den hjemlige liga den 5. november og siden har tabt 3 af deres 4 første Royal League-kampe.

Begivenhederne tog først fat igen mod slutningen af halvlegen, da et tilfældigt Hammarby-langskud gav dem et hjørne, som Eguren kom op til og fik sendt mod mål, men Tobbe – stationeret ved vores højre stolpe - headede bolden væk på stregen, uden at Jesper Christiansen dog var langt væk fra den. Nogle minutter senere kom backen Fredrik Stoor frem til Hammarbys største chance i halvlegen, men fra nært hold headede han lige på Jesper. Stoor er i øvrigt også en af de spillere, der forlader Hammarby, da han til januar tiltræder i Rosenborg.

Hutch slog til igen
Men det var alligevel gæsterne, der afsluttede halvlegen allerbedst, da Oscar Wendt sendte Bergvold til baglinien, og han så op og lagde den præcist tilbage til Hutch, der klippede til den med venstrebenet, og så sad bolden i det lange hjørne – og nu er det jo lige før, man lykkeligt har glemt hvordan den løbestærke canadier tidligere havde det med at sende bolden over mål!

Efter pausen dalede kampen betydeligt i tempo og kvalitet. Svenskerne fik lov at have bolden det meste af tiden, men der kom ikke alverden ud af det. De var simpelthen ikke skarpe nok til at true de rutinerede FCK’ere, der professionelt satte den på cruise control og styrede begivenhederne uden at anstrenge sig.

I et hurtigt kontraløb stak Nhleko dog en fin bold frem mellem Hjalte og Oscar til Castro-Tello, men den unge svensker afsluttede ikke godt nok og lige på Jesper. Den flittige finske venstrekant Haris Laikinen lavede lidt efter en tunnel på William og skar godt ind i feltet, men kiksede den gode skudmulighed og bolden røg forbi den nærmeste stolpe.

Efter en times spil var Hutch til gengæld ved at lukke og slukke, da han langt udefra skruede bolden lige uden om den fjerneste trekant, da Lekström stod lidt for langt ude af målet. To scoringer i samme kamp ville have været lidt af et særsyn, men dét var det nu også, da han kort efter fik en advarsel for en hård tackling på Laitinen ude ved sidelinien. Men den efterfølgende dødbold endte karakteristisk nok med, at han sendte frisparket ud over baglinien, mens to medspillere stod offside.

Med 20 minutter igen valgte Ståle at fordanske holdet ved at indskifte Silberbauer og Grønkjær i stedet for Linderoth og Allbäck. Mod slutningen gik den noget mere anonyme Berglund også på tidlig juleferie, og Lasse Qvist fik de sidste minutter uden dog at nå at komme frem til noget.

Hammarby havde stadig bolden mest, men den eneste grund til bekymring skulle da være minderne om sidst vi besøgte dem i forårets Royal League-kvartfinale, hvor de fik lov at score to gange i overtiden og fremtvinge forlængning.

Sen reducering ikke nok
Helt så galt gik det ikke, men langt inde i overtiden fik de alligevel pyntet på resultatet, da Brede blev overspillet og Laitinen smuttede inden om Kvist og kunne chippe bolden over Jesper og i mål. Forinden havde Hutch tilladt sig at brænde en stor chance, da indskiftede Dahlin forærede ham en friløber, men heldigvis blev det ikke afgørende, og FCK kunne trække sig tilbage med en fortjent 2-1-sejr efter ikke at have ydet meget mere end det nødvendige.

Dermed fik vi vores første point i gruppen, og da Brøndby spillede 1-1 hjemme mod Lillestrøm kan vi stadig fravriste dem 2. pladsen ved at vinde de to opgør mod dem i februar. Ellers har vi også en hjemmekamp mod Hammarby til at sikre point nok til et avancement mod endnu et Royal League-titelforsvar. Men først… en velfortjent og tiltrængt vinterferie til spillerne efter den måske bedste halvsæson nogensinde i klubbens historie!